share

Μια άλλη τεχνική για άνοιγμα φύλλου για πίτες

από
CE-A6-CF-8D-CE-BB-CE-BB-CE-BF-CE-BC-CE-B5-CE-B2-CE-BF-CF-8D-CF-84-CF-85-CF-81-CE-BF-2-a

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε εορτάζοντες και μη.
Δεν ανακάλυψα  εγώ νέα τεχνική είναι μια τεχνική που έχω διαβάσει σε πολλές σελίδες αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί.
Αφορμή για το γεγονός ήταν ο Α. φίλος και γείτονας που ανταλλάσσουμε ιδέες σχετικά με τη μαγειρική και μεταφέροντας μνήμες από διαφορετικά μέρη που ο καθένας μας έχει ζήσει.
Είχε λοιπόν άγρια χόρτα και επιθυμούσε μια χορτόπιτα με φύλλο ανοιγμένο με βούτυρο.
Θα την έχετε δει σαν μέθοδο του ήλιου. Με αυτό τον τρόπο συνήθως πλάθονται δύο φύλλα ένα για κάτω κι ένα πάνω.
Κινήθηκα βάσει εμπειρίας και μόνο μιας και δεν υπήρχε χρόνος για μελέτη.
Έφτιαξα μια ζύμη όπως φτιάχνω για τις περισσότερες πίτες μου  (εκεί θα βρείτε και βίντεο) και μετά το άνοιγμα του φύλλου προχώρησα με αυτό τον διαφορετικό τρόπο για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα υλικά για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
1φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ σούπας ξύδι
1 1/4 φλιτζάνια νερό (ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού)
1 κουτ σούπας λάδι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Βούτυρο λειωμένο  για τα φύλλα
 Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το λάδι το ξύδι και μέρος του νερού.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Μετά από αυτή την αναμονή μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και με τη βοήθεια νισιστέ ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο.
Με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου χαράσσουμε  ένα κύκλο στο φύλλο και μετά ακτινωτά χαράσσουμε σαν να κάνουμε ακτίνες ήλιου.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με το λειωμένο βούτυρο.
Διπλώνουμε τα κομμάτια του φύλλου ένα πάνω στο άλλο και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο το οποίο σκεπάζουμε με σελοφάν  και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 έως 30 λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο φύλλο.
Στο διάστημα αυτό μπορούμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας
Βγάζουμε από το ψυγείο και πάλι με τη βοήθεια νισιστέ ανοίγουμε το φύλλο όσο μεγάλο θέλουμε ανάλογα το ταψί μας.

Το αποτέλεσμα;;;
Έχουμε ένα πολύ ωραίο και τραγανό φύλλο σπιτικό από τα χεράκια μας για όλες τις πίτες.


Φωτογραφία της πίτας ψημένη δεν υπάρχει δεν πρόλαβα!!!
Ενημέρωση
Μετά από τη φούρια έκατσα και μελέτησα κι άλλες αναρτήσεις και προτείνω να επισκεφτείτε:

Την Κική  για μια άλλη τεχνική για αυτό το άνοιγμα φύλλου.
Και η  Vita  έχει την ίδια τεχνική αναλυτικότατα μπορείτε να δείτε κι εκεί.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή μου την έχω ακούσει αυτή την τεχνική, τώρα την είδα κιόλας! Πρέπει το φύλλο να μοιάζει με σφολιάτα! Χρόνια Πολλά, φιλιά!

  2. Απάντηση

    Ωραία και χρήσιμη η μέθοδος που ακολούθησες Ξανθή!

  3. Απάντηση

    Και εγώ αυτές τις ημέρες κάπου διάβασα για μια παρόμοια τεχνική ανοίγματος φύλλου,που την ονόμαζε σπιτική σφολιάτα.
    Πράγματι όπως λες και εσύ πρέπει να γίνεται τραγανό το φύλλο.

  4. Απάντηση

    Αχ Ξανθή θα μας κάνεις εξπέρ και μετά δε θα έχουμε δικαιολογία!!!

  5. Απάντηση

    Γνωστή η μέθοδος του ήλιου και δίνει τραγανό και νόστιμο φύλλο!
    Καλή βδομάδα!

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου την έχω δοκιμάσει αυτή τη τεχνική και το φύλλο γίνεται πολύ τραγανό και διαφορετικό απο αυτό της βέργας.Πολύ ωραίο!!!
    Φιλιά!

    • Marί
    • 25 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή, την έχω χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική σε φύλλο σφολιάτας, γίνεται πολύ ωραίο!!
    Φιλιά πολλά.

    Υ.Γ. Η εκδρομή της 25ης Μαρτίου με το τρένο, δεν έγινε τελικά.

  7. Απάντηση

    Καλή μου Ξανθή καλημέρα. Μ’ αυτή τη τεχνική πράγματι το φύλλο γίνεται τραγανό όσο πρέπει και αφράτο όσο πρέπει. Προσωπικά χρησιμοποιώ τη μέθοδο του ήλιου για το επάνω φύλλο και για το κάτω τη μέθοδο των γκιουσλεμέδων δηλαδή τα πολλά πιτάκια το ένα πάνω στο άλλο. Έχεις δίκιο είναι ένα φύλλο εκπληκτικό.
    Η πίτα σου γενικά πρέπει να σου έγινε νοστιμότατη!!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή σου!
    Καλή συνέχεια!

    • eleni
    • 26 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή,κάπου την είδα την τεχνική-στην τηλεόραση-αλλά δε θα μπορούσα να την φτιάξω-πού να την θυμηθώ;
    Ευχαριστούμε,που τη μοιράστηκες μαζί μας,όταν χρειαστεί,θα ανατρέξω στις φωτογραφίες σου.
    Φιλιά!

  8. Απάντηση

    Ε, καιρός σου ήταν να το πιάσεις κι’ αυτό (!!!) Ξανθή μας.

    Προσωπικά ως μέθοδο την προτιμώ, μιας και την βρίσκω σαφώς πιο εύκολη και από πλευράς χρόνου, αλλά και κόπου ;-))

    Και στα επόμενα…με επιτυχία εύχομαι.

  9. Απάντηση

    Αυτή είναι λοιπόν η περιβόητη μέθοδος του ήλιου, την οποία άκουγα αλλά δεν γνώριζα!!
    Αν αποφασίσω ποτέ να ανοίξω φύλλο θα σε συμβουλευτώ καλή μου Ξανθή!
    Κοντεύω να πειστώ ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά!
    Φιλιά!

  10. Απάντηση

    Δεν το έχω προσπαθήσει αυτό το άνοιγμα.
    Πάντως είναι πολύ ωραίο και το αποτέλεσμα εξαιρετικό.

    Που να προλάβεις να φωτογραφήσεις το έτοιμο.Αυτά τα πράγματα δεν μένουν πολύ.

    Φιλιά πολλά

  11. Απάντηση

    Κι εγώ την τεχνική της Κικής ακολούθησα και μου έγινε υπέροχο.
    Το φύλλο γίνεται τραγανό και με στρώσεις.
    Σε ευχαριστούμε, Ξανθή μου!

  12. Απάντηση

    Μήπως να μας κάνεις σεμινάρια για το άνοιγμα φύλλου?
    Φιλιά πολλά

  13. Απάντηση

    Μπορώ να έχω όλο το ταψάκι;;;;
    Γεια στα χέρια σου, Ξανθή!

    • Marina
    • 27 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Τη λιγουρεύτηκααααααααααα…!!!!!Ξέρεις πόσο μ’αρέσουν οι πίτες!!!! Θα το επιχειρήσω και εγώ αυτό το φύλλο με σπανακι+πράσο+φέτα για γέμιση!

  14. Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας κάπου εδώ είμαι και σας βλέπω!!
    Ευχαρίστως για όποια θέλει να δείξω το άνοιγμα του φύλλου με αυτή τη μέθοδο κι όχι μόνο.

  15. Απάντηση

    Τι όμορφη τεχνική!
    Μου θυμήζει την σφολιάτα, σίγουρα είναι πολύ γευστική!
    Καλή σου νύχτα Ξανθή μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode