share

Γιαούρτι σπιτικό

από
Γιαούρτι σπιτικό

Τι σας λέω τώρα γιαούρτι σπιτικό, και που θα βρούμε το γάλα θα μου πείτε;;

Δύσκολο για τις μεγάλες πόλεις αλλά όχι ακατόρθωτο, αρκεί να έχεις κάποιους καλούς φίλους που συμμερίζονται τις ανησυχίες σου και όταν είναι δυνατόν βοηθάνε. Έτσι κι εγώ βρέθηκα με φρέσκο κατσικίσιο γάλα.

Είχα ακούσει ότι είναι δυνατόν να βρεις και στην Αθήνα στο κέντρο κέντρο, η δική μου προσπάθεια δεν απέδωσε γιατί δεν είμαι πελάτισσα.

Η άλλη λύση είναι να έχεις γνωστό στη λαϊκή αγορά που έχει ζωντανά στο χωριό του και να θέλει να σου φέρει.

Σας βρήκα μερικές λύσεις δεν μπορείτε να πείτε!!

Η διαδικασία μου είναι γνώριμη από το πατρικό σπίτι, εκεί δεν υπήρχε άλλο γιαούρτι παρά μόνο το σπιτικό, δυστυχώς τώρα στο χωριό οι εναπομείναντες αγοράζουν τα έτοιμα.

Οι μνήμες που έχω από τα παιδικά χρόνια είναι να υπάρχει πάνω σε ένα κρεβάτι κάτι σκεπασμένο με πολλές κουβέρτες και τη μάνα να φωνάζει προσέξτε μην καθίσετε εκεί.

Αυτό ακολούθησε και με τα παιδιά μου όταν ήταν στη γιαγιά κάνοντας της πλάκα ότι πάνε να καθήσουν εκεί που ήταν το γιαούρτι.

Ήταν ο “θερμοθάλαμος” επώασης του γιαουρτιού.

Εγώ χρησιμοποίησα σύγχρονα μέσα, το φούρνο την πρώτη φορά και τη δεύτερη τη νέα συσκευή ελεγκτή θερμοκρασίας για sous vide  που έφτιαξε ο καλός μου.

Εδώ θα περιγράψω τους πειραματισμούς μου και όποιος θέλει και μπορεί ακολουθεί.

Γιαούρτι σπιτικό

1 κιλό

Συστατικά
  

  • 1 κιλό φρέσκο γάλα Κατσικίσιο ή πρόβειο
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι (καλά γεμάτη)

Οδηγίες
 

  • Βράζουμε το γάλα χρησιμοποιώντας θερμόμετρο να φτάσει στους 90 βαθμούς
  • Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει στους 45 βαθμούς
  • Μοιράζουμε σε κεσεδάκια ή σε ένα μπολ
  • Διαλύουμε σε λίγο από το χλιαρό γάλα το γιαούρτι και το προσθέτουμε στο γάλα. Αν μοιράσουμε σε κεσεδάκια μοιράζουμε την ποσότητα ανάλογα.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος ( 45 βαθμούς ) για τέσσερις ώρες χωρίς να το κουνήσουμε. Αν δούμε ότι δεν έχει πήξει καλά αφήνουμε περισσότερο.
  • Μεταφέρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για λίγη ώρα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Το μυστικό στην όλη διαδικασία είναι η σωστή θερμοκρασία γάλακτος και επώασης και η ύπαρξη κατάλληλου γιαουρτιού το οποίο θα  παίξει το ρόλο της πυτιάς.
Θυμάμαι τη μητέρα μου να κρατάει λίγο γιαούρτι από εκείνο που έφτιαχνε μέσα σε βαζάκι για το επόμενο πήξιμο. Εγώ αγόρασα ένα από αυτά του εμπορίου με την  πέτσα από πάνω.
Για τη διατήρηση της θερμοκρασίας καθ΄όλη τη διάρκεια της επώασης την πρώτη  φορά χρησιμοποίησα το φούρνο  προσπαθώντας να κρατήσω μια θερμοκρασία γύρω στους 40-45 βαθμούς.
Τη δεύτερη φορά χρησιμοποίησα τη συσκευή που ανέφερα στην αρχή, πειραματικά, θέλει περισσότερη ώρα να πήξει αλλά θα πειραματιστώ εκ νέου όταν και πάλι βρω γάλα.
Γιαούρτι (1)a
Συσκευή ελεγκτή θερμοκρασίας για sous vide
Αν το γιαούρτι δεν πήξει σε αυτό το χρόνο δεν το απορρίπτουμε τα αφήνουμε περισσότερη ώρα αλλά πάντα στη συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Για τους πειραματισμούς μου ανανέωσα αυτά που θυμόμουν από το ιστολόγιο ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα εκεί όπως και πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται πως να φτιάξει μόνος του πυτιά για γιαούρτι.
Για την Ιστορία σχετικά με το γιαούρτι μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο της Μαριάννας Καβρουλάκη "Η γλώσσα της γεύσης"

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 26 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μια εποχή έφτιαχνα συχνά δικό μου γιαούρτι. Μέχρι και γιαουρτομηχανή είχα αγοράσει. Τώρα έχω αρκετό καιρό αλλά πρέπει να το ξαναβάλω στη ζωή μας γιατί είναι σαφώς πιο νόστιμο από το αγοραστό!

      • Ξανθή
      • 26 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Vita για σένα θα είναι εύκολο να βρεις γάλα, και τελικά δεν είναι δύσκολο να γίνει.

    • spoon stories
    • 26 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Βρες μου γάλα κατσικίσιο καλό και το έκανα αύριο κιόλας!!

    • Κλεομένης
    • 26 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Με την πέτσα τι γίνεται; Έχει; Όταν έφτιαχνε η μητέρα μου το ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πέσει η θεμροκρασία και δεν είχε πέτσα, οπότε για μένα δεν υπήρχε λόγος να το φάω… Νομίζω όμως ότι το έκανε γιατί δεν μπορούσε να βάλει και να ανακατέψει τη μαγιά χωρίς να σπάσει την πέτσα.

      • Ξανθή
      • 27 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Κλεομένη για την πέτσα νομίζω ότι δεν την έχω γιατί την έφαγα!!!χαχα η μνήμη μου είναι ότι το γάλα το μοιράζουμε στα μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει εκεί.Εγώ το άφησα σαν σύνολο να κρυώσει και την πέτσα την έφαγα. Στους επόμενους πειραματισμούς θα κάνω κάτι καλύτερο. Καλημέρα

    • kikitchenandthechef
    • 27 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Αγνο σπιτικο γιαουρτακι!!!η γιαγιακα μας εκανε συχνα οταν ειμασταν μικροι,φυσικα δεν χρησιμοποιουσε θερμομετρο (αμφβαλω αν ηξερε την υπαρξη του) αλλα ηταν το πιο νστιμο γιαουρτακι!!!!!
    καλο σουκου Ξανθη μου~!!!!

    • Mari
    • 27 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Εγώ Ξανθή μου μπορώ άνετα να βρω γάλα από το χωριό μου, επίσης έχω και την βοήθεια του thermomix για την θερμοκρασία και έχω και μια μικρή γιαουρτομηχανή! Οπότε είναι να το αποφασίσω να το κάνω μόνο και να βρω την όρεξη.
    Πάντως οι θύμησες οι δικές σου από το χωριό συμβαδίζουν απόλυτα με τις δικές μου, η μαμά μου πάντα έφτιαχνε γιαούρτι, ειδικά για το τραπέζι του Πάσχα, πόσο νόστιμο ήταν!
    Φιλιά πολλά!

    • Γελαστή Κλωστή
    • 27 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Και γιαούρτι Ξανθή????
    Μου βάζεις ιδέες…
    Φιλάκια

    • KOSTAS
    • 26 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    DEN HRIAZONTE THERMOMETRA.VRAZOUME TO GALA(3 LTR) MEHRI NA FOUSKOSEI.TO AFINOUME NA KRYOSI MEHRI NA MPOROUME NA AFISOUME TO DAKTYLO MAS MESA.
    ANAMYGNIOUME ENA KESEDAKI GIAOURTI ,TO SKEPAZOUME KAI SE 8 ORES INE ETIMO.

    • Νικόλαος
    • 27 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Για πρόβιο και γίδονο γάλα εντός Αττικής μπορείτε να βρείτε στον Στάμου στην περιοχή Αχαρναί.
    Απο εκεί παίρνω όταν κάνω τραχανά και γιαούρτι.

      • Ξανθή
      • 27 Νοεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.

    • Ζoi koletsa
    • 28 Μαΐου 2020
    Απάντηση

    Κάνω πάντα γιαούρτι,αλλά αυτήν την φορά δεν έπηξε.Κατάλαβα έφταιγε η μαγιά μου.Τώρα τι κάνω το γαλα,το.πετάω,γίνεται κάτι άλλο;

      • Ξανθή
      • 28 Μαΐου 2020
      Απάντηση

      Καλησπέρα, αν το ποσό είναι μεγάλο όχι μην το πετάξετε, βάλτε το να ζεσταθεί και προσθέστε λίγο λεμόνι ή ξύδι, μετά στραγγίξτε το σε τουλπάνι και θα πάρετε ένα τυράκι. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η μαγιά (γιαούρτι) δεν είναι κατάλληλη και υπάρχουν αποτυχίες.
      Ευχαριστώ για την επικοινωνία

        • Μαριοα
        • 28 Φεβρουαρίου 2021
        Απάντηση

        Καλησπερα, αν θες να κάνεις κατευθείαν τυρί τι κανεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode