share

Σελινόριζα και πέρκα με κρασί

από
25CE-25A3-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25B9-25CE-25BD-25CF-258C-25CF-2581-25CE-25B9-25CE-25B6-25CE-25B1-25CE-25BA-25CE-25B1-25CE-25B9-25CF-2580-25CE-25AD-25CF-2581-25CE-25BA-25CE-25B1

Σήμερα έχω φαγητό από το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα “ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ” ένα βιβλίο που έχει διακριθεί διεθνώς ως το “Καλύτερο βιβλίο Μαγειρικής με κρασί στον κόσμο” κερδίζοντας αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία “Best Book on Cooking with Wine & spirits in the World”.
Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια, εγώ είμαι από τις τυχερές που το έχω από το 2005.
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω συγγενικών δεσμών δεν κυκλοφορεί πια λόγω αυτού του προβλήματος, εγώ εύχομαι να βρεθεί κάποια λύση να βρεθεί ξανά κοντά μας ή καλύτερα η Νίκη να μπορέσει να μας χαρίσει κάποιο άλλο ανάλογο του πρώτου.
Με την άδεια της αναρτώ σήμερα αυτά που μαγείρεψα την Κυριακή και ελπίζω αν το δει να μείνει ευχαριστημένη από τη δική μου προσαρμογή.
Ευχαριστώ Νίκη!!

Πήρα λοιπόν δύο συνταγές και τις πάντρεψα, η μια είναι σελινόριζα με κρασί και η άλλη πέρκα με κρασί.
Χωρίς πολλά λόγια. Υπέροχος συνδυασμός.
Η σελινόριζα βρασμένη σε κρασί χάνει την έντονη της γεύση, που σε μερικούς δεν αρέσει, και είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό για ψάρι  για κρέας ή και σαν κύριο πιάτο γιατί όχι.

Τα υλικά μου για δύο άτομα
Για τη σελινόριζα
2 μικρές σελινόριζες
Χυμό μισού λεμονιού
Κρασί λευκό ποικιλίας Ροδίτη
Αλάτι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
Λίγο τριμμένο πεκορίνο

Για την πέρκα
1 φιλέτο πέρκας περίπου 500γρ
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
60γρ βούτυρο
1 κούπα κρασί ποικιλίας Ροδίτη
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία.
Αρχίζουμε από τη σελινόριζα.
Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες τοποθετώντας τες σε νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

Τις μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με το κρασί. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος).
Στραγγίζουμε, τις μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος αλατίζουμε ελαφρά περιχύνουμε με το βούτυρο και το τριμμένο τυρί και βάζουμε στο δυνατό γκρίλ για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για την πέρκα 
Σιγοβράζουμε την πέρκα σε νερό για 10 λεπτά.
Όσο η πέρκα βράζει φτιάχνουμε μια σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε τηγάνι βάζουμε το  μισό βούτυρο με τα κρεμμυδάκια το μαϊντανό αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις φρυγανιές.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κύβους και ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα.
Σε πυρίμαχο σκεύος μεταφέρουμε την πέρκα και την περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τοποθετούμε στο φούρνο σε δυνατό γκριλ για δέκα λεπτά.

Εγώ επειδή συνδύασα τα δύο  φαγητά τα έβαλα όλα σε μια ταρτιέρα και τα έβαλα μαζί στο γκριλ.

Είναι ένα πολύ γρήγορο και εύκολο πιάτο και πολύ καλός συνδυασμός.
Μπορείτε να βάλετε παρμεζάνα, εγώ έβαλα πεκορίνο που υπήρχε διαθέσιμο.
Το συνοδεύσαμε με σαλάτα από ασκόλυμπρους και φυσικά με το ίδιο κρασί που μπήκε και στο φαγητό.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps
    • 17 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Πεθαίνω για σελινόριζα και θα τη δοκιμάσω!!!

  1. Απάντηση

    Νομίζω πως αυτό το πιάτο χρειάζεται δοκιμή!Πόσο καιρό έχω να φάω πέρκα…μου τη θύμισες!!Τα φιλιά μου

  2. Απάντηση

    Καταπληκτικό φαγητό!!!!!!!!!!
    Η σελινόριζα με το ψάρι σε τέτοιο συνδυασμό που ποτέ δεν θα μπορούσα να σκεφτώ. Μπράβο Ξανθή. Καταπληκτικό γεύμα!! Αξιοζήλευτο!!!!!!!!

  3. Απάντηση

    Εντυπωσιακά εύκολο φαγάκι και ομολογώ ότι με ξάφνιασε!
    Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο επίσης να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα!
    Ωραίο πάντρεμα και ωραία υλικά!
    Καλό βράδυ Ξανθή!

    • Amelie
    • 18 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Παρολο που μου αρέσει η πέρκα και στην όψη το φαγητό δείχνει απόλυτα επιτυχημένο, έχω δυστυχώς θέμα με τη σελινόριζα, δεν μου αρέσει καθόλου! Θα μπορούσα βέβαια να δοκιμάσω με όλα τα υπόλοιπα υλικά, δεν μπορεί, νόστιμο θα γίνεται και άνευ σελινόριζας, έχω και καιρό να φάω πέρκα!

  4. Απάντηση

    Θα τη δοκιμάσω σίγουρα γιατί μου αρέσει πολύ η πέρκα!

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραίο φαγητό! Πρωτότυπο!

  6. Απάντηση

    Λατρεύω την σελινόριζα για το ιδιαίτερο άρωμά της, ωραία την συνδύασες με το ψαράκι Ξανθή!
    Καλό μεσημέρι!

  7. Απάντηση

    Την περίμενα πώς και πώς τη συνταγή…..

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχο φαγητό, τα συνδύασες τέλεια, πάρα πολύ ωραία πρόταση!Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες του βιβλίου!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    • Silena
    • 18 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Ιδιαίτερη η πρόταση του σημερινού πιάτου!!!! Κρίμα που δεν υπάρχει το συγκεκριμένο βιβλίο, πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον!!!!!!
    Καλό βράδυ!

  9. Απάντηση

    Κι εγώ η αδαής την πέρασα για ρέβα!!! Λαχανικα με ψάρι είναι μεγάλη μου αδυναμία!!! Ευχαιστούμε Ξανθη!!!

  10. Απάντηση

    Ξανθή μου, πολύ ενδιαφέρον η πρόταση σου!!!Δεν έχω ξαναφάει σελινόριζα, χωρίς τη συνοδεία και κάποιου άλλου λαχανικού…Καλημέρα!!!

  11. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή.
    Σε παρακολουθώ καθημερινά …και πολλές φορές παίρνω κουράγιο από την όρεξή σου.
    Να είσαι καλά.

    • MARIA
    • 12 Δεκεμβρίου 2019
    Απάντηση

    το μαγειρευω και ελπιζω συντομα να εχω να σας πω θετικα σχολια…

      • Ξανθή
      • 12 Δεκεμβρίου 2019
      Απάντηση

      Σας ευχαριστώ για την επιλογή, περιμένω τα νέα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode