Αυτή την τυρόπιτα την δοκίμασα από τα χέρια της Λουίζας πριν πολλά χρόνια στο γάμο της ανιψιάς μου και με είχε εντυπωσιάσει τότε.
Η Λουίζα είναι φίλη της αδελφής μου, δίδασκαν μαζί στο ίδιο σχολείο και ζει στην Αγία Φωτιά στη Σητεία τα τελευταία χρόνια.
Σε μια συζήτηση με την αδελφή μου ζήτησα όταν επικοινωνήσει μαζί της να μου δώσει τη συνταγή της τυρόπιτας που θυμόμουν.
Η συνταγή έφτασε σε μένα πρόσφατα και την έφτιαξα μιας και διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής.
Σίγουρα θα έχει υλοποιηθεί έτσι ακριβώς ή με τροποποιήσεις και από άλλες νοικοκυρές, εγώ την έφτιαξα με τις οδηγίες της Λουίζας και με τη δική μου μικρή παρέμβαση.
Η τυρόπιτα της Λουίζας
15 κομμάτια
Συστατικά
- 500 γρ γαλομυζήθρα
- 300 γρ τυρί φέτα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 5 αυγά
- 70 ml ελαιόλαδο
- 200 ml γάλα
- 1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό
- 8 σπιτικά φύλλα
- 50 ml ελαιόλαδο για το άλειμα των φύλλων
Για το φύλλο
- 300 γρ αλεύρι σκληρό
- 50 γρ αλεύρι μαλακό
- 1/2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 160 ml χλιαρό νερό
- νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Οδηγίες
- Αρχίζουμε με την διαδικασία της παρασκευής της ζύμης για το φύλλο
- Σε κάδο ζυμώματος του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνουμε με το γάντζο στο μίξερ ή με τα χέρια μας. Στο μίξερ ζυμώνουμε στην αρχή στη χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά δυναμώνουμε στην επόμενη διαβάθμιση και ζυμώνουμε άλλα 3 λεπτά. Αν ζυμώσουμε με τα χέρι μας η διαδικασία κρατά περίπου 15 λεπτά.
- Μοιράζουμε σε μικρά μπαλάκια (μέγεθος μανταρινιού) τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα.
- Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και τη γαλομυζήθρα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Τρίβουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε με ένα πινέλο ένα ταψί 25x35 εκατοστά
- Ανοίγουμε φύλλα* με τη βοήθεια νισιστέ. Τα μεταφέρουμε πάνω σε τραπεζομάντιλο μέχρι να ανοίξουμε και τα υπόλοιπα ή ξεκινάμε τη διαδικασία στρωσίματος ένα ένα μετά το άνοιγμα.
- Αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο και μοιράζουμε από το μείγμα τυριών σε όλο το φύλλο και το μεταφέρουμε σουρωτά στο ταψί φροντίζοντας να σκεπάζει η γέμιση.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία γεμίζοντας το ταψί.
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ελαιόλαδο με σύρμα κουζίνας και περιχύνουμε με αυτό την πίτα. Αφήνουμε μια ώρα να το απορροφήσει.
- Αδειάζουμε πάνω από την πίτα τη σόδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
* Για το άνοιγμα μπορείτε να δείτε εδώ.
Επειδή πολλές φορές οι ποιότητες των αλευριών ποικίλουν προσθέστε σταδιακά την ποσότητα του νερού, μπορεί να μην χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί περισσότερο. Οι ποσότητες που δίνω είναι μετρημένες ακριβώς για μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε δικό σας φύλλο, επιλέξτε ένα του εμπορίου καλής ποιότητας κατάλληλο για πίτες.
Η πρόταση της Λουίζας ήταν να γίνει η πίτα με μυζήθρα.
Η αναζήτηση Κρητικής μυζήθρας ήταν περιπετειώδης με προτεινόμενα σε κάθε κατάστημα κάθε φορά κι άλλο πράγμα.
Έτσι πήρα την απόφαση να χρησιμοποιήσω τη γαλομυζήθρα τη Χανιώτικη και φέτα.
Αντί της γαλομυζήθρας μπορείτε να βάλετε ανθότυρο.
Έχω εντελώς παρόμοια συνταγή με άλλο στήσιμο του φύλλου και με τη διαφορά ότι η υγρή σόδα μπαίνει 20 λεπτά μετά που θα τη βάλουμε στο φούρνο! Καλές Απόκριες!
Καλημέρα. Τόσα χρόνια που ψάχνω τις πίτες ποτέ δεν πέτυχα αυτόν τον τρόπο συναρμολόγησης. Φαίνεται πολύ ωραίος και θα δοκιμαστεί άμεσα.
Ωραία τυρόπιτα!
Καλό τριήμερο!
Η πρότελευταια φωτογραφια με πέθανε… γιαμ!
Καλλή Κυριακή 🙂
Ωραία τυρόπιτα και από ότι βλέπω με κάποιες ιδιαιτερότητες!
Με τη μυζήθρα θα έχει ωραία και κρεμώδη υφή υποθέτω!
Και μου αρέσει και ο τρόπος με τον οποίο “στήνεται” η πίτα!
Φιλιά