Τι σας λέω τώρα γιαούρτι σπιτικό, και που θα βρούμε το γάλα θα μου πείτε;;
Δύσκολο για τις μεγάλες πόλεις αλλά όχι ακατόρθωτο, αρκεί να έχεις κάποιους καλούς φίλους που συμμερίζονται τις ανησυχίες σου και όταν είναι δυνατόν βοηθάνε. Έτσι κι εγώ βρέθηκα με φρέσκο κατσικίσιο γάλα.
Είχα ακούσει ότι είναι δυνατόν να βρεις και στην Αθήνα στο κέντρο κέντρο, η δική μου προσπάθεια δεν απέδωσε γιατί δεν είμαι πελάτισσα.
Η άλλη λύση είναι να έχεις γνωστό στη λαϊκή αγορά που έχει ζωντανά στο χωριό του και να θέλει να σου φέρει.
Σας βρήκα μερικές λύσεις δεν μπορείτε να πείτε!!
Η διαδικασία μου είναι γνώριμη από το πατρικό σπίτι, εκεί δεν υπήρχε άλλο γιαούρτι παρά μόνο το σπιτικό, δυστυχώς τώρα στο χωριό οι εναπομείναντες αγοράζουν τα έτοιμα.
Οι μνήμες που έχω από τα παιδικά χρόνια είναι να υπάρχει πάνω σε ένα κρεβάτι κάτι σκεπασμένο με πολλές κουβέρτες και τη μάνα να φωνάζει προσέξτε μην καθίσετε εκεί.
Αυτό ακολούθησε και με τα παιδιά μου όταν ήταν στη γιαγιά κάνοντας της πλάκα ότι πάνε να καθήσουν εκεί που ήταν το γιαούρτι.
Ήταν ο “θερμοθάλαμος” επώασης του γιαουρτιού.
Εγώ χρησιμοποίησα σύγχρονα μέσα, το φούρνο την πρώτη φορά και τη δεύτερη τη νέα συσκευή ελεγκτή θερμοκρασίας για sous vide που έφτιαξε ο καλός μου.
Εδώ θα περιγράψω τους πειραματισμούς μου και όποιος θέλει και μπορεί ακολουθεί.
Γιαούρτι σπιτικό
Συστατικά
- 1 κιλό φρέσκο γάλα Κατσικίσιο ή πρόβειο
- 1 κουτ. σούπας γιαούρτι (καλά γεμάτη)
Οδηγίες
- Βράζουμε το γάλα χρησιμοποιώντας θερμόμετρο να φτάσει στους 90 βαθμούς
- Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει στους 45 βαθμούς
- Μοιράζουμε σε κεσεδάκια ή σε ένα μπολ
- Διαλύουμε σε λίγο από το χλιαρό γάλα το γιαούρτι και το προσθέτουμε στο γάλα. Αν μοιράσουμε σε κεσεδάκια μοιράζουμε την ποσότητα ανάλογα.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος ( 45 βαθμούς ) για τέσσερις ώρες χωρίς να το κουνήσουμε. Αν δούμε ότι δεν έχει πήξει καλά αφήνουμε περισσότερο.
- Μεταφέρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για λίγη ώρα και διατηρούμε στο ψυγείο.
Μια εποχή έφτιαχνα συχνά δικό μου γιαούρτι. Μέχρι και γιαουρτομηχανή είχα αγοράσει. Τώρα έχω αρκετό καιρό αλλά πρέπει να το ξαναβάλω στη ζωή μας γιατί είναι σαφώς πιο νόστιμο από το αγοραστό!
Vita για σένα θα είναι εύκολο να βρεις γάλα, και τελικά δεν είναι δύσκολο να γίνει.
Βρες μου γάλα κατσικίσιο καλό και το έκανα αύριο κιόλας!!
Καλησπέρα. Με την πέτσα τι γίνεται; Έχει; Όταν έφτιαχνε η μητέρα μου το ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πέσει η θεμροκρασία και δεν είχε πέτσα, οπότε για μένα δεν υπήρχε λόγος να το φάω… Νομίζω όμως ότι το έκανε γιατί δεν μπορούσε να βάλει και να ανακατέψει τη μαγιά χωρίς να σπάσει την πέτσα.
Κλεομένη για την πέτσα νομίζω ότι δεν την έχω γιατί την έφαγα!!!χαχα η μνήμη μου είναι ότι το γάλα το μοιράζουμε στα μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει εκεί.Εγώ το άφησα σαν σύνολο να κρυώσει και την πέτσα την έφαγα. Στους επόμενους πειραματισμούς θα κάνω κάτι καλύτερο. Καλημέρα
Αγνο σπιτικο γιαουρτακι!!!η γιαγιακα μας εκανε συχνα οταν ειμασταν μικροι,φυσικα δεν χρησιμοποιουσε θερμομετρο (αμφβαλω αν ηξερε την υπαρξη του) αλλα ηταν το πιο νστιμο γιαουρτακι!!!!!
καλο σουκου Ξανθη μου~!!!!
Εγώ Ξανθή μου μπορώ άνετα να βρω γάλα από το χωριό μου, επίσης έχω και την βοήθεια του thermomix για την θερμοκρασία και έχω και μια μικρή γιαουρτομηχανή! Οπότε είναι να το αποφασίσω να το κάνω μόνο και να βρω την όρεξη.
Πάντως οι θύμησες οι δικές σου από το χωριό συμβαδίζουν απόλυτα με τις δικές μου, η μαμά μου πάντα έφτιαχνε γιαούρτι, ειδικά για το τραπέζι του Πάσχα, πόσο νόστιμο ήταν!
Φιλιά πολλά!
Και γιαούρτι Ξανθή????
Μου βάζεις ιδέες…
Φιλάκια
DEN HRIAZONTE THERMOMETRA.VRAZOUME TO GALA(3 LTR) MEHRI NA FOUSKOSEI.TO AFINOUME NA KRYOSI MEHRI NA MPOROUME NA AFISOUME TO DAKTYLO MAS MESA.
ANAMYGNIOUME ENA KESEDAKI GIAOURTI ,TO SKEPAZOUME KAI SE 8 ORES INE ETIMO.
Για πρόβιο και γίδονο γάλα εντός Αττικής μπορείτε να βρείτε στον Στάμου στην περιοχή Αχαρναί.
Απο εκεί παίρνω όταν κάνω τραχανά και γιαούρτι.
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
Κάνω πάντα γιαούρτι,αλλά αυτήν την φορά δεν έπηξε.Κατάλαβα έφταιγε η μαγιά μου.Τώρα τι κάνω το γαλα,το.πετάω,γίνεται κάτι άλλο;
Καλησπέρα, αν το ποσό είναι μεγάλο όχι μην το πετάξετε, βάλτε το να ζεσταθεί και προσθέστε λίγο λεμόνι ή ξύδι, μετά στραγγίξτε το σε τουλπάνι και θα πάρετε ένα τυράκι. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η μαγιά (γιαούρτι) δεν είναι κατάλληλη και υπάρχουν αποτυχίες.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Καλησπερα, αν θες να κάνεις κατευθείαν τυρί τι κανεις;
Καλημέρα σας για τυρί φέτα θα δείτε εδώ: http://18.134.229.186/2013/10/%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%b1.html