Όταν ήμουν μικρή αγνοούσα την ύπαρξη της βασιλόπιτας με την έννοια του γλυκού.
Η πίτα που κοβόταν ανήμερα την πρωτοχρονιά στα μέρη μου ήταν μια πίτα κατά κύριο λόγω αρμυρή, χορτόπιτα, τυρόπιτα και σπανιότατα κρεατόπιτα.
Η νοικοκυρά φρόντιζε να βάλει μέσα ένα νόμισμα αλλά κι ένα κομμάτι από κλήμα άχυρο μουριά και πουρνάρι. Κάθε τι είχε τον δικό του συμβολισμό για τον τυχερό που θα το έβρισκε.
Άλλες εποχές άλλα ήθη άλλα έθιμα!!
Κρατώ αυτή τη συνήθεια και εκτός της γλυκιάς βασιλόπιτας τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς φτιάχνω και αυτή την πίτα.
Υλικά για ταψί διαμέτρου 32 – 34 εκατοστών.
Για τα φύλλα ( τα υλικά αυτά θα σας δώσουν 10 φύλλα)
600γρ αλεύρι σκληρό
100γρ αλεύρι μαλακό
2κουτ γλυκού αλάτι
2 κουτ σούπας ξύδι
350 ml νερό
1 κουτ σούπας λάδι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Αν δεν επιθυμήτε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο για χωριάτικες πίτες υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά αξιόλογα.
Για τη γέμιση
2 ματσάκια σέσκουλα
2 ματσάκια λάπαθα ή 1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μυρώνια ή ένα μικρό ματσάκι τσουκνίδες
2-3 μικρά πράσα
350 γρ. φέτα
3 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι – πιπέρι
Η σύνθεση των χόρτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα την εποχή και ανάλογα
με αυτά που μπορεί να βρει ο καθένας μας .
Διαδικασία
Τη διαδικασία για τη ζύμη και το άνοιγμα των φύλλων μπορείτε να δείτε στο βιντεάκι εδώ
Για την προετοιμασία της γέμισης και το στρώσιμο της πίτας μπορείτε να δείτε στο βιντεάκι που ακολουθεί κι ελπίζω σε συνδυασμό με τα γραπτά μου να σας βοηθήσω.
Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση μας πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε (σέσκουλα, σπανάκι, λάπαθα μαζί τα υπόλοιπα μυρωδικά σε άλλο μπολ).
Αλατίζουμε τα χόρτα εκτός των μυρωδικών και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Στύβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετούμε μέσα σε λεκάνη προσθέτοντας τα υπόλοιπα μυρωδικά τη φέτα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι,και μισό φλιτζάνι λάδι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και αρχίζουμε το στρώσιμο της πίτας.
Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας (καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το ταψί της πίτας “σινί” ή ταψί αλουμινίου όχι ανοξείδωτο) και τοποθετούμε ένα φύλλο έτσι ώστε να εξέχει κι απέξω από το ταψί.
Αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε δεύτερο φύλλο και τρίτο με την ίδια διαδικασία.
Μοιράζουμε ένα μέρος της γέμισης και τοποθετούμε κι άλλο φύλλο αλείφοντας πάντα με λάδι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μοιράσουμε όλη τη γέμιση μας.
Τέλος τοποθετούμε τρία φύλλα αλείφοντας κάθε φορά με λάδι γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού δημιουργώντας τον κόθρο αλείφουμε με λάδι ή αν θέλουμε με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο λάδι και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις στην κατώτερη σχάρα της κουζίνας για μια περίπου ώρα.
Η πίτα αυτή είναι καταπληκτική, ως προς το ψήσιμο, αν ψηθεί στη γάστρα με ξύλα, σε σόμπα με ξύλα (στόφα) ή σε ξυλόφουρνο.
Κι ένας άλλος τρόπος να κόψετε την πίτα που θα τη λατρέψουν όλοι αρέσκονται στις γωνίες!
Επίσης η πίτα μπορεί να γίνει νηστίσιμη αν αφαιρέσουμε το τυρί και τα αυγά αλλά τότε προσθέστε λίγο παραπάνω πιπέρι.
Update
Και μιας κι η νηστίσιμη πίτα έγινε εν μέσω νηστείας ιδού το αποτέλεσμα!!
Πολύ ωραία πιτούλα ,γειά στα χεράκια όποιας την έκανε.Σημείωση:η μαμά μου δεν έβαζε αυγά αλλά μόνο τυρί φέτα.Παίρνω ένα κομμάτι να δοκιμάσω…έτσι;…..ευχαριστώ!!!!!!!!!!!
Άυτά είναι τα όμορφα έθιμα της ελληνικής επαρχίας και όποιος τα έχει ζήσει είναι πολύ τυχερός!
Μακάρι να μπορέσουμε να τα περάσουμε και στα παιδιά μας!
Και του χρόνου, να χαίρεστε τον Αντώνη σας!
Να τι μου λείπει απ΄την Ελλάδα,χόρτα!Η μητέρα μου τα βάζει και στο σπανακόρυζο εκτός από πίτα.Μια κομματάρα και για’μενα…έχω να φάω από πέρσι 🙂
Καλημερούδια και καλή Κυριακή
ότι πρέπει για το καφεδάκι μου, χρόνια πολλά Αντώνη
Λαχταριστή!Οι χωριάτικες πίτες δε συγκρίνονται-το φύλλο τους,ειδικά το γύρω ξεροψημένο,τέλειο!
Τι καλά που μπορείς κι ανοίγεις τόσο λεπτό φύλλο!Ανοίγω κι εγώ,αλλά χοντρό,γι΄αυτό βάζω 2 κάτω και 2 πάνω.
Ξανθή θέλει ταλέντο το άνοιγμα,όσο κι αν έχω προσπαθήσει,δεν μπορώ.
Φιλιά!
Ιωάννα τα περί γέμισης μπορούν να ποικίλουν ανάλογα τα γούστα του καθενός και την εποχή!!
Εμείς σχεδόν ποτέ δεν την κάνουμε ίδια, καλό μεσημέρι!!
Μπέττυ ευχαριστούμε πολύ!!τα έθιμα αν δεν τα τηρούμε δυστυχώς ξεχνιούνται!!
Και λοιπόν; πάρε κορίτσι μου όση θέλεις.
Λοιπόν δεν ξέρω τι μπορείς να βρεις στην Ιταλία εγώ στο Λονδίνο όταν πάω αλλά κι ο γιος μου την κάνει με σπανάκι, πράσο, κρεμμυδάκια, κι άνηθο.
Καλή Κυριακή και σε σένα!!!
Γαστερόπληξ ευχαριστούμε πολύ!!
Ελένη αν σου πω ότι χάριν της επιμονής της κόρης έχει αρχίσει το πλάσιμο του φύλλου στο σπίτι!!κάπου εκεί στα 18 της λέει μια μέρα γιατί εμείς δεν ανοίγουμε φύλλο, της λέω κι εγώ ιδού η Ρόδος ιδού και το φύλλο!!χαχαχα
Από τότε θεωρείται ιεροσυλία η αγορά έτοιμου φύλλου, μάλλον επιμονή κι υπομονή θέλει εγώ σ’ αυτό έχω καταλήξει.
Σε ευχαριστούμε πολύ!!
Μου αρέσει τρομερά η χορτόπιτα, σήμερα το πρωί έκανε σπανακόπιτα ο Δημήτρης, με ξύπνησε η μυρωδιά της.
Χρόνια πολλά, να χαίρεστε τον Αντώνη σας, να είναι πολύχρονος και καλόχρονος!!
Για την πίτα τι να πω?? Υπέροχη!!
Χρόνια πολλά και καλά…για τον Αντώνη που γιορτάζει, η πίτα μοσκοβόλησε.
γεια στα χερακια σου!μεχρις εδω εφτασε η μοσχοβολια της!
να τον χαιρεστε τον Αντωνη σας…τρεχω να ετοιμαστω για την πιτα στη μπλογκογειτονια 🙂
Πρόλαβα κομματάκι? Καταπληκτική η χορτόπιτα πολύ καλύτερη από την σπανακόπιτα, τώρα είναι η πιο ωραία εποχή για να μαζέψει κανείς άγρια χόρτα για πίτα!
Αχτίδα πάρε κι ένα κομματάκι από εμάς μιας και σου αρέσει πολύ.
Έλενα σε ευχαριστούμε πολύ!!!
Δήμητρα σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου!!!κι όχι μόνο.
cook καλώς ήρθες μπορείς να κεραστείς από την πίτα μας μιας κι είναι για όλους τους καλεσμένους στην πίτα!!!
Λίλα και βέβαια πρόλαβες είναι μεγάλο το ταψί!!
Ωραία πίτα κυρία μου, έκανα κι εγώ το πρωί με σπανάκι.
Anthi, fantastiki pita…ke tis odigies sou einai poli katheres. Bravo se sena kai sth pita.
Τί όμορφη πίτα είναι αυτή Ξανθή; Το βιντεάκι σου πολύ ωραίο και κατατοπιστικό.
Γέλασα πολύ με τις σκηνές στο fast forword :))
Χρόνια πολλά κι από εδώ, στον Αντώνη σας. Να τον χαίρεστε
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ και για τη χθεσινοβραδινή σου παρουσία στην κοπή της πίτα, αλλά και για το link στην ανάρτησή σου!!
Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ!!!
Οι σκηνές έχουν μονταριστεί όπως κατάλαβες από τον Σκηνοθέτη του σπιτιού (βλέπε σύζυγος) τον οποίο πίεσα πολύ να τις τελειώσει γιατί αυτή η πίτα έχει ιστορία!!
Καλή σου εβδομάδα!!
Για χθες βράδυ εγώ σε ευχαριστώ ήταν μεγάλη τιμή για μας η πρόσκληση σου!!
Και πάλι Καλή Χρονιά και του χρόνου “on live” κι όχι on line
Τέλεια η πιτούλα σου καλή μου Ξανθή.
Οπτικά τρώγεται μετά μανίας… φαντάσου να είχαμε κι’ ένα κομματάκι δηλαδή;
Αλλά δεν παραπονιέμαι, κι’ εγώ χθες έκανα τυρόπιτα με 4 τυριά και φύλλο που άνοιξα με την μέθοδο του άστρου.
Μοσχομύρισε κι’ αυτή.
Χρόνια Πολλά στον Αντώνη της Λίνας. Να είναι καλά όλοι τους.
Peter σε ευχαριστώ πολύ!!!
Πηνελόπη σε ευχαριστούμε πολύ και για τις ευχές αλλά και για το σχόλιο!!
Αυτή τη μέθοδο του άστρου μου την έχει περιγράψει κάποια φίλη αλλά προσθέτοντας βούτυρο πολύ κι έτσι δεν την έκανα ποτέ.
Δεν μας γράφεις τη δική σου μέθοδο.
Καλό απόγευμα.
Χρόνια πολλά στον Αντώνη της Λίνας! Να τον χαίρεστε όλοι! Όσο για την πίτα, τέλεια!
Πεθύμησα χορτόπιτααααα!
Κική έλα πάρε τα βιβλία σου να κάνουμε παρουσίαση στην Αθήνα κι εγώ βάζω τη χορτόπιτα κι ότι άλλο χρειαστεί!!!
Ξανθή μου αν και καθυστερημένα σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και το κέρασμα.
Το βιντεάκι φοβερό, άπαιχτο θα έλεγα, τα συγχαρητήρια μου στον καλλιτέχνη.
Φιλάκια.
Φαινεται πολυ ωραιο το φυλλο σας.
Κι εγω ανοιγω δικο μου φυλλο, αλλα δεν μου βγαινει πολυ τραγανο.
Ηθελα να μου πειτε ποιο αλευρι χρησιμοποιηται και τι ακριβως βαζετε στο τελος πανω στο φυλλο πριν το ψησιμο.
Ευχαριστω!
Ανώνυμη(ε) το αλεύρι που συνήθως χρησιμοποιώ για το φύλλο είναι αγορασμένο από μύλο,όταν δεν υπάρχει αυτό βάζω από αυτά του Σ/Μ κάποιας επώνυμης αλυσίδας που βγάζει σκληρό και μαλακό.
Το μυστικό πάντως είναι στο πόσο μαλακή θα γίνει η ζύμη κάτι που η κόρη μου καταφέρνει καλύτερα από μένα.
Στο επάνω φύλλο βάζω μόνο λάδι ελαφρά επάλειψη με πινέλο.
Για ότι άλλο θέλεις γράψε μου ξανά.
Ευχαριστώ πολύ.
Θέλω πολύ να φτιάξω αυτό το φύλλο.
Όταν λέτε φλιτζάνι εννοείτε του τσαγιού ή κούπα του nescafe ??
Αν δείτε στο πλάι της σελίδας δεξιά και περίπου στο μέσον 1 κούπα αντιστοιχεί σε 125γρ αλεύρι
Όταν λέμε κούπα συνήθως εννοούμε τη δοσομετρική κούπα για την οποία υπάρχουν και αντιστοιχίες για κάθε υλικό σε γραμμάρια ή ml. Θα χαρώ πολύ να το φτιάξετε ακολουθήστε τα βήματα στο video.
Ευχαριστώ πολύ για την επιλογή σας.
Να είσαι καλά Ξανθή μου.
Ακολουθώντας τις πάρα πολύ καλές οδηγίες σου, την έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα ανοίγοντας φύλλο για πρώτη φορά και πέτυχε.
Ξετρελαθήκαμε όλοι!!
Επιτέλους, έφαγα πίτα σαν αυτές που φτιάχνουν οι θείες μου στο χωριό του πατέρα μου.
Δυστυχώς το ταψί 34 αποδείχθηκε πολύ μικρό για την όρεξή μας, οπότε θα αγοράσω μεγαλύτερο για την επόμενη φορά.