share

Φέτες κέφαλου με αρακά και σπαράγγια

από
Φέτες κέφαλου με αρακά και σπαράγγια

Εκεί στα τέλη Αυγούστου μαζί με φίλο γείτονα σχεδιάσαμε ένα πιάτο με μπακαλιάρο.

Στις τότε εξερευνήσεις είχε πέσει η ιδέα και μπακαλιάρου με αρακά και σπαράγγια, μια συνταγή που προέρχεται από την Ισπανία. Όμως εκείνη την εποχή σπαράγγια δεν υπήρχαν και η ιδέα έμεινε για τα προσεχώς πειράματα.

Κάποια στιγμή αγόρασα έναν κέφαλο αρκετά μεγάλο προκειμένου να τον μαγειρέψω όταν θα είμαστε πολλοί στο σπίτι.

Όμως για κάποιους λόγους αυτό δεν έγινε και το ψάρι μπήκε στην κατάψυξη.

Ο κέφαλος είναι ένα ψάρι λίγο παρεξηγημένο, η αλήθεια και από εμένα μιας και είχα στο μυαλό μου ότι έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά και ήμουν πολύ επιφυλακτική για την αγορά του. Με διαβεβαίωσε όμως ο ψαράς μου ότι αυτός ήταν ο πελαγίσιος και δεν είχε καμιά σχέση με αυτό που εγώ ήξερα.

Μια μέρα έκοψα δυο φέτες και τις έκανα πλακί στο τηγάνι και το αγάπησα πολύ.

Το υπόλοιπο παρέμεινε στην κατάψυξη και να που ήρθε η στιγμή να εμφανιστούν τα πρώτα σπαράγγια στη λαϊκή μας και μάλιστα πολύ καλά.

Βρέθηκε η καλύτερη παρέα, αγοράστηκαν όλα τα απαραίτητα υλικά και απολαύσαμε αυτό το πιάτο που δεν έχει να στερηθεί τίποτα του μπακαλιάρου ίσα ίσα νομίζω ότι βγήκε καλύτερο και το λέω εγώ που λατρεύω τον μπακαλιάρο.

Μπορεί να γίνει με μπακαλιάρο ή με κάποια άλλη φέτα ψαριού και είναι από τα φαγητά που ετοιμάζονται γρήγορα με μια καλή οργάνωση των υλικών.

Φέτες κέφαλου με αρακά και σπαράγγια

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 4 φέτες ψαριού κέφαλου ή κάποιο άλλο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1-2 μικρές καυτερές πιπεριές
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 200 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
  • 100 γρ αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα μαϊντανού
  • 1 ματσάκι σπαράγγια
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
 

  • Πλένουμε τις φέτες ψαριού, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, τις τοποθετούμε σε πιάτο ή μπολ και αλατοπιπερώνουμε.
  • Βράζουμε τον αρακά για 10 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε τα σκληρά μέρη από τα σπαράγγια, καθαρίζουμε ελαφρά με πίλερ και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
    Συγκεντρώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά κοντά στην κουζίνα μας.
  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τις καυτερές πιπεριές σε κομματάκια χωρίς τα σπόρια τους. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο ανακατεύουμε για 1 -2 λεπτά να αρωματιστεί και αφαιρούμε σκόρδα και πιπεριές σε ένα μικρό μπολάκι
  • Αλευρώνουμε καλά τα κομμάτια του ψαριού, τινάζοντας να φύγει η περίσσεια αλευριού και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα με το πάχος τους.
    Μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτοπετσέτες.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί τον αρακά, το ζωμό και τη μισή ποσότητα του μαϊντανού και το μείγμα σκόρδου πιπεριάς που είχαμε κρατήσει σε μπολάκι.
    Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε πάλι στο τηγάνι τα κομμάτια του ψαριού και ανάμεσα τους σκορπάμε τα σπαράγγια. Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φύλλα μαϊντανού.
  • Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.
  • Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα και ένα καλό κρασί.

Σημειώσεις

Μπορείτε να δείτε και αυτό που είχα φτιάξει με άλλες φέτες ψαριού και σπαράγγια και μια άλλη φορά με διάφορα λαχανικά 
Σπαράγγια υπάρχουν και σε βάζο δεν τα έχω δοκιμάσει όμως ποτέ και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.
Για εκείνους που δεν συμπαθούν τα ψάρια το φαγητό μπορεί να γίνει με μικρά φιλέτα κοτόπουλου, θα πρέπει όμως να αυξήσουμε τους χρόνους μαγειρέματος, το κοτόπουλο θέλει περισσότερο χρόνο.
Ανάλογα με την εποχή και τις δικές σας προτιμήσεις επιλέξτε και απολαύστε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode