share

Μπριάμ με χειμωνιάτικα λαχανικά

από
CE-9C-CF-80-CF-81-CE-B9-CE-AC-CE-BC-CF-87-CE-B5-CE-B9-CE-BC-CF-89-CE-BD-CE-B9-CE-AC-CF-84-CE-B9-CE-BA-CE-BF-2812-29

Το μπριάμ συνήθως το έχουμε συνδυάσει με τα καλοκαιρινά λαχανικά εγώ το φτιάχνω και την άνοιξη με ότι υπάρχει τότε. Τώρα θα σας το παρουσιάσω σε μια άλλη εκδοχή με πολλά χειμωνιάτικα λαχανικά.

Τα υλικά μου για 4 άτομα
2-3 αγκινάρες
1/2 φινόκιο
1 μεγάλο πράσο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
4 μέτριες πατάτες
1 μέτρια σελινόριζα
2 μέτρια καρότα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/4 από ένα μικρό κουνουπίδι
2 μανιτάρια πόρτο μπέλο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
Το χυμό από δυο λεμόνια
Διαδικασία

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά πλένουμε όσα χρειάζεται καλά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ανάλογα το λαχανικό.
Τα τοποθετούμε όλα σε μια γάστρα ή ταψί που σκεπάζει αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.

Προσθέτουμε  ένα μεγάλο ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κι αέρα  για 1ώρα και 30 λεπτά.
Προσέχουμε μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό και προσθέτουμε ζεστό.
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε ακόμη  για 15 λεπτά.

Αφήνουμε να σταθεί έξω από το φούρνο για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με σπιτικές ελιές τυρί φέτα και σπιτικό ζεστό ψωμί.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    ξεχωριστο!!!!!!!!!!μμμ!!!

  2. Απάντηση

    Υπέροχο!
    Μη σου πω κιόλας ότι το προτιμώ από την καλοκαιρινή εκδοχή του!
    Φιλιά πολλά!

    • Helen Gr
    • 16 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Φτιάχνω κι εγώ, Ξανθή μου, κάτι παρόμοιο και όντως γίνεται πολύ νόστιμο και αρωματικό. Δεν βάζω όμως πανιτάρια αλλά λίγη ντοματούλ. Μου άρεσε που χρησιμοποίησες τη γάστρα. Η δική μου με περιμένει στην Αθήνα!
    Καλό απόγευμα.

    • Amelie
    • 16 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Αααα, πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή!

  3. Απάντηση

    Κάνω κουνουπίδι στο φούρνο,
    φαντάζομαι ότι η προσθήκη των άλλων λαχανικών θα του προσθέτει γεύση….
    Φιλάκια Ξανθή μου !

    • Martha
    • 16 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Και το ίδιο το πιάτο αλλά και η συνοδεία του με ζεστό ψωμί, ελιές και φετούλα, σκίζει!!!

    • Μarion,
    • 16 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Μελωμένο και πεντανόστιμο.
    Μια χαρά είναι και με χειμωνιάτικα λαχανικά. Μια αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος τους.
    Και το πάντρεμα όλων αυτών ταιριαστό.

    ΦΙλιά πολλά

  4. Απάντηση

    Έχεις δίκιο Ξανθή. Και τα χειμωνιάτικα λαχανικά- εξ ίσου με τα καλοκαιρινά-προσφέρονται για ένα γευστικό και νόστιμο μπριάμ.

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραία η χειμερινή εκδοχή του μπριάμ.Όλα αυτά τα λαχανικά μαζί, πως να μην είναι νόστιμο!!

    Ευχαριστούμε

    • kiki
    • 17 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ καλή η χειμωνιάτικη εκδοχή! Πριν λίγες μέρες είχα κάνει τα κλασικά και είχα βάλει και αγκινάρα. Γλύκα σκέτη!

  6. Απάντηση

    Και το χειμωνιάτικο μπριάμ δείχνει πολύ νόστιμο!
    Καλό απόγευμα!

  7. Απάντηση

    Πόσο μου αρέσει το μπριάμ που έφτιαξες Ξανθή μου!! Είναι και χειμωνιάτικο και νοστιμότατο!
    Καλή εβδομάδα!

  8. Απάντηση

    Εξαιρετικό το εναλλακτικό μπριάμ! Και με λίγο ζεστό ψωμάκι…
    Καλή εβδομάδα!!!

  9. Απάντηση

    Ξανθή μου δείχνει νοστιμότατο, πάρα πολύ ωραίο!
    Φιλιά!

    • Notoula
    • 18 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Τι υπέροχο το χειμωνιάτικο μπριάμ σου.
    Οικονομικό, υγεινό και θρεπτικό φαγητό.
    Φιλιά πολλά!

  10. Απάντηση

    και την έψαχνα την συνταγή αυτή.. τι καλά!!!

    σε φιλώ, σε ευχαριστώ……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode