Μια μηχανή ζυμαρικών περίμενε μάλλον χρόνια στο ντουλάπι και ήρθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί.
Βέβαια και χωρίς αυτή μπορούμε να φτιάξουμε φρέσκα ζυμαρικά αρκεί να κατέχουμε έστω και λίγο την τεχνική ανοίγματος φύλλου.
Για σήμερα λοιπόν έχουμε συνταγή φρέσκων ζυμαρικών και συνταγή για σάλτσα με αγκινάρες και καρύδια συνοδευτική των ζυμαρικών.
Τα υλικά για 3 μεγάλες μερίδες
Για τα ζυμαρικά
300γρ αλεύρι σκληρό και λίγο για το άνοιγμα
1κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
3 αυγά
1κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα
4 μεγάλες αγκινάρες
1 λεμόνι για το καθάρισμα τους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
Αλατοπίπερο
3κουτ. σούπας καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Φτιάχνουμε τη ζύμη για τα ζυμαρικά.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι και κάνουμε ένα λακουβάκι. Προσθέτουμε το αλάτι τον πελτέ το καλαμποκέλαιο και ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας στην αρχή με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα.
Συνεχίζουμε με τα χέρια μας ζυμώνοντας να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας τη μοιράζουμε στη μέση και συνεχίζουμε το ζύμωμα αναδιπλώνοντας και πιέζοντας με την παλάμη μας για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Κάνουμε μια μπάλα όλη τη ζύμη την τυλίγουμε σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Μετά το πέρας της ώρας αρχίζουμε τη διαδικασία ανοίγματος ζυμαρικών.
Όπως είπα και στην αρχή αν δεν έχουμε μηχανή μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο και στη συνέχεια να το κόψουμε σε ταλιατέλες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες εδώ.
Σήμερα θα σας δείξω το άνοιγμα με τη μηχανή.
Αφού στήσουμε τη μηχανή μας και τη ρυθμίσουμε ώστε οι κύλινδροι να απέχουν αρκετά (εγώ το έβαλα στη διαβάθμιση 5) κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα ισομεγέθη κομμάτια. Πιέζουμε με την παλάμη μας να γίνει λίγο πλατύ το αλευρώνουμε ελαφρά και στη συνέχεια το περνάμε από τη μηχανή μια φορά. Διπλώνουμε το φύλλο που προκύπτει και το περνάμε άλλη μια φορά στην ίδια διαβάθμιση.
Συνεχίζουμε διπλώνοντας και περνώντας σε μικρότερη διαβάθμιση άλλες δυο φορές
(εγώ κατέληξα στο 3)
Απλώνουμε το φύλλο πάνω σε καθαρή πετσέτα ή για πιο γρήγορα τα κρεμάμε στον πλάστη που ανοίγουμε φύλλα αφού τον έχουμε στερεώσει κάπου.
Συνεχίζουμε με τα άλλα κομμάτια της ζύμης την ίδια διαδικασία.
Μετά από 15 -20 λεπτά τα φύλλα θα είναι έτοιμα να τα κόψουμε.
Αν η μηχανή διαθέτει εξάρτημα κοπής περνάμε το κάθε φύλλο στη διαβάθμιση της αρεσκείας μας.
Τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν 1 έως 2 ώρες.
Τότε είναι έτοιμα να τα βράσουμε ή αν θέλουμε τα μοιράζουμε σε σακουλάκια χαλαρά τυλιγμένα και τα φυλάμε στο ψυγείο για 48 ώρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο.
Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα βράζουμε σε μπόλικο νερό που κοχλάζει για 3 λεπτά.
Πρώτη φορά έβαλα ένα μέρος αυτών που έφτιαξα στην κατάψυξη και δεν έχω προσωπική γνώμη για το πως θα είναι μετά, θα επανέλθω.
Για τη σάλτσα με αγκινάρες.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά.
Τις βάζουμε σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται. Προσοχή μη λιώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο νερό και τα μαραίνουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και σβήνουμε με το κρασί.
Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα ζεστά ζυμαρικά στη σάλτσα.
Ανακατεύουμε με δυο μεγάλες κουτάλες και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Σκορπάμε από πάνω την καρυδόψιχα και το τυρί και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο το να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά, εγώ τα έφτιαξα σε μια μέρα φορτωμένη από πολλές δραστηριότητες αλλά άξιζε τον κόπο.
Μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα βέβαια και να τα βράστε την ώρα του σερβιρίσματος μιας κι ο χρόνος βρασμού είναι πολύ μικρός..
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε ζυμαρικά εμπλουτισμένα με σπανάκι, μαύρο πιπέρι, σάλτσα από κόκκινες πιπεριές,σάλτσα μαϊντανού όπως επίσης ραβιόλια τορτελίνια λαζάνια.
Η αναλογία μιας μερίδας είναι πάντα 100γρ αλεύρι 1 αυγό και πολλαπλασιάζεται για τα περισσότερα.
Δεν ξέρω αν οι φωτογραφίες θα σας βοηθήσουν αλλά με ένα χέρι ζύμωμα και το άλλο στη φωτογραφική λίγο δύσκολα τα πράγματα!!
Για όσους σας φαίνεται πολύ δύσκολο δοκιμάστε με έτοιμα ζυμαρικά.
Μια εξίσου υπέροχη σάλτσα για φρέσκα ζυμαρικά κι όχι μόνο θα δείτε εδώ!!
Η αλήθεια είναι ότι τα φρέσκα έχουν άλλη γεύση, απλά είναι λίγο μπελαλίδικα και παίρνουν χρόνο. Η μακαρονάδα σου σούπερ Ξανθή μου! Και τα ψωμιά όμως που είδα του Θ. ακόμα πιο σούπερ. Εγώ στο λέω βάλτον να συμμετέχει στο blog! Φιλιά πολλά!!!
Ξανθή μου τρελαινομαι για φρέσκα ζυμαρικά Κι αυτη η συνταγή φαίνεται πολυ ιδιαίτερη Πολλά φιλιά!!
Παράδοξη η αγγινάρα στα ζυμαρικά!Αυτο και μόνο με κάνει να θέλω πολυ να δοκιμάσω την συνταγή!εξαιρετικη ιδεα!
το μπράβο μου φαίνεται φτωχό μπροστά σε αυτό το αριστούργημα!Και φρέσκα ζυμαρικά και καταπληκτική σάλτσα!
Μου τρέχουν τα σάλια!!!!
Φιλάκια,χρυσοχέρα Ξανθή μου!
Μπράβο Ξανθή!
Ωραία ανάρτηση, ωραία συνταγή!!
Μου άρεσε πολύ η πάστα ντομάτας στη ζύμη για τα ζυμαρικά. Τόσο για το χρώμα που τους έδωσε, όσο και για την γεύση φαντάζομαι!!
Φιλιά!
@ Κατερίνα ευχαριστούμε πολύ!!!
@ Νίκη να σου κάνω το τραπέζι να το κανονίσουμε να φτιάξουμε μαζί!!!
@ food 4 thought καλώς ήρθες στην παρέα μας και καλά μαγειρέματα και σε σένα!! Τις αγκινάρες τις φτιάχνω συχνά με ζυμαρικά στο τέλος αυτής της ανάρτησης υπάρχει παραπομπή σε άλλη συνταγή με ζυμαρικά εξίσου πολύ ωραία!!
@ Λένια ευχαριστώ πολύ πολύ!!!Για σένα η συνταγή αφιερωμένη γιατί ξέρω ότι θα σου αρέσει πολύ!!
@ Χρυσαυγή με πάστα ντομάτας πρώτη φορά έφτιαξα είχα φτιάξει με σπανάκι εξίσου καλή ιδέα. Η επόμενη απόπειρα θα είναι με πιπέρι!!!
Ξανθή μου άλλη γεύση τα φρέσκα ζυμαρικά! Το μόνο που με προβληματίζει είναι η αναλογία 100:1 αλευριού-αυγού.. Είχα προσπαθήσει με αρκετή επιτυχία να τα κάνω με ασπράδι μόνο. Θέλω να δοκιμάσω και με νερό…
Δεν έχω δοκιμάσει όμως να προσθέσω ντομάτα οπότε θα το κάνω! Μου έδωσες καλή ιδέα!!! Όσο για τις αγκινάρες επιμένω να με καλέσεις!!!
Φιλάκια
Έστω και για μια φορά το πέτυχα,Ξανθή!
Άλλη γεύση,πολύ καλύτερη τα φρέσκα ζυμαρικά και με τη σαλτσα αγγινάρα νοστιμότατα!
Φιλιά!
Λέω άλλη γεύση,γιατί κάποτε,στα κέφια μου,είχα φτιάξει.
Τι αναλυτικές οδηγίες,!!!
Θα το δοκιμάσουμε σίγουρα……
Εχουν τον μπελά τους αλλά σαν τα χειροποίητα ζυμαρικα ..δεν υπάρχουν! Πολύ ενδιαφέρουσα και η επιλογή υλικών στη σάλτσα! Καλό βράδυ Ξανθή μου!
Καλημέρα Ξανθή!
Είχες μηχανή για ζυμαρικά και δεν την είχες χρησιμοποιήσει τόσο καιρό;
Πώς άντεξες;;
Και χειροποίητα ζυμαρικά λοιπόν, αλλά και μια πολύ ιδιαίτερη σάλτσα με αγκινάρες, στις οποίες έχεις νομίζω μια αδυναμία! Φιλιά πολλά
Τρελαίνομαι για φρέσκα ζυμαρικά!Δυστυχώς δεν έχω μηχανή ζυμαρικών…Αλλά θα προσπαθήσω να κάνω τη συνταγή χωρίς αυτή. Επίσης, η σάλτσα είναι πολύ πρωτότυπη!!!
Η αγάπη μου για τα ζυμαρικά φρέσκα ή μη, μεγάλη! Και η σάλτσα σου πρωτότυπη!
@ Αγγελική χωρίς αυγά δεν έχω κάνει ποτέ, και οι χυλοπίτες που κάνω πάντως έχουν πολλά αυγά.Αφήνω τη δίαιτα για άλλη μέρα!!
@ Ελένη άντε να ξαναφτιάξεις λοιπόν!!
@ marileni καλώς ήρθες, ευχαριστώ πολύ, για τυχόν απορία είμαι εδώ.
@ Έφη εμένα πάλι μου φαίνονται πολύ μπελαλίδικα αυτά τα γλυκά σου!!Άκου καμηλοπάρδαλη!!!Φιλάκια!!
@ Ερμιόνη μου μου φαίνεται μεγαλύτερος μπελάς η μηχανή από το πλαστήρι μου, κι αν προσέξεις το είχα έτοιμο σε πρώτη ζήτηση!!
Πολλά φιλιά!!
@ Mageirissa καλώς ήρθες στην παρέα μας, όπως θα διάβασες υπάρχει ανάρτηση με οδηγίες δια χειρός και πλάστη!!Ευχαριστώ!!
@ Κική κι εμένα ιδιαίτερα οι αγκινάρες!!!
Εξαιρετικό πιάτο!!!
Είχα φάει ζυμαρικά με σάλτσα αγγινάρας στην ιταλία και μου άρεσε πάρα πολύ!!!! ….Αλλά δε δοκίμασα ακόμα να τη φτιάξω!
Υπέροχα τα φρέσκα ζυμαρικά σου και γενικά το πιάτο σου είναι καταπληκτικό!!
Ξανθή μου δεν έχω λόγια…
Το πιάτο σου είναι ένα ποιήμα!!!
Γεύσης , παρουσίασης αλλά και ποιότητας!
ΜΠΡΑΒΟ!!!!
Το μόνο που θα πω, ως γνωστή μακαρονού και σαλτσολάτρης, είναι ότι τα θέλω!!!!! Τέλειος συνδυασμός υλικών! Μπράβο, Ξανθή μου!
Καλό μήνα!