Κουμκουάτ τουρσί

από
CE-9A-CE-BF-CF-85-CE-BC-CE-BA-CE-BF-CF-85-CE-AC-CF-84-CF-84-CE-BF-CF-85-CF-81-CF-83-CE-AF-a

Συνεχίζω με τουρσί αλλά αυτή τη φορά κάτι ασυνήθιστο.

Όταν έφτιαχνα το γλυκό και τη μαρμελάδα η φίλη μου η Νένα λέει φτιάξε τουρσί και αμέσως έφτασε συνταγή που είχε αντληθεί από ξένο περιοδικό.
Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τουρσί που αγαπήσαμε πολύ δοκιμάστηκε σχεδόν άμεσα σε σαλάτα και οι δόκιμες συνεχίζονται.
Ευχαριστώ πολύ τη Νένα  γιατί μου έδωσε την ευκαιρία νέων πειραματισμών και στη συνέχεια γευστικών δοκιμών.
Αύριο θα γίνουν πολλά βαζάκια για τον καλό μας σκοπό, μιας και αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα κουμκουάτ που έφτασαν από Κέρκυρα και ευχαριστούμε πολύ τη φίλη που μας τα έστειλε.

Πάμε τώρα για το τουρσί.
Τα υλικά
500γρ κουμκουάτ
450 ml  ξύδι λευκό
150γρ ζάχαρη
1 κουτ. σούπας  κοφτή αλάτι χοντρό
6 κόκκους πιπέρι
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 σπόρους καρδάμωμου ( αν θέλετε σπάστε λίγο τους σπόρους για περισσότερο άρωμα)
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 κομμάτι (2-3 εκατ) φρέσκο τζίτζερ λεπτοκομμένο.

Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα κουμκουάτ,  αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους και τυχόν μαλακά κομμάτια ή στίγματα.
Με μυτερό μαχαίρι κόβουμε κάθετα το κουμκουάτ (βολεύει καλύτερα να αρχίσουμε το κόψιμο όχι από τη μεριά που είχε το κοτσανάκι και δεν χρειάζεται να το κόψουμε σε όλο το μήκος ) και αφαιρούμε τα κουκούτσια του.
Ενημέρωση 20/2/2014
Σήμερα έγινα 20 βαζάκια τουρσί. Η αφαίρεση κουκουτσιών έγινε με παρέα και με μια άλλη ιδέα.
Κόβουμε εγκάρσια στη μέση  το κουμκουάτ και αφαιρούμε με μυτερό μαχαίρι τα κουκούτσια του.
Είναι και πάλι χρονοβόρος η διαδικασία αλλά πιο εύκολη.
Μπορείτε να δείτε το βιντεάκι και επιλέξτε όποια διαδικασία σας βολεύει περισσότερο.

Τοποθετούμε τα κομμένα κουμκουάτ σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε με κρύο νερό.

Τα βάζουμε να βράσουν και μόλις αρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι και τα αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν. τα σουρώνουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σε ένα τουλπάνι βάζουμε τα μπαχαρικά,τα υπόλοιπα αρωματικά, τα σκόρδα και το κλείνουμε.

Το τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει.

Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και τα μαλακωμένα κουκουάτ και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Μοιράζουμε όσο ακόμη είναι ζεστά σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Αφήνουμε μια δυο μέρες πριν δοκιμάσουμε. Διατηρείτε κλειστό για ένα χρόνο.
Όταν το ανοίξουμε μετά το φυλάμε στο ψυγείο.
Η πρώτη μας δοκιμή ήταν αυτή.

Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε τα χρησιμοποιούμε στην επόμενη μαρμελάδα μας ή γλυκό γιατί έχουν πάρα πολύ πηκτίνη.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!

    Καλησπέρα!
    Z.

  2. Απάντηση

    Αυτή την σαλάτα σου την ζήλεψα…Το τουρσί από κουμκουάτ την απογείωσε!!
    Υπέροχα αρώματα και γεύσεις!!!

  3. Απάντηση

    Χρώμα, άρωμα, εικόνα, γεύση!! Όλα τα έχει! Εκανες ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό τουρσί Ξανθή! Συγχαρητήρια!

  4. Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερο! Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω πάντως! Φιλιά πολλά

    • Penelope
    • 19 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Ευτυχώς που πρόλαβα και δοκίμασα!!!

    Γιατί μετά το έχασα…καθώς το βάζο ατύχησε πέφτοντας, Ξανθή μου.

    Αρωματικότατο, γλυκάκι μου το άτυχο…ακόμη το “κλαίω”!

    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.

  5. Απάντηση

    Πραγματικά πολύ ιδιαίτερο τουρσάκι, έχω περιέργεια για την γεύση του!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    • mm_skg
    • 19 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Ειχε δικιο Ξανθη μου, ειναι πολυ ιδιατερο τουρσι, ας ελπισουμε οτι του χρονου θα εχω μεγαλυτερη παραγωγη απο το δεντρακι μου για να το δοκιμασω!
    Ευχαριστουμε που μοιραστηκες μαζι μας την συνταγη!

  6. Απάντηση

    Ιδιαίτερο τουρσί!!!!! θα ήθελα να το δοκιμάσω!!

  7. Απάντηση

    Καλή Τσικνοπέμπτη!

  8. Απάντηση

    Dear Blonde,
    A very nice recipe for pickling. This may be used to enhance so many dishes. Blessings dear. Catherine xo

    • Amelie
    • 20 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Στη φωτογραφία με τη σαλατούλα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό! Δεν είμαι πολυ εξοικειωμένη με τα τουρσιά αλλά αυτό φαίνεται εξαίρεση!

    • peps
    • 20 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Τη περίμενα αυτή τη συνταγή!!
    Χρώματα και εξωτικά αρώματα…φαντάζομαι γεύση!!
    Πάρα πολύ ωραία!!
    Μπράβο!!

    • Ola
    • 20 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    thanks for a comment on my blog-thus I could find yours:)
    I tried liquor from these fruits on Korfu – it was very good!

  9. Απάντηση

    Και τουρσί; Μπράβο Νένα με τις προτάσεις σου! Φαίνεται υπέροχο Ξανθή μου! Τι χρώμα!

    • Anonymous
    • 20 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    πολύ ωραίο χρώμα και -φαντάζομαι- γεύση! (έτσι περίπου κάνω τα άγρια μανιτάρια). μια μικρή παρατήρηση στη φωτό: γιατί το κάρδαμο δεν το σπας (την εξωτερική κάψα) και δε συντρίβεις λίγο τους κόκκους για περισσότερο άρωμα;
    Καλές αναρτήσεις- εξαιρετικό μπλογκ…
    Ε.

    • Magda
    • 21 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Τί τέλεια ιδέα που είναι αυτή Ξανθή μου! Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Βρίσκω κι εδώ κουμκουάτ αλλά δεν αξιώθηκα να πάρω ακόμα. Πρέπει να σπεύσω γιατί ήθελα να κάνω και την μαρμελάδα σου!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!!

  10. Απάντηση

    Ξανθή μου πάρα πολύ ωραία ιδέα!Εχει τέλειο χρώμα!
    Φιλιά!

  11. Απάντηση

    Α, είναι γνωστό πως όπου βρω εγώ ασυνήθιστα τρέχω! Δεν έχω λόγια, αυτή τη φορά έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου, μπράβο και πάλι μπράβο Ξανθή!
    Καλά να περάσετε τις Απόκριες και περιμένω κι άλλες ιδιαίτερες ιδέες!

  12. Απάντηση

    Πρωτότυπη συνταγή !!
    Η σαλάτα υπέροχη !!

Γράψτε απάντηση στο ΕΛΕΝΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode