share

Γιουβέτσι λαχανικών με ξινόχοντρο

από
Γιουβέτσι λαχανικών με ξινόχοντρο

Η εξαιρετική μου φίλη Vita είχε την καλοσύνη να μου στείλει μερικά δωράκια, μεταξύ αυτών κι ένα σακουλάκι ξινόχοντρο. Όλα ήταν υπέροχα αλλά ο ξινόχοντρος έκλεψε καρδιές.
Της υποσχέθηκα ότι θα βρω τον καλύτερο τρόπο να τον αξιοποιήσω και σήμερα έγινε η πρώτη δοκιμή.
Απλά ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!!
Αν θέλετε πληροφορίες για την παρασκευή ξινόχοντρου θα βρείτε εδώ τις καλύτερες νομίζω.
Διαβάζοντας το βιβλίο της κ. Σούλη ” κάνω τα δικά μου ζυμαρικά” βρήκα αυτή την ιδέα του σημερινού μας φαγητού εξαιρετική!! Την υλοποίησα με υλικά που υπήρχαν στο σπίτι και σας την προτείνω.
Δοκιμάστε τη!!!

Τα υλικά μου για 4 μερίδες
Μερικά μπουκέτα κουνουπίδι και μπρόκολο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 αγκινάρα και μερικά κοτσάνια αγκινάρας
3-4 καρότα

1/2 ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένη

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
1 συσκευασία ψιλοκομμένα ντοματάκια
1/2 ματσάκι κόλιαντρο
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150γρ ξινόχοντρο
Τυρί αρσενικό για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο το κρεμμύδι και το φινόκιο και γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα να βγάλουν τα αρώματα τους.
Προσθέτουμε τα καρότα το κόλιαντρο και τα ντοματάκια κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 5-10 λεπτά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα πυρέξ ή καλύτερα σε πήλινο γιουβέτσι τοποθετούμε τα λαχανικά.

Αδειάζουμε από πάνω τη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι σχεδόν να τα σκεπάζει και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον ξινόχοντρο κι ανακατεύουμε να πάει παντού.
Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά από τώρα ώσπου να πιει όλα τα υγρά.
Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 5 λεπτά να ηρεμήσει.


Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τυρί αρσενικό τριμμένο ή κάποιο άλλο κεφαλοτύρι.

Προτάσεις.
Για τους νηστεύοντες αντικαταστήστε τον ξινόχοντρο με πλιγούρι και παραλείψτε το τυρί.
Πιστεύω ότι το φαγητό θα είναι εξίσου νόστιμο.
Τα είδη των λαχανικών μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις τις εποχές κλπ.
Βάλτε μανιτάρια, μελιτζάνες κολοκυθάκια πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό.
Ξινόχοντρο μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με Κρητικά προϊόντα ή σε καταστήματα με προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Νόστιμο φαγάκι Ξανθή!! Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία ( χωρίς το κουνουπίδι) χιχιχι
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

  2. Απάντηση

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ξανθή μου!Και μόνο που έχει λαχανικά σίγουρα είναι καταπληκτικό!!!Φιλιά!!!

    • eleni
    • 12 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,όπως το λές,τον αξιοποίησες τέλεια!
    Είχα φτιάξει πράσσα με ξινό τραχανά-παραδοσιακό Σερρών-το είδα στην τηλεόραση και η γεύση ήταν απίστευτη.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

  3. Απάντηση

    Πολύ νόστιμο! Και το ζεστό φαγάκι και τα λαχανικά αρέσουν πολύ στα παιδιά μου!!

    Ευχαριστώ!

    Φιλάκια.

  4. Απάντηση

    Όλα τα καλά του κόσμου έχει αυτό το φαγάκι!
    Νόστιμο, θρεπτικό, εύκολο, ευέλικτο, πολύχρωμο!
    Νομίζω ότι πέτυχες διάνα στην αξιοποίηση του ξινόχοντρου!
    Καλή συνέχεια Ξανθή μου!

  5. Με παραξένεψε το τυρί αρσενικό, τόσο που το έψαξα στο google.
    Δεν είχα ξανακούσει το κεφαλοτύρι να το λένε έτσι.
    Όσο για το φαγάκι σου, λαχταριστό.
    Φιλιά.

  6. Πολύ νόστιμο!

  7. Απάντηση

    Υπέροχος ο ξινόχοντρος…Θυμάμαι που η γιαγιά μου τον φύλαγε σε πάνινα σακουλάκια (σε μέτρια κομμάτια).Καλό απόγευμα,Ξανθή

  8. Απάντηση

    Το βασίλειό μου για ένα πιατάκι!!!
    Αν και μόλις ολοκλήρωσα μια βραδινή σπιτική πίτσα με τα σχετικά της και ζυμαράκι μισό ολικής και μισό άσπρο.

    • Eri
    • 12 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    τυχερή που εισαι Ξανθούλα μου, φαντάζομαι νοστιμιές!! φιλιά πολλά

    • Vita
    • 12 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Τώρα μόνο κάθομαι στο pc μετά από τριήμερη αναγκαστική αποχή και βλέπω ότι χρησιμοποίησες τον ξινόχοντρο άριστα!
    Σ’ ευχαριστώ Ξανθή μου για όλα αυτά τα καλά λόγια που γράφεις για μένα.

  9. Απάντηση

    Νόστιμο φαίνεται Ξανθή!!! Αλήθεια δεν ήξερα το τυρί το αρσενικό!!!! Είναι το κεφαλοτύρι όπως βρήκα στο δίκτυο;;;;;

  10. Απάντηση

    Ξανθή,αν νιώσεις σε…εξομολογητική διάθεση,έλα για ένα παιχνίδι…γνωριμίας…Καληνύχτα…

  11. Απάντηση

    τον ξινόχοντρο δεν τον είχα φανταστεί με λαχανικά…
    κι επειδή ακόμα έχω από αυτόν που έφτιαξα το καλοκαίρι,θα το δοκιμάσω Ξανθή και έτσι…
    φιλί κι ευχαριστίες που το μοιράστηκες…-:))

  12. Απάντηση

    @ Μαρία μπορείς να κάνεις τη δική σου σύνθεση λαχανικών!!

    @ ΕΛΕΝΗ είναι μια ωραία πρόταση για λαχανικά με ζυμαρικά μαζί.

    @ Ελένη κι αυτή η πρόταση πολύ ωραία!!

    @ Veronica να σου στείλω ξινόχοντρο;;;
    Γράψε τη διεύθυνση σου!!

  13. Απάντηση

    @ Ερμιόνη ψάχνω για άλλη τώρα θα επιστρατεύσω τις Κρητικές φίλες!!

    @ Στέλλα το αρσενικό είναι κεφαλοτύρι Νάξου αποκλειστικά κι εγώ έχω την τύχη να έχω σπιτικό τέτοιο τυρί.

    @ Βάσω Ευχαριστώ!!

    @ Όστρια οι τραχανάδες γενικώς φυλάσσονται σε πάνινα σακουλάκια όπως και οι χυλοπίτες.

  14. Απάντηση

    @ Πηνελόπη θα οργανώσουμε κατάσταση με τη Σοφία μαζί!!Εγώ τώρα θέλω πίτσα με ξεσήκωσες.

    @ Eri μου το λέω και το ξαναλέω είμαι πολύ τυχερή που έχω κάνει τόσο σπουδαίες φίλες.

    @ Vita περαστικά κι από δω!! Λέω μόνο την αλήθεια και τίποτα παραπάνω!!

  15. Απάντηση

    @ Κική όπως είπα και πιο πάνω τυρί Νάξου!!

    @ Βιβή κι εγώ ευχαριστώ για την παρουσία σας όλων!!!
    Περιμένω νέα κι άντε να δούμε πότε θα πιούμε καφεδάκι μια σταλιά δρόμο απέχουμε!!Φιλάκια.

    • iwanna
    • 13 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Ωραία η συνταγή σου ,μόλις μάζεψα από τον κήπο μου αρκετά λαχανικά αλλά μου λείπει ο ξινόχοντρος,έτσι κι εγώ ξεκίνησα με ένα ωραίο πρασόρυζο………….

    • Marί
    • 13 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ γευστικό φαγητό με όλα αυτά τα καλούδια Ξανθή, αλλά το πεσκέσι από την Κρήτη όλα τα λεφτά!!
    Φιλιά

  16. Απάντηση

    Eνα πολύ πρωτότυπο γιουβέτσι Ξανθή μου.
    Τι ωραία υλικά που έβαλες! Πρέπει να παρω ξινόχοντρο σύντομα.

    Φιλιά πολλά 🙂

  17. Απάντηση

    Dear Blondee, I love roasted vegetables. Sounds delicious. Blessings my dear, Catherine xo

    • Λοχαϊτης Σωτήρης
    • 4 Οκτωβρίου 2021
    Απάντηση

    Πολύ Καλή !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode