Το πρασόρυζο ήταν παραγγελία, είχαν αγοραστεί τα πράσα και τα υπόλοιπα προκύψαν στην πορεία.
Ανοίγοντας σήμερα τον υπολογιστή έπεσα πάνω στην ανάρτηση της Κικής για τραχανότο με ραγού μανιταριών.
Στο ψυγείο υπήρχαν μανιτάρια που έπρεπε να αξιοποιηθούν σύντομα και η σκέψη μου πήγε να συνδυάσω το πρασόρυζο με αυτό το ραγού.
Προέκυψε ένα πιάτο πολύ ωραίο και θα το επαναλάβω. Ευχαριστώ Κική για την ιδέα.
Πρασόρυζο γαρνιρισμένο με ραγού μανιταριών
4 άτομα
Συστατικά
Για το πρασόρυζο
- 4 πράσα μεγάλα το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2-3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 150 γρ ρύζι καρολίνα
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
Για τα μανιτάρια
- 350 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας κομμένα
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Για το πρασόρυζο
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα πράσα (προσοχή κρύβουν χώματα ανάμεσα στα φύλλα τους) και τα κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε κι αυτά σε ροδέλες.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζουμε με τα πράσα και τις πιπεριές και αφού μαλακώσουν προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό ζεστό κατά προτίμηση, αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι βραστό νερό και το ρύζι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας κι άλλο νερό αν χρειαστεί όπως στο ριζότο.
- Μόλις το ρύζι μας έχει βράσει βγάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά. Στο διάστημα που μαγειρεύεται το πρασόρυζο ετοιμάζουμε το ραγού μανιταριών.
Για τα μανιτάρια
- Σε αντικολλητικό τηγάνι,βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες (φρέσκες και λιαστές) και νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και την πάπρικα. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να μελώσει η σάλτσα.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα μανιτάρια μπόλικο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για αυτούς που το αγαπούν.
- Συνοδεύουμε με μια ωραία καροτοσαλάτα λακέρδα και λευκό κρασί.
Σημειώσεις
Μπορούμε να προσθέσουμε τα μανιτάρια μέσα στο πρασόρυζο πριν βάλουμε τα πράσα σοτάροντας τα ελαφρά.
Για όσους θέλουν μπορούν να προσθέσουν ροδέλες καρότου και κύβους ντομάτας.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις προσθέτουμε ή αφαιρούμε υλικά. Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε το ραγού μανιταριών κάνοντας ένα απλό πρασόρυζο. Οι επιλογές δικές σας.
Για όσους θέλουν μπορούν να προσθέσουν ροδέλες καρότου και κύβους ντομάτας.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις προσθέτουμε ή αφαιρούμε υλικά. Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε το ραγού μανιταριών κάνοντας ένα απλό πρασόρυζο. Οι επιλογές δικές σας.
Ενα διαφορετικό, σίγουρα “πλούσιο” πρασόρυζο, που μ’ αρέσει πολύ!
Καλό βράδυ Ξανθή μου!
Ξανθή μου δείχνει νοστιμότατο!!!Μου αρέσει πολύ η ιδέα!
Φιλιά!
Ξανθή μου δείχνει υπέροχο και πολύ πολύ πλούσιο!!! Υπέροχο το πρασόρυζο και πολύ πρωτότυπος ο συνδυασμός με το ραγού… αυτό θα πει δημιουργική μαγείρισσα με πείρα!!!!!
Γεια στα χέρια σου και καλό βράδυ!
Ωραίο χειμωνιάτικο φαγητό το πρασόρυζο. Ομολογώ ότι με το ραγού μανιταριών που κι εμένα μου άρεσε πολύ όταν το είδα, δεν μπορούσα να το σκεφθώ!!
Πετυχημένη η αξιοποίηση των μανιταριών!
Τα συνδύασες πολύ ωραία Ξανθή μου.
Το πρασόρυζο το εχω συνηθίσει ”σκέτο”, αλλά με τα μανιτάρια φαίνεται τέλειο.
Καλό βράδυ.
Φιλιά 🙂
Πολύ ωραίο φαγητό μας έφτιαξες σήμερα! Αυτά τα φαγητά μου αρέσουν!
Καλημέρα, Ξανθή μου!
Πολύ ωραία η πρότασή σου, με ενδιαφέρει πολύ. Έκανες ένα παραδοσιακό πιάτο εξαιρετικότατο.
Φιλιά.
Φοβερή έμπνευση Ξανθή!!!!!!!
Εξαιρετικό το πιάτο σου 🙂
Φιλιά
Καλημέρα
Πολύ ωραίος συνδυασμός! Νομίζω ότι το πρασόρυζο μόλις ανέβηκε επίπεδο…
Καλημέρα και φιλάκια!
Ξανθή, το πρασόρυζο, μου αρέσει, αλλά το τρώω μόνο εγώ, στο σπίτι μας. Αυτή η ιδέα για τον συνδυασμό του φαγητού με την σάλτσα μανιταριων της Κικής, μου φαίνεται πολύ καλή, τα μανιτάρια τα τρώμε όλοι. Θα το δοκιμάσω και έτσι, μήπως το βρούν πιο δελεαστικό και το φάνε. Είναι από τα νόστιμα και υγιεινά φαγάκια, με τόσα θρεπτικά στοιχεία!!
Καλή σου ημέρα.
Το πρασορυζο δεν το πολυσυνηθιζω, καθως μονο σε εμενα αρεσει, ενω οι υπολοιποι το στραβοκοιτανε… Πολυ μου αρεσε ο συνδυασμος με τα μανιταρια, λες αν τους το σερβιρω ετσι να το φανε??
Ξανθή,το πρασόρυζο μ΄αρέσει πολύ!Μερικές φορές το κάνω με ξινό τραχανά και ντοματούλα(μια παραδοσιακή συνταγή,που είδα στην τηλεόραση).
Τώρα έρχεται η πρότασή σου να το εμπλουτίσω-τέλειο σε νοστιμιά!
Φιλιά!
Πολύ ωραίο φαγάκι! Μμμμ!
Πω πω Ξανθή μου τρελαίνομαι για πρασόρυζο!
Την έκανες την τσαχπινιά σου και έβαλες και πιπεριές Φλωρίνης μέσα!
Και έκανες και δεύτερη τσαχπινιά με το ραγού της Κικής μας, το οποίο πρέπει να είναι πραγματικά εξαιρετικό!
Ωραίο πάντρεμα έκανες!
Φιλιά πολλά!
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια σας, ελπίζω να έδωσα μια ευκαιρία στο πρασόρυζο να μπει στην κουζίνα σας για αυτούς που δίσταζαν αλλά και μια άλλη διάσταση σε αυτούς που το αγαπούν.
Πολυ ωραιος συνδυασμος!
Αυτό είναι που λένε…ΔΥΟ Σ’ ΕΝΑ!! Ξανθή μου.
Καλά που έχουμε φαί για απόψε και δεν θα με πιάσει λιγούρα νυχτερινή!
Καλημέρα Ξανθή μου, το πρασόρυζο είναι πολύ αγαπημένο φαγητό, συνοδευμένο από το ραγού των μανιταριών είναι ακόμα πιο δελεαστικό!! Φιλιά πολλά!
Δώσε μου πράσα!!!!!!!!!!!!!!!!
Τρελαίνομαι!!!!!!!!!
Και μόνο από τον τίτλο μου αρέσει!
πολλά πολλά ευχαριστώ Ξανθή μου για τη φιλοξενία του Ραδιομαραθώνιου…
( επί της ευκαιρίας σου κλέβω και πηρουνιά από το πεντανόστιμο φαγάκι σου γιατί ακόμα δεν έφαγα για μεσημέρι…λολ )
φιλιά πολλά πολλά…-:))