share

Κέικ με καρότα και ξηρούς καρπούς με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

από
Κέικ με καρότα και ξηρούς καρπούς με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

Η πρώτη συνταγή του χρόνου είναι πλέον πραγματικότητα αφού είμαστε εδώ κερνώντας γλυκό για τη νέα μας εμφάνιση.

Στη νέα μας εμφάνιση  θα υπάρχουν στα αριστερά της οι μόνιμες σελίδες με το τι είναι της εποχής και το μενού της εβδομάδος.

Επίσης έχουν ταξινομηθεί σε κατηγορίες όλες οι παλιές  αναρτήσεις μας στην αρχή της σελίδας για πιο εύκολη αναζήτηση αλλά  λειτουργεί και αναζήτηση για όποια συνταγή ή υλικό εσείς επιθυμείτε να ψάξετε.

Μπορείτε να γραφτείτε δίνοντας το mail  σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις νέες μας αναρτήσεις.

Προς το παρόν όσοι πληκτρολογήσετε την παλιά μας διεύθυνση  θα ανακατευθυνθείτε  στο νέο μας σπίτι.

Καλό είναι όμως να ενημερώσετε τους σελιδοδείκτες σας.

Ευχαριστούμε πολύ το διαχειριστή μας για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσε για την νέα εμφάνιση της σελίδας μας. ίσως κάποια τεχνικά θέματα να υπάρχουν ακόμη αν εσείς παρατηρήσετε κάποια δυσλειτουργία θα χαρούμε να μας την επισημάνετε.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας υπάρχει φόρμα επικοινωνίας στα αριστερά της σελίδας.

Κέικ με καρότα και ξηρούς καρπούς με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

8 μερίδες
Το σημερινό κέικ προέρχεται από το βιβλίο μου του OTTOLENGHI The Cookbook  με τροποποίηση ως προς την επικάλυψη η οποία είναι ιδέα της φίλης Ευγενίας και συζητήθηκε  μεταξύ καφέ και ευχών για το νέο έτος.

Συστατικά
  

  • 160 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 200 ml καλαμποκέλαιο
  • 270 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 50 γρ φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
  • 135 γρ καρότα τριμμένα (βάρος καθαρισμένα )
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 130 γρ λευκή σοκολάτα
  • ξύσμα από ένα περγαμόντο

Οδηγίες
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις. Ετοιμάζουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα στρώνοντας ένα κομμάτι λαδόκολλας ή χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ τη σόδα και την κανέλα. Χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς. Τρίβουμε το καρότο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Χτυπάμε ελαφρά τους δυο κρόκους και το ασπράδι
  • Σε κάδο του μίξερ ή μεγάλο μπολ τοποθετούμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 1-2 λεπτά σε μέτρια προς μεγάλη ταχύτητα. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μικρή ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς τα καρότα και σιγά σιγά το μείγμα αλευριού χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Σε καθαρό μπολ ή κάδο του μίξερ χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα με προσεκτικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50-55 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μαι λεπίδα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν το μεταφέρουμε σε πιατέλα

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια. Πάνω σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα βοηθώντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το ξύσμα και μοιράζουμε να πάει παντού στην επιφάνεια του κέικ.

Σημειώσεις

  1. Η συνταγή ζητούσε κομματάκια καρύδας αλλά λόγω έλλειψης αντικαταστάθηκαν με φιστίκια.
  2. Η πρόταση ήταν για ηλιέλαιο αλλά στο σπίτι υπήρχε μόνο καλαμποκέλαιο.
  3. Η πρόταση για επικάλυψη ήταν τυρί κρέμα βούτυρο ζάχαρη άχνη και μέλι.
Για το πιο ελαφρύ προτιμήθηκε η σοκολάτα μια άλλη φορά ίσως η κρέμα τυριού.
Η σοκολάτα που προστέθηκε ήταν προσφορά της Nestle  και ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να βρω χρόνο να αξιοποιήσω και τις υπόλοιπες
IMG_8088
Να το τονίσω ότι είναι ένα πολύ αφράτο κέικ και ότι άρεσε πάρα πολύ ήδη είναι παρελθόν  σε ένα σπίτι που συνήθως δεν τρώμε γλυκά.
Προτείνω να το συνοδεύσετε με ένα λικέρ ή τσάι ή μια πικάντικη σοκολάτα
Κέικ καρότου με ξηρούς καρπούς και επικάλυψη λευκή σοκολάτα (1)

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Χρυσαυγη
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Με γεια!!!!!!!!! Με γεια!!!
    Πολυ ωραια η αλλαγη Ξανθη!
    Το 15 σου μπηκε λοιπον με το δεξι!
    Πολυ ομορφο το νεο σου σαιτ!
    Ευχομαι μια δημιουργικη χρονια για σενα!
    Και τα εγκαινεια εγιναν με το αγαπημενο μου γλυκο! Κεικ! Φυσικα και θα κεραστω για τα καλοριζικα!!!!

    Καλημερα!

    • Vita
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ωωωω! Καλορίζικες! Με γεια η καινούρια εμφάνιση! Πανέμορφη!

    • Αγγελική@Cookika
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλημέρα!
    Καλορίζικο και γεμάτο νοστιμιές το νέο σας “σπιτάκι”!
    Το κέικ καρότου είναι το αγαπημένο μου και δείχνει τόσο λαχταριστό…
    Καλή συνέχεια!

    • Katerina
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο και καλοτάξιδο το καινούριο σπιτάκι σας! Φαίνεται πολύ αφράτο και γευστικό το κεκάκι! Άντε καλή χρονιά μας λοιπόν!

    • Στέλλα
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία η καινούρια σας εμφάνιση!!
    Ευχάριστα διακριτική και εύκολη στην πλοήγηση!
    Καλή συνέχεια λοιπόν με όλο και περισσότερες νόστιμες συνταγές!

    • tanja@the green mixer
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο το νέο blog!
    Πολύ ωραίο το κέικ που κερνάτε σήμερα!

    • mia maria
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ όμορφο το νέο σας σπίτι! Καλορίζικο και πάντα με νοστιμιές όπως το σημερινό κέικ!

    • Βιβή Μιχαήλ
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    αααααααααααααααααα…υπέροχο το νέο σπιτικό και σκηνικό…!!!!!
    Καλοτάξιδο…
    ( για πεντανόστιμο,δεν λέω κουβέντα,αυτόο είναι δεδομένο…) ♥

    • painter
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Με γεια το νέο look!!!
    Πολύ ωραία αλλαγή, πολύ ωραίο και το κέικ σου!!!
    Φιλιά πολλά Ξανθή μου…

    • peps@pepi's kitchen
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή!
    Με γεια!!
    Πολύ ωραία η ανανέωση με σούπερ κεκάκι!!

    • Ειρήνη Ε.
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο Ξανθή μου! Καλή και δημιουργική χρονιά για σένα και την οικογένειά σου! Με πολλές νοστιμιές και γευστικές δημιουργίες που περιμένουμε να δούμε μέσα από τον καινούργιου σου χώρο!
    Το κέικ καρότου είναι από τα πιο αγαπημένα μας. Γευστικό και ζουμερό!
    Καλή σου ημέρα.

    • Sofia Sofeto
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο Ξανθή μου!!!
    Πάντα επιτυχίες εύχομαι με υγεία!!!
    Να είσαι καλά γερή και δυνατή , να μας προσφέρεις τις υπέροχες δημιουργίες σου!!!!

    • sundayspoon
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο κι από εδώ, Ξανθή μου! Καλή αρχή (ή συνέχεια, όπως θες πάρτο)! 😉 Σίγουρα και αυτό το μπλογκ θα γεμίσει γεύσεις και αρώματα μεθυστικά!
    Φιλάκια!!!

    • Ιωάννα
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο το νέο σας blog!!!

    • Ιωάννα
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλή χρονιά!!! Καλορίζικο το νέο σας blog!!!

    • Maria B.
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Θα ευχηθώ ξανά ”καλή αρχή” στο μπλοκάκι σας!!! πολύ ωραία τα χρώματα !! παιρνω το κομμάτι μου απο το γλυκάκι που μας κερνάς και το κρατώ για τον απογευματινό καφέ !!!

    φιλια πολλά πολλά !!!

    • Dimitroula Psimouli
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή μου καλορίζικο!!!… :* :).. το καινούργιο σου site…με υγείαααα!!!… 🙂

    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Με γειά!!!!! Τί ωραία αλλαγή!! Καλορίζικο το νέο look Ξανθή μου κι ευχαριστούμε για το πολύ όμορφο κέρασμα. Τέλειο κέικ!
    Να κάνω μια επισήμανση, ότι στο εισαγωγικό κείμενό σου, από δεξιά, κόβονται οι λέξεις και δεν φαίνονται (σε βλέπω μέσω Firefox). Στη συνταγή όλα φαίνονται τέλεια.
    Σε φιλώ πολύ και πάλι καλορίζικο!!!

    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Αα έκανα refresh και τώρα φαίνονται όλες οι λέξεις 🙂

      • Ξανθή
      • 15 Ιανουαρίου 2015
      Απάντηση

      Σε ευχαριστώ πολύ αγαπημένη Μάγδα, από ότι έχω δει, σε λίγα τσεκαρίσματα που έχω κάνει είναι πρόβλημα του Firefox
      Εγώ δουλεύω με chrome. θα το έχω υπόψιν μου.
      Πολλά φιλιά

    • ΕΛΕΝΑ
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο!!!
    Με γεια και με χαρά το νέο λουκ Ξανθή μου, μ’ αρέσει πολύ!!!
    Καλή συνέχεια, με πολλές πολλές νοστιμιές!

    • Marina
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Φανταστικό, δε χορταίνω τις βόλτες!!! Πολύ μοντέρνο, πολύ δροσερό!!!!
    Καλορίζικο και καλά μαγειρέματα!!!

    • Silena
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο και καλοτάξιδο, είναι πολύ όμορφο!!!
    Υπέροχο και το γλυκό, ιδανικό για να ξεκινήσει γλυκά ο νέος χρόνος!!!
    Καλό απόγευμα!

    • Ανώνυμος
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    kaloriziko!!!orea alagi!!kali sinexeia me ygia stis oikodespines tou blog euxome!!!exeretiko kerasma!!!polla filia!!!

    • evi@thehealthycook
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    καλορίζικο και καλοτάξιδο!! είναι πολύ ωραίο!!!
    και το κέικ με τα καρότα και τους ξηρούς καρπούς είναι από αυτά που προτιμώ!! σούπερ!
    ξεκίνησε πολύ ωραία η χρονιά! 😉

    • Kaasja
    • 15 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Great blog ! Do you want to follow each other ?
    http://kasjaa.blogspot.com/

    • Mari
    • 16 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Είναι τέλειο Ξανθή, καλορίζικο με νόστιμες δημιουργίες. Το κέικ φαίνεται φανταστικό!!
    Φιλιά πολλά

    • mm_skg
    • 16 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλοριζικο Ξανθη μου!
    Πολυ ωραιο το νεο λουκ!
    Καλη αρχη με νοστιμες δημιουργιες!

    • Δήμητρα Πατση
    • 16 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο και καλοτάξιδο. Πολύ καλή η αλλαγή. Πολλά πολλά φιλιά

    • ElenisCooking
    • 16 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο το νέο σας σπιτάκι , εύχομαι πάντα επιτυχίες και με νόστιμες δημιουργίες!Είναι πολύ όμορφο!!!Καλή συνέχεια!
    Φιλάκια πολλά!!!

    • Penelope
    • 16 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ωραίες αλλαγές…με ωραίες σκέψεις…και με ακόμη πιο ωραίες γεύσεις, Ξανθή και Λίνα.

    Καταπιάστηκα με κουλουράκια καρότου…Λες, να βάλω μπρος και για το κεϊκ; Θα το κάνω μάλλον το Σαββατοκύριακο.

    Καλό βράδυ και καλή συνέχεια.

    • kikitchenandthechef.blogspot.gr
    • 16 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μπραβο ξανθη και λινα συγχαρητηρια για την καλογουστη αλαγη!!!! Ευχομαι επιτυχιες κ μονο επιτυχιες!!!!! Ενοειται πως θα γραφτω με το e mail γιατι δεν θελω να χασω ουτε μια αναρτηση!!!!
    Το πεντανοστιμο κεικ σας ειναι οοτι πρεπει για ενα σουπερ κεκινημα!
    πολλα πολλα φιλια!!!

    • GVarvakis
    • 17 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλορίζικο κορίτσια 🙂
    Πάντα επιτυχίες, όμορφα πράγματα, αληθινές γεύσεις και καλή παρέα!!!!
    Πολλά φιλιά

    • vasiliki.t.
    • 17 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    xanthi mou to anonimo sxolio ine diko mou!!!filia polla mazi me tis euxes mou!!!

    • Λίλα
    • 18 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Με γειά το νέο look …………..καλοφόρετο και με πολλές επισκέψεις!!!!!!!!

    • Kailoiponkaisynepws
    • 18 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μου αρέσει πάρα πολύ το καινούργιο σπιτικό σας κυρίες μου!
    Καλή χρονιά εύχομαι.
    Το καρότο κεηκ είναι φανταστικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode