Από τη μια λέω θα κάνω δίαιτα και από την άλλη φτιάχνω κέικ, αλλά δεν είμαι μόνη μου και δεν μου φταίει τίποτα ο άνθρωπος μου που θέλει να φάει κάτι.
Έγινε αυτό το κέικ το οποίο όπως θα δείτε έχει λίγη ζάχαρη λίγο βούτυρο και λίγα αυγά και το βαπτίζω διαίτης!!!
Προσαρμογή από το βιβλίο “κέικ αρμυρά και γλυκά”της σειράς Cuisine et Vins.
Τα υλικά για μαι μακρόστενη φόρμα κέικ
3 μεγάλα πράσινα μήλα
2 μεγάλα λεμόνια
80γρ αλεύρι μαλακό
30γρ μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
60γρ βούτυρο και λίγο για τη φόρμα
150γρ καστανή ζάχαρη
60γρ φιστίκια Αιγίνης ξεφλουδισμένα
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά, ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα με βούτυρο και τη βάζουμε στο ψυγείο για όσο ετοιμάζουμε το μείγμα.
Καθαρίζουμε τα μήλα (αν βρείτε βιολογικά μπορείτε να τα βάλετε με τη φλούδα) αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και το χυμό τους και τα προσθέτουμε μέσα στα μήλα, τα ανακατεύουμε να πάει παντού ο χυμός για να μη μαυρίσουν
Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ (ανάλογα με τι μίξερ διαθέτουμε) βάζουμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ
εναλλάξ με το βούτυρο.
Προσθέτουμε τα μήλα και τα φιστίκια και ομοιογενοποιούμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα ανασηκώνοντας με πλαστική σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε.
Παρατηρήσεις
Προτείνω να στρώσετε στη φόρμα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο θα έχετε όμως περάσει με λίγο βούτυρο, θα βοηθήσει πολύ στο ξεφορμάρισμα.
Μη βιαστήτε να το ξεφορμάρετε, όπως έκανα εγώ ας πούμε,δεν είναι εύκολο.
Τρώγεται καλύτερα κρύο και μπορεί να συνδυαστεί με ένα γλυκό κρασί ή λικέρ.
Δεν είναι όπως τα γνωστά κέικ είναι μαλακό και υγρό λόγω της παρουσίας των μήλων.
Καλησπέρα! Πράσινο μήλο και φυστίκι Αιγίνης είναι φοβερός συνδυασμός, τα κέικ αν και τα προτιμώ αφράτα και πιο στεγνά, αυτό θα το έτρωγα ευχαρίστως με παγωτό ή ζεστή κρέμα από πάνω -τώρα που κάνει και κρύο-, είναι επιδόρπιο περιποιημένο!
Εννοείται πως πάει και λικέρ μαζί, αν είναι και σπιτικό ακόμα καλύτερα! 🙂
Καλησπέρα Ξανθή!! Υπέροχος ο συνδυασμός των υλικών!!! Είναι νοστιμότατο το κέικ και ταιριάζει απίστευτα με ένα μοσχάτο κρασί ή με λικέρ!
Κι εγώ έτσι λέω, ότι κάνω δίαιτα, προσπαθώ δηλαδή, γι αυτό θα πάρω το μισό κέικ και όλη την συνταγή 🙂
Τα φυστίκια όμως δεν προσδίδουν παραπανίσιες θερμίδες?
Πάντως ωραίο φαίνεται, δροσερό.
Καλέ αφήστε τις δίαιτες τώρα και ελάτε να φάμε!Αλλιώς δώστε μου και τα κομμάτια σας να τα φάω εγώ!! χιχιχι
Καταπληκτικό!
Λατρεύω τα κέικ μήλου. Είναι μαλακά και πολύ νόστιμα. Με εντυπωσιάζει που μετά το ψήσιμο δεν σκούρινε καθόλου. Ίσως γιατί το πέρασες με λεμόνι,έτσι?? Θα το έχω υπόψη μου!
Καλό βράδυ Ξανθή!
Πολύ ωραίος ο συνδυασμός των υλικών και, όπως επισημαίνεις, είναι και…διαίτης! Άρα το τρωμε απενοχοποιημένα!
Καλημέρα Ξανθή, το ζήλεψα το κέικ σου! Δεν είναι καιρός για δίαιτες όταν υπάρχουν διαθέσιμα γλυκά!! Καλή εβδομάδα, ΧΟ
Ξανθή μου το κέικ φοβερό και όπως είπα και στο fb απόλυτα διαιτητικό λόγω μήλου φυσικά!
Καλημέρα
Υπέροχο φαίνεται το κέικ!
Se ven increìble su cake de manzana una delicia,saludos y abrazos
Φάγαμε το κεικ σου, με μήλα, αχλάδια και καρύδια… δεν είχα τα άλλα. Το φάγαμε μαζί με πουτίγγα βαινίλιας χλιάρή. Θαύμα!!!
Ευχαριστώ, φιλιά και καφεδάκι.
Yπέροχο Ξανθή μου……..μια φετούλα για το καφεδάκι μου θα την ήθελα!!!
Μου αρέσει που είναι υγρό, λεμονάτο και με φιστίκια Αιγίνης.
Μια από τα ίδια και εγώ πάντως Ξανθή. Όλο λέω να κάνουμε λίγη δίαιτα και την αμέσως επόμενη στιγμή είμαι στην κουζίνα και ψήνω κέικ ή μπισκότα!
Καλημέρα, Ξανθή μου!
Τα κέικ με μήλα μου αρέσουν πάρα πολύ και δεν γίνονται πολύ γλυκά, αν το θέλεις.
Καλοφάγωτο!