share

Τάρτα ρυζιού με ρίζες λαχανικών

από
Τάρτα ρυζιού με ρίζες λαχανικών

Αυτή η τάρτα είναι κι αυτό από τα πρώτα που με κέρδισαν ξεφυλλίζοντας περιοδικά στο Λονδίνο. Το περιοδικό έλεγε “Root vegetable & rice galette”, εγώ την ονόμασα τάρτα.
Την έκανα τροποποιώντας τα υλικά χρησιμοποιώντας ρίζες λαχανικών που βρήκα στη λαϊκή αγορά.
Η πρόταση του περιοδικού ήταν για εορταστικό μπουφέ, μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένα γεύμα ή να συνοδεύσει κάποια άλλο πιάτο.

Τάρτα ρυζιού με ρίζες λαχανικών

Συστατικά
  

  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη
  • 1/2 ρίζα φινόκιο τριμμένη
  • 1/2 ρίζα μεγάλης ρέβας τριμμένη
  • 6 μεγάλα κάστανα βρασμένα
  • 2 αυγά
  • 1/2 δοσομ. κούπας τυρί τριμμένο τύπου κασέρι ή γκούντα
  • 180 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

Οδηγίες
 

  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσει.
  • Τρίβουμε τις ρίζες των λαχανικών και τις βάζουμε σε ένα μπολ με ζεματιστό νερό, σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το σοτάρουμε σε τηγάνι με το ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τις ρίζες των λαχανικών τα κρεμμύδια και τα κάστανα. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το τυρί Αλάτι πιπέρι και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και τα μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος (24εκατ. διαμέτρου) ελαφρά βουτυρωμένο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για περίπου 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
  • Στο δικό μας τραπέζι συνόδευσε γλώσσες τηγανητές.

Σημειώσεις

Μπορείτε να βάλετε όποιες άλλες ρίζες λαχανικών μπορείτε να έχετε στη διάθεση σας.
Νομίζω ότι υπάρχουν προβρασμένα κάστανα για όποιον θέλει να αποφύγει το βράσιμο.
Η πρόταση του περιοδικού είναι να σερβιριστεί με sour cream  στην οποία θα έχετε ψιλοκόψει σχοινόπρασο.
Επειδή περίσσεψε αρκετό συνοδεύσαμε ψητό συκώτι μετά από τρεις μέρες, σας πληροφορώ ότι ήταν υπέροχο δοκιμάστε το!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • maria
    • 14 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    διαφορα απο τη ταρτα ειναι πως τη γαλετα δεν ψηνουμε σε φορμα αλλα της δινουμε σχιμα με τα χερια μας και βαζουμε στο ταψι

  1. Απάντηση

    Ιδιαίτερη συνταγή! Μου αρέσουν τα λαχανικά, όπως και όλα δηλαδή και εκτιμάω μια καλή ρυζόταρτα όπως αυτή!Φαίνεται νόστιμη..Φιλιά

  2. Απάντηση

    Με τόσα νόστιμα υλικά που της έβαλες, ήταν δυνατόν να μην είναι πεντανόστιμη??
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    • mm_skg
    • 14 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Τι νοστιμη ταρτα! Πολυ μου αρεσουν αυτου του ειδους οι συνταγες!

  3. Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερη συνταγή με ένα σωρό καλούδια Ξανθή μου!Πρέπει είναι φοβερή τάρτα!!!
    Φιλιά!!!

  4. Απάντηση

    Εγώ θα την έλεγα μια ωραιότατη ρυζόπιτα χωρίς φύλλο!
    Μου αρέσει που εκτός από τα λαχανικά έχει και κάστανα έτσι ενισχύεται και σε πρωτείνες νομίζω.
    Με λίγο κρεμώδες ελαφρύ τυρί ή γιαούρτι είναι πλήρες γεύμα, εγώ δεν θα ήθελα κάτι άλλο!

  5. Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερη η συνταγή και πρέπει να είναι και πολύ νόστιμη!!!!
    Καλό βράδυ!

    • Lenia
    • 15 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Καταπληκτικό πιάτο!Ολο φρέσκες ιδέες μας φέρνεις!Φιλάκια!

  6. Απάντηση

    Προσωπικά πολύ μου αρέσουν όλα τα υλικά την, Ξανθή μου και την βρίσκω και εξαιρετικά ευπαρουσίαστη!

    Δοκιμή με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, και μόλις τελειώσει η σημερινή πρασσοκυμαδόπιτα.

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

  7. Απάντηση

    Πεντανόστιμη φαίνεται η τάρτα, θα επανέλθω με εντυπώσεις. τα φιλιά μου

  8. Απάντηση

    Ωραιότατα τα υλικά της τάρτας, σε αυτήν την ιδιαίτερη συνταγή! Το φινόκιο, με το καταπληκτικό του άρωμα, σίγουρα δίνει τον τόνο στην γεύση. Πολύ καλό που διατηρείται πάνω από μία ημέρα και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα, πρώτα πιάτα.
    Καλή σου ημέρα.

  9. Απάντηση

    Καλοφάγωτη, Ξανθή! Η ποικιλία των υλικών είναι ιδιαίτερη, ειδικά το ρύζι! Όπως όμως τη βλέπω, φαίνεται εξαιρετική! Ευχαριστούμε!
    Καλό βράδυ!

    • andrik
    • 17 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Καλως σε βρηκα!!!
    Πολυ ωραιο blog!!

  10. Απάντηση

    Dear Blonde, Very nice and very healthy! I agree, what difference is the name as long as it is delicious.
    Often I make something and never knew that it had a fancy name.lol
    Blessings dear and hugs, Catherine xo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode