share

Ξύδι αρωματισμένο με εσπεριδοειδή

από
CE-9E-CF-8D-CE-B4-CE-B9-CE-B1-CF-81-CF-89-CE-BC-CE-B1-CF-84-CE-B9-CE-BA-CF-8C-CE-BC-CE-B5-CE-B5-CF-83-CF-80-CE-B5-CF-81-CE-B9-CE-B4-CE-BF-CE-B5-CE-B9-CE-B4-CE-AE-281-29

Τελευταία κάνω πολλά πράγματα προκειμένου να ξεχνώ άλλα.
Έλα όμως που ξεχνώ κι εκείνα που πρέπει!!!
Μια νέα ασχολία είναι το πλέξιμο με μια υπέροχη ομάδα  πλεκτριών. Ψάχνοντας λοιπόν ένα από τα περιοδικά μου πλεξίματος έπεσα πάνω σε συνταγές φαγητών. Εκεί υπήρχε η πρόταση για αρωματισμένα λάδια και ξύδια. Σκέφτηκα αμέσως να φτιάξω το ξίδι εκμεταλλευόμενη ένα μέρος από τα λεμόνια που ήρθαν στο σπίτι μου και ήταν από σπίτι!!
Άρχισα αυτό το ξίδι αλλά μετά όταν ήρθε η ώρα να το τελειώσω δεν θυμόμουν που το είχα δει, γιαυτό λέω ότι ξεχνάω κι αυτά που πρέπει να θυμάμαι.
Το θυμήθηκα όμως κι έτσι και το ξίδι  πήρε την τελική του μορφή κι εγώ πήρα αναβολή από το αλτσχάιμερ!!

Ξύδι αρωματισμένο με εσπεριδοειδή
Υλικά
1 κιλό λευκό ξύδι
Το χυμό από δύο μεγάλα λεμόνια και το ξύσμα από το ένα
Ένα λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι (ολόκληρα)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Λεπτοκομμένες φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού για τα μπουκάλια

Μεγάλο γυάλινο βάζο
Καθαρά κι αποστειρωμένα μπουκάλια

Διαδικασία
Επιλέγουμε φρούτα βιολογικά ή από σπίτι αράντιστα.
Τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα.
Παίρνουμε το ξύσμα του ενός λεμονιού και του πορτοκαλιού και το χυμό κι από τα δύο λεμόνια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι και προσθέτουμε το ξύσμα το χυμό τα κομμάτια του λεμονιού τα πιπέρια και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε όχι να βράσει.
Αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε καθαρό γυάλινο βάζο για 10 ημέρες ανακινώντας περιοδικά.

Αφού περάσουν οι 10 ημέρες σουρώνουμε το ξύδι με τη βοήθεια  ενός πυκνού φίλτρου και το μοιράζουμε σε καθαρά κι αποστειρωμένα βάζα.
Προσθέτουμε στα βάζα μερικές λεπτοκομμένες φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και κλείνουμε καλά.
Αφήνουμε για λίγες ακόμη ημέρες και δοκιμάζουμε σε σαλάτες ή όπου αλλού μας αρέσει.
Παρατηρήσεις:
Αντί για πιπέρι μπορούμε να βάλουμε καπνιστή πάπρικα  στο επόμενο θα δοκιμάσω.
Αυτή τη φορά πρόσθεσα και μερικούς κόκκους πιπεριού στα μπουκάλια.

Ένα άλλο μέρος των λεμονιών έγινε λιμοντσέλο κι ευχαριστώ πολύ την Ιωάννα για την πρόταση της συνταγής.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξύδι αρωματισμένο με μπαχαρικά και φρούτα είναι καλή ιδέα, είχα δοκιμάσει κι εγώ να φτιάξω παλιότερα από μια συνταγή βιβλίου της Ντ. Κόχυλα και έγινε πολύ ωραίο, ειδικά μέσα σε πράσινες σαλάτες με φρούτα και/ή ξηρούς καρπούς είναι πολύ ταιριαστό. Το ίδιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα φαντάζομαι πως θα έχουμε και σε καλής ποιότητας ελαιόλαδο!
    Καλό απόγευμα 🙂

    • Anonymous
    • 30 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Τέλικώς μ ό,τι καταπιαστεις το κάνεις ωραίο, σωστό. Ευτυχώς που γλύτωσες το αλτσχάιμερ κι έχουμε πολλά να δούμε ακομα από σένα.
    Νένα

  2. Απάντηση

    Μπράβο χρυσοχέρα Ξανθή!
    Εκανες και λιμοντσέλο, τέλεια!!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

  3. Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή μου πολύ ωραία ιδέα, σίγουρα το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
    Φιλιά!

  4. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπο!
    Σε ντρέσινγκ για σαλάτες θα είναι απίθανο!
    Φιλιά πολλά!

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα Ξανθή, τόσο για το σπίτι όσο και για δώρο!!Πολύ αρωματικό,υποθέτω εξ ίσου ωραίο και με άλλα φρούτα! Καλό βράδυ 🙂

  6. Απάντηση

    αχ Ξανθή και εμένα με επισκέπτεται το αλτσχάιμερ! Αλλά εσύ του έδωσες και κατάλαβε! Μπράβο!

  7. Απάντηση

    Αχχχχ Ξανθή κι εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω πολλές φορές αλλά με τόσα που συμβαίνουν μήπως είναι και φυσιολογικό;;;;
    Υπέροχο το ξίδι σου, πολύ ωραία ιδέα και για δώρο!!

  8. Απάντηση

    Ήξερα για ξύδια αρωματισμένα με διάφορα βότανα αλλά με εσπεριδοειδή μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Λέω να το δοκιμάσω τώρα που η λεμονιά μου έχει μπόλικα λεμόνια! Μη σου πώ ότι σκέφτομαι να κάνω και λιμοντσέλο!
    Ευχαριστούμε Ξανθή!!!

    • Vita
    • 30 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Όπου κι αν μπουν τα ευλογημένα τα εσπεριδοειδή δίνουν τέλειο άρωμα. Λιμοντσέλο φτιάχνω με τη συνταγή της Τίνας. Περιμένω και τη δική σου.

  9. Απάντηση

    Λεμόνια από σπίτι υπάρχουν και σε μας πολλά!!!! Επίσης αγαπώ τα πειράματα και κυρίως τα πειραγμένα ξύδια!!!

  10. Απάντηση

    Πολύ χρυσοχέρα είσαι , Ξανθή μου, ειλικρινά, μπράβο! Πού να πλησιάσει το αλτσχάιμερ, άστο να προσπεράσει κι εσύ να μας φτιάχνεις όμορφα και μυρωδάτα καλούδια!
    Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.

    • Marina
    • 31 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Είσαι φοβερή βρε Ξανθή!!!! Μόνο εσύ θα μπορούσες να δεις φαγητά πίσω από τις βελόνες και τα βελονάκια! Ελπίζω να προλάβω να δοκιμάσω λίγο λιμοντσέλο!!!

  11. Νομίζω Ξανθή πως με οτιδήποτε άλλο και αν καταπιαστείς πάλι στη μαγειρική γυρίζει το μυαλό σου!
    Εύχομαι, όλα καλά!

    • eleni
    • 31 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή,το αρωματισμένο ξύδι δίνει άλλη αίσθηση και γεύση στις σαλάτες.
    Υπέροχο θα είναι με το άρωμα εσπεριδοειδών!
    Καλό μήνα-φιλιά!

  12. Απάντηση

    @ Dark Chef Αν μου φέρουν λάδι θα υπάρξει ανάρτηση με αρωματικά λάδια.

    @ Νένα ευχαριστώ αν και δεν είμαι σίγουρη ότι το γλύτωσα!!

    @ ΕΛΕΝΑ πως να αφήσω τέτοια λεμόνια να πάνε χαμένα !!Ευχαριστώ.

  13. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΗ Αύριο θα γίνει η πρώτη δοκιμή για να δούμε!

    @ Ερμιόνη ίδωμεν!!Πολλά φιλιά

    @ Χαρά το καλοκαίρι είχα φτιάξει πολλά με διάφορα φρούτα αλλά εξαντλήθηκαν

    @ donkey and the carrot όχι κι εσένα είσαι πολύ μικρή για τέτοια, απλά έχεις πιεστεί στα νέα σου καθήκοντα.
    Πολλά φιλάκια

  14. Απάντηση

    @Κική μου οι πολλές πληροφορίες νομίζω ότι φταίνε δεν τα χωράει το μυαλό μας, παίρνω θάρρος!!
    Εγώ ήδη το ένα το χάρισα!!

    @ Μαριάννα με δικά σου λεμόνια ποιος στη χάρη σου, φτιάξε λιμοντσέλο είναι πολύ ωραίο!!

    @ Βαγγελιώ δες τη συνταγή στην Ιωάννα, σου έστειλα και mail.

  15. Απάντηση

    @ Λίλα εμπρός λοιπόν στα πειράματα!!

    @ Ελένη μου ευχαριστώ, εγώ το αφήνω να δούμε αν θα με αφήσει αυτό!!

    @ Μαρίνα να σου κρατήσω μπουκάλι καλέ!! Κι άντε να περάσει ο καιρός σε θέλουμε στην ομάδα πλεξίματος, ψάχνουμε δασκάλα για το βελονάκι.

    @ Στέλλα τα ανακατεύω και τελικά έχουν ωραίο αποτέλεσμα!!

    @ Ελένη καλό μήνα!! δοκίμασε!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode