Το μπριάμ συνήθως το έχουμε συνδυάσει με τα καλοκαιρινά λαχανικά εγώ το φτιάχνω και την άνοιξη με ότι υπάρχει τότε. Τώρα θα σας το παρουσιάσω σε μια άλλη εκδοχή με πολλά χειμωνιάτικα λαχανικά.
Τα υλικά μου για 4 άτομα
2-3 αγκινάρες
1/2 φινόκιο
1 μεγάλο πράσο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
4 μέτριες πατάτες
1 μέτρια σελινόριζα
2 μέτρια καρότα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/4 από ένα μικρό κουνουπίδι
2 μανιτάρια πόρτο μπέλο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
Το χυμό από δυο λεμόνια
Διαδικασία
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά πλένουμε όσα χρειάζεται καλά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ανάλογα το λαχανικό.
Τα τοποθετούμε όλα σε μια γάστρα ή ταψί που σκεπάζει αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κι αέρα για 1ώρα και 30 λεπτά.
Προσέχουμε μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό και προσθέτουμε ζεστό.
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε ακόμη για 15 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί έξω από το φούρνο για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με σπιτικές ελιές τυρί φέτα και σπιτικό ζεστό ψωμί.
ξεχωριστο!!!!!!!!!!μμμ!!!
Υπέροχο!
Μη σου πω κιόλας ότι το προτιμώ από την καλοκαιρινή εκδοχή του!
Φιλιά πολλά!
Φτιάχνω κι εγώ, Ξανθή μου, κάτι παρόμοιο και όντως γίνεται πολύ νόστιμο και αρωματικό. Δεν βάζω όμως πανιτάρια αλλά λίγη ντοματούλ. Μου άρεσε που χρησιμοποίησες τη γάστρα. Η δική μου με περιμένει στην Αθήνα!
Καλό απόγευμα.
Αααα, πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή!
Κάνω κουνουπίδι στο φούρνο,
φαντάζομαι ότι η προσθήκη των άλλων λαχανικών θα του προσθέτει γεύση….
Φιλάκια Ξανθή μου !
Και το ίδιο το πιάτο αλλά και η συνοδεία του με ζεστό ψωμί, ελιές και φετούλα, σκίζει!!!
Μελωμένο και πεντανόστιμο.
Μια χαρά είναι και με χειμωνιάτικα λαχανικά. Μια αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος τους.
Και το πάντρεμα όλων αυτών ταιριαστό.
ΦΙλιά πολλά
Έχεις δίκιο Ξανθή. Και τα χειμωνιάτικα λαχανικά- εξ ίσου με τα καλοκαιρινά-προσφέρονται για ένα γευστικό και νόστιμο μπριάμ.
Πολύ ωραία η χειμερινή εκδοχή του μπριάμ.Όλα αυτά τα λαχανικά μαζί, πως να μην είναι νόστιμο!!
Ευχαριστούμε
Πολύ καλή η χειμωνιάτικη εκδοχή! Πριν λίγες μέρες είχα κάνει τα κλασικά και είχα βάλει και αγκινάρα. Γλύκα σκέτη!
Και το χειμωνιάτικο μπριάμ δείχνει πολύ νόστιμο!
Καλό απόγευμα!
Πόσο μου αρέσει το μπριάμ που έφτιαξες Ξανθή μου!! Είναι και χειμωνιάτικο και νοστιμότατο!
Καλή εβδομάδα!
Εξαιρετικό το εναλλακτικό μπριάμ! Και με λίγο ζεστό ψωμάκι…
Καλή εβδομάδα!!!
Ξανθή μου δείχνει νοστιμότατο, πάρα πολύ ωραίο!
Φιλιά!
Τι υπέροχο το χειμωνιάτικο μπριάμ σου.
Οικονομικό, υγεινό και θρεπτικό φαγητό.
Φιλιά πολλά!
και την έψαχνα την συνταγή αυτή.. τι καλά!!!
σε φιλώ, σε ευχαριστώ……