Αλμυρό κέικ με μπλε τυρί και καρύδια

από
CE-91-CF-81-CE-BC-CF-85-CF-81-CF-8C-CE-BA-CE-AD-CE-B9-CE-BA-CE-BC-CE-B5-CE-BC-CF-80-CE-BB-CE-B5-CF-84-CF-85-CF-81-CE-AF-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CE-BA-CE-B1-CF-81-CF-8D-CE-B4-CE-B9-CE-B1-282-29

Σας έχω πει κι άλλες φορές το πόσο μου αρέσει να ξεφυλλίζω βιβλία και περιοδικά μαγειρικής.
Είναι κάτι που με ξεκουράζει και συγχρόνως παίρνω ιδέες για τις μαγειρικές μου δοκιμές και περιπέτειες.
Μάλιστα φέτος έφτιαξα μια γωνιά στον καναπέ και δίπλα μου στοιβαγμένα  πολλά από αυτά που εναλλάσσονται για κάθε αναζήτηση και ξεκούραση.

Φέτος ο “Άγιος Βασίλης” ξέροντας την αγάπη μου για όλα τούτα είχε την καλοσύνη να μου φέρει τρία βιβλία της σειράς Cuisine et Vins de France.
Από το ξεφύλλισμα και εν συνεχεία τη  μελέτη ενός από αυτά  το σημερινό κέικ που σας παρουσιάζω.
Αρμυρό κέικ με μπλε τυρί και καρύδια
Τα υλικά για μια μακρόστενη φόρμα
2 μεγάλα αχλάδια
40γρ βούτυρο
100γρ καρυδόψιχα
200γρ μπλε τυρί
220γρ αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
4 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100ml  λευκό κρασί
4 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια τους τα κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Σε τηγάνι βάζουμε το μισό βούτυρο και τοποθετούμε τα αχλάδια.

Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου γυρίζοντας τα προσεκτικά με ένα πιρούνι ή μια λαβίδα.
Τα αφήνουμε στην άκρη να μας περιμένουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι  καβουρδίζουμε ελαφρά την καρυδόψιχα αφού πρώτα την έχουμε χοντροκόψει και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε το μπλε τυρί σε κύβους όσο ένα μεγάλο ζάρι.

Με το υπόλοιπο βούτυρο αλείφουμε καλά τη φόρμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και ανοίγουμε ένα λακουβάκι στο οποίο θα προσθέσουμε τα αυγά.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε το μείγμα προσθέτοντας το κρασί και το λάδι.
Μόλις έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα προσθέτουμε με προσοχή τα αχλάδια και την καρυδόψιχα και το τυρί ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 περίπου λεπτά.
Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι κι αν βγαίνει στεγνό τότε είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Εμείς  το απολαύσαμε σαν πρώτο πιάτο με μια πράσινη σαλάτα στο γεύμα της Κυριακής.
Η πρόταση του βιβλίου ήταν να το συνοδεύσουμε με κάποιο γλυκό κρασί κι αυτό έγινε το βράδυ παρακολουθώντας ένα εξαιρετικό έργο “Φανή και Αλέξανδρος” του Μπέργκμαν.
Η επιβεβαίωση για το κέικ ήρθε από άνθρωπο που έφαγε και σχολίασε: Κέικ-έκπληξη. Τέλειοοο!
Δοκιμάστε το!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Κράτα μου ένα κομματάκι, Ξανθή μου!
    Εδώ πού να βρω εδώ κρασάκι!
    Καλό βράδυ.

    • Martha
    • 7 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πω πω, gourmet cake και intellectual movie μαζί, και γλυκό κρασί και μας αποτέλειωσες Ξανθή! Καλημέρα και πάντα τέτοια!

    • eleni
    • 7 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή,ήξερε ο Αι-Βασίλης την αγάπη σου και βέβαια το απέδειξες με το κεικάκι σου!
    Αχλάδια με τυρί,πολύ όμορφος γευστικός συνδυασμός,μόνο που θα άλλαζα το τυράκι σε σκέτο λευκό.
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Πωπωωωωω!!! Θα μου στείλεις ένα κομμάτι Ξανθή μου;;; Είναι υπέροχο!!!

  3. Απάντηση

    Σαν να λέμε……entre la poire et le fromage.
    Τέλειος συνδυασμός.
    Καλή και γευστική εβδομαδα να έχεις.

  4. Απάντηση

    Εξαιρετικοί συνδυασμοί, αυτό το κέικ είναι απολύτως του γούστου μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • mm_skg
    • 7 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Τελικα τα αχλαδια ταιριαζουν πολυ με το μπλε τυρι! Θα μου στειλεις κι εμενα ενα κομματι, γιατι τετοιου ειδους τυρια ειναι απαγορευμενα στο σπιτι, και αν το φτιαξω θα το φαω ολο μονη μου! Μπραβο Ξανθη, υπεροχο!

  5. Απάντηση

    Υπέροχο το κέικ σου Ξανθή, όλα τα υλικά είναι αγαπημένα μου! Καταγράφεται:)

  6. Απάντηση

    Καλημέρα.
    Υπέροχες γεύσεις, εξαιρετική πρόταση!

    Z.

  7. Απάντηση

    Αυτή τη συνταγή θα την κάνω οπωσδήποτε! Λατρεύω το συνδυασμό των υλικών που χρησιμοποίησες! Ο Άγιος Βασίλης έκανε πολύ καλή επιλογή δώρου! Προφανώς ήσουν καλό κορίτσι όλη τη χρονιά!
    Φιλάκια πολλά!

  8. Απάντηση

    Απίστευτο κέικ που θα ταίριαζε περισσότερο στις μέρες των γιορτών που πέρασαν με τόσα εκλεκτά και ταιριαστά ενωμένα μεταξύ τους υλικά που περιέχει!
    Αλλά και τώρα μια χαρά το τρώμε φυσικά, ειδικά με συνοδεία καλών ταινιών! 🙂
    Καλή χρονιά εύχομαι, υγεία, αγάπη και πολλές νόστιμες στιγμές γύρω ή όχι από το τραπέζι!

  9. Απάντηση

    Ξανθή μου απίστευτα νόστιμο φαίνεται το κέικ σου.Οι συνδυασμοί των υλικών του για μένα είναι τέλειοι!!!Στείλε κανένα κομμάτι!!!
    Φιλιά!

    • Eri
    • 8 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Υπέροχο μου φαίνεται το κείκ σου Ξανθή μου, θέλω πολύ να το δοκιμάσω!
    φιλιά πολλά!

  10. Απάντηση

    Απολύτως του γούστου μου!

    • Vita
    • 8 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Υπέροχος συνδυασμός Ξανθή! Μεταξύ τυρού και αχλαδιού θαυμάσια κρέμα και καρύδια! Φαντάζομαι γεύση!

  11. Απάντηση

    @ Ελένη ευχαρίστως όταν έρθεις να το φτιάξω να σε κεράσω.

    @ Μάρθα Ευχαριστώ πολύ!!

    @ Ελένη μου πρέπει να δείξω ότι είμαι καλό κορίτσι και για του χρόνου. Ευχαριστώ!

    @ Κική ευχαρίστως!!

  12. Απάντηση

    @ para-kelsoscooks Ακριβώς!Ευχαριστώ επίσης!

    @ ΕΛΕΝΑ περιμένω τότε να το φτιάξεις!

    @ Μαρίνα γιατί όχι να φτιάξω ένα να το μοιραστείτε με την Κική

    @ Μαρία χαίρομαι που σου αρέσει!

  13. Απάντηση

    @ Ζαμπία όντως υπέροχες γεύσεις.

    @ sundayspoon δεν ξέρω αν ήμουν και πολύ καλό κορίτσι μαζί του (της) γιατί όλο την πειράζω. Πολύ θα χαρώ να έχω τη γνώμη σου αν το φτιάξεις.

    @ The Dark Chef βλέπεις παρέλαβα το δώρο μετά τις πολλές γιορτές. Σε πληροφορώ ότι έγινε ανάρπαστο και τώρα.

  14. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΗ μαζί μες Θεσσαλονίκη θα στείλω κι εκεί!!Φιλιά

    @ Έρη μου πολύ θα χαρώ!!!

    @ Πόπη σε περιμένω να στο φτιάξω!!

    @ Βαγγελιώ οι δικοί σου κουραμπιέδες και το κέικ μαζί μας έχουν καταστρέψει!!

  15. Απάντηση

    Γειά σου Ξανθή.
    Τα υλικά είναι άκρως δεμένα μεταξύ τους και είμαι σίγουρη ότι θα δίνουν τόσο γεύσεις ξεχωριστές όσο και ηφές μέσα στο στόμα.

    Λοιπόν αλμυρό κέικ δεν έτυχε να φτιάξω μέχρι σήμερα.. Αρχίζω να το σκέφτομαι ποιο σοβαρά!

  16. Απάντηση

    Καλημέρες πολλές…..το δημιούργημα σου το καταπίνω με τη μία!!

  17. Απάντηση

    Το κωδικό μου όνομα: Ο Άγιος Βασίλης της Ξανθής!!! Με αυτό θα κυκλοφορώ εφεξής…

    Το ήξερα ότι θα πιάσει τόπο το δωράκι μου, και να δεις που κάτι τέτοιο περίμενα να μας ετοιμάσεις.
    Και με βρίσκεις σε όλα τα υλικά απόλυτα σύμφωνη.

    Καλό μεσημέρι και ελπίζω σύντομα και σε άλλες δοκιμές :-))

  18. Απάντηση

    @ Χρυσαυγή περιμένω τους αλμυρούς σου πειραματισμούς.Ευχαριστώ!!
    @ Πηνελόπη πολύ μου άρεσε η κωδικοποίηση!!!
    Όπως είδες στη φωτογραφία έχω φτιάξει ειδική γωνιά μελέτης πια και κρατώ σημειώσεις και ημερολόγιο επόμενου πειραματισμού.
    Καλό μεσημέρι.

  19. Απάντηση

    Εγώ αυτήν την γωνιά την έχω εκεί στο τραπέζι της κουζίνας. Τα ράφια από πάνω γεμάτα, αλλά φορές – φορές βαριέμαι και να τα ανεβω-κατεβάζω όλα!

    Για του χρόνου, άμα είσαι καλό κορίτσι, θα δούμε τι θα σου φέρει ο Αϊ Βασίλης – που είναι και σκέτη “λέρα”, εδώ που τα λέμε :-)))))

    • Notoula
    • 11 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Αχ πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!
    Θα το βάλω στο πρόγραμμα.
    Φιλιά πολλά!

Γράψτε απάντηση στο Helen Gr Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode