Πιπερόπιτα

από
CE-A0-CE-B9-CF-80-CE-B5-CF-81-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-281-29

Το να σκαρώνω πίτες στα γρήγορα είναι το αγαπημένο μου , έτσι πριν λίγες μέρες  που ήταν εδώ και ο γιος μας προκειμένου να συνοδεύσουμε τα τηγανητά καλαμαράκια μας

έφτιαξα αυτή την πιπερόπιτα κατόπιν αυτοσχεδιασμού.
Να ευχαριστήσω από εδώ τη φίλη μου την  Ιωάννα που μου χάρισε πολλές πιπεριές από τον κήπο τους και έφτιαξα μαρμελάδα έβαλα στο τουρσί έγινε και αυτή η πίτα.

Πάμε για την πίτα

Τα υλικά για ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών
Ζύμη
300γρ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο για ζύμωμα ψωμιού)
1 κουτ. σούπας μαργαρίνη από αυτή που βάζουμε στο ψωμί μας
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 αυγό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
120 ml νερό
Βούτυρο λιωμένο
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Γέμιση
800γρ πιπεριές κέρατα (κόκκινες και πράσινες)
1 μεγάλο κρεμμύδι
300γρ τυρί φέτα
3 αυγά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Διαδικασια

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με όλα τα υλικά εκτός του νερού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια ψυχουλιαστή ζύμη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε σε μεγαλούτσικες ροδέλες.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μέτριους κύβους.
Σε τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με  λίγο νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν και να μην έχουν υγρά.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Τρίβουμε το τυρί  και σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και με τη βοήθεια νισιστέ ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο.
Με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου χαράσσουμε  ένα κύκλο στο φύλλο και μετά ακτινωτά χαράσσουμε σαν να κάνουμε ακτίνες ήλιου.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με το λειωμένο βούτυρο.
Διπλώνουμε τα κομμάτια του φύλλου ένα πάνω στο άλλο και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο το οποίο σκεπάζουμε με σελοφάν  και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 έως 30 λεπτά.

Για τη συνέχεια του ανοίγματος αυτού του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ
Αν αυτή η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολη μοιράστε τη ζύμη μετά από την “ξεκούραση” σε δύο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο και ανοίξτε με τη βοήθεια του νισιστέ δύο φύλλα όχι πολύ λεπτά και το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
Αλείφουμε το  ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το πιο μεγάλο φύλλο έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού.
Προσθέτουμε το τυρί στις πιπεριές  ανακατεύουμε  και τα αδειάζουμε πάνω στο φύλλο.

Περιχύνουμε με τα αυγά και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που εξείχε και κάνουμε τον κόθρο.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο ή ελαιόλαδο και τρυπάμε που και που με πιρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για λίγο και σερβίρουμε.

Τρώγεται ευχάριστα και κρύα.
Για όποιον δεν θέλει να ανοίξει φύλλο δικό του η πρόταση είναι να χρησιμοποιήσει έτοιμο φύλλο για χωριάτικες πίτες ή φύλλο κουρού.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Τι τέλεια πίτα είναι αυτή! Υπέροχο φύλλο αλλά και η γέμιση τέλεια! Συγχαρητήρια! Σίγουρα καλοφάγατε!!!
    Φιλιά!

    • Amelie
    • 30 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    Υπέροχη πίτα, νοστιμότατη σίγουρα αλλά και υγιεινή λόγω μεγάλης δόσης λαχανικών! Μου αρέσει πολύ και η προσθήκη κρεμμυδιών στη γέμιση που σίγουρα θα δίνει μία γλυκύτητα ξεχωριστή!

    • Notoula
    • 30 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία η πίτα! Μιαμ μιαμ!!!

    • Lenia
    • 30 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία πράγματα που σκαρώνεις!Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια!

  2. Απάντηση

    Εκπληκτική πίτα!
    Και με αυτό το χειροποίητο φύλλο είναι το κάτι άλλο!
    Φιλιά πολλά!

  3. Απάντηση

    Οι πιπεριές δίνουν απίστευτο άρωμα και νοστιμιά στις πίτες!
    Γεια στα χέρια σου Ξανθή μου!

  4. Απάντηση

    Νοστιμότατη πίτα Ξανθή!!

  5. Απάντηση

    Πίτα με πιπεριές ?
    νομίζω ότι θα μου αρέσει πολύ !!!
    Και η διαδικασία αυτή του χωρίσματος
    βγάζει τόσο ωραίο φύλλο !
    Ωραία ιδέα Ξανθή,
    φιλάκια

  6. Απάντηση

    Εμείς ως γνωστόν καλή μου Ξανθή όχι σε πίτες δεν λέμε… οπότε και σε κομμάτι καλό, από αυτήν όχι δεν θα λέγαμε επίσης!!
    Ευτυχώς που είμαι φαγωμένη, γιατί αλλιώς θα πήγαινα τώρα κιόλας να σκαρώσω μια.
    Καλό βράδυ εύχομαι

  7. Απάντηση

    Τέλεια πίτα!!! Ξανθή μου, έγραψες πάλι!!!Καλή σου μέρα!!! Φιλιά!!!

    • Martha
    • 31 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    Το φύλλο σου μου’βγαλε το μάτι Ξανθή μου!

  8. Απάντηση

    Τη φτιάχνω κι εγώ αυτή την πίτα και μας αρέσει αλλά με πιπεριές Φλωρίνης που δεν έχουν τόσο έντονη γεύση.
    Το φύλλο σου υπέροχο. Μάλλον θα πρέπει να έρθω για μάθημα!

    Καλό βράδυ!

    • mookies
    • 31 Οκτωβρίου 2013
    Απάντηση

    Φανταστική η πιπερόπιτα με το χειροποίητο φύλλο. Να σου πω την αλήθεια μόνο το φύλλο αρκεί, θα την έτρωγα με ότι γέμιση και αν είχε.

  9. Απάντηση

    @ sundayspoon ναι ναι φάγαμε καλά.

    @ Αμαλία τα κρεμμύδια ισορροπούν τη γεύση των πιπεριών.

    @ Notoula θα κεράσω μια άλλη φορά.

    @ Lenia και για σένα που είσαι μακριά θα στείλω δέμα!!Φιλιά

    @ Ερμιόνη μόλις ξεμπλέξω από τις πολλές υποχρεώσεις να μαζευτούμε να ανοίξουμε φύλλο και να φάμε πίτα

  10. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ ναι ναι τις βάζω σε ντοματόπιτα και κοτόπιτα.Ευχαριστώ

    @ Κική ευχαριστώ

    @ Σοφία να ξαναμαζευτούμε και να φτιάξω τέτοια πίτα φέτος.

    @ Πηνελόπη τώρα που έχεις περισσότερο χρόνο να σκαρώσουμε πολλές και πάμε στη λαϊκή διάβασα προχτές ότι μια άνεργη κοπέλα το εφάρμοσε.

  11. Απάντηση

    @ Olives Olive ευχαριστώ πολύ!!

    @ Μάρθα τι να σου κάνω που είσαι τόσο μακρυά!!Φιλάκια

    @ Ελένη ευχαρίστως αν θα είσαι εδώ θα γίνει ένα μάζεμα για πίτες οπότε ευχαρίστως αλλά και κατ΄ιδίαν για΄τι όχι.

    @ mookies οι πίτες είναι αδυναμία και το φύλλο επίσης.Ευχαριστώ.

  12. Απάντηση

    Και το φύλλο και η γέμιση είναι πειρασμός!Τέλεια η πίτα Ξανθή!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode