Ατομικοί πορτοκαλένιοι μπαμπάδες με ρούμι

από
Ατομικοί πορτοκαλένιοι μπαμπάδες με ρούμι

Εδώ και δυο βδομάδες δεν έχει γίνει κέικ στο σπίτι, λίγο η ίωση μου λίγο που είπαμε να κάνουμε δίαιτα!!

Η ίωση είχε  και ένα μόνο καλό, με καθήλωσε μεταξύ καναπέ και κρεβατιού  και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ξεφυλλίζω διάφορα έντυπα, βιβλία μαγειρικής περιοδικά μέχρι εκεί.

Στο τέλος κάθε μέρας  έκανα και σχέδια για το τι θα φτιάξω, την άλλη μέρα τα ανέτρεπα και άντε πάλι από την αρχή.

Την Παρασκευή το βράδυ, όπως λέει και το άσμα, αποφάσισα να αντισταθώ στην ίωση και να φτιάξω κάποιο γλυκό.

Και γλυκό είναι αυτό που σας παρουσιάζω.

Βγήκε τόσο γλυκό όσο μου αρέσει εμένα, δεν κολυμπάει στο σιρόπι και τελικά είναι εύκολο να γίνει.

 

Ατομικοί πορτοκαλένιοι μπαμπάδες με ρούμι

9 κομμάτια

Συστατικά
  

  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 60 ml γάλα χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 250 γρ αλεύρι μαλακό και λίγο για τη διαδικασία πλασίματος
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 100 γρ μαλακωμένο βούτυρο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι

  • 3 μεγάλα πορτοκάλια το χυμό τους και το ξύσμα
  • 325 γρ ζάχαρη
  • 150 ml ρούμι

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το γάλα με τη μαγιά και 1/2 κουτ γλυκού από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα μας να είναι με φυσαλίδες.
  • Σε κάδο του μίξερ ή μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε τα αυγά την υπόλοιπη ζάχαρη το μείγμα μαγιάς και το βούτυρο.
  • Με το γάντζο ζυμώνουμε για 5 λεπτά ( ή 10 λεπτά με τα χέρια μας) μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο αλεύρι επιπλέον.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα για μια περίπου ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο 9 θήκες ταψιού για μάφιν
  • Σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη μεταφέρουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε εκ νέου. Χωρίζουμε σε εννέα μπαλάκια και τα τοποθετούμε στις θήκες του ταψιού
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε και πάλι να διπλασιαστούν μέχρι να βγουν στην επιφάνεια του ταψιού
  • Αφαιρούμε το σελοφάν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 18-20 λεπτά ελέγχοντας με ένα σουβλάκι να βγαίνει στεγνό.
  • Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το σιρόπι. Μετράμε το χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε νερό έτσι που να έχουμε 350 ml στο σύνολο. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό και το ξύσμα τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε σε λίγο πιο δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι.
  • Βγάζουμε από το φούρνο τα μπαμαδάκια μας τα αφήνουμε πέντε λεπτά να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ
  • Περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε 30 λεπτά να το απορροφήσουν ή καλύτερα 10-12 ώρες.
  • Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος και φέτες πορτοκάλι ή σκέτο για τους βιαστικούς.

Σημειώσεις

Ατομικοί πορτοκαλένιοι μπαμπάδες με ρόυμι
Ατομικοί πορτοκαλένιοι μπαμπάδες με ρούμι
Όπως είπα δεν είναι πολύ γλυκά για αυτούς που θέλουν περισσότερο γλυκά μπορούν να αυξήσουν τη ζάχαρη στο σιρόπι.
Η πρόταση ήταν να προστεθεί περισσότερο ρούμι και μάλιστα μαύρο εγώ έβαλα λευκό και όσο είχα.
Η ζύμη είναι αρκετά μαλακιά και οι χειρισμοί της πρέπει να γίνουν με αλευρωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Για αυτούς που δεν έχουν ταψί μάφιν η πρόταση μου είναι να τοποθετήσουν σε φόρμα κέικ στρωμένη με χαρτί ψησίματος  όλο το μείγμα. Πιθανόν να διαφέρει ο χρόνος ψησίματος.
Επιπλέον να αγοράσουν φόρμα σύντομα έρχονται και άλλες προτάσεις αρμυρές πολύ ενδιαφέρουσες!!!
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Βασιλική
    • 14 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    ωραία συνταγή !

    • Χρυσαυγη
    • 15 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Ωραιος ο μπαμπας! Ετρωγα καποτε πολυ σχνα σε ενα ζαχαροπλαστειο στο Πικερμι. Μια εποχη ηταν εθισμος για μενα!

    • mia maria
    • 15 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Αυτές τις μέρες και εγώ με μπαμπά ασχολούμαι, μια άλλη ιδέα, να δούμε αν θα τα καταφέρω!
    Πολύ ωραία τα μικρά μπαμπαδάκια, μου αρέσει που δεν είναι πολύ γλυκά!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 15 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή συνεχίζεις ακάθεκτη όπως βλέπω να μας γλυκαίνεις και χαίρομαι πολύ γι αυτό!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    • Beauty Follower
    • 16 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Πω πω τοσο ζουμεροι… πόσο θελω να τους φτιάξω!

    • The Dark Chef
    • 16 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Ο μεγάλος “οικογενειακός” μπαμπάς ήταν από τα πρώτα γλυκά με μαγιά που επιχείρησα να φτιάξω, τα ατομικά σίγουρα είναι πιο ωραία στο μάτι και σε σταματούν και κάπως από το να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα. Ωραία θα είναι με πορτοκάλι, το ρούμι αν είναι καλής ποιότητας επίσης είναι ιδανικό για τέτοια γλυκά, λευκό ή μαύρο.
    Καλή βδομάδα!

    • evi@thehealthycook
    • 16 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    ούτε εμένα μου αρέσει να κολυμπάνε στο σιρόπι.
    είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ η συνταγή σου όπως ακριβώς είναι!
    καλή εβδομάδα!!

    • Penelope
    • 18 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Το σχολίασα και στο FB, το λέω κι’ εδώ…
    Αφού το ‘ριξες κι’ εσύ στα γλυκά Ξανθή μας, πάει “καταστραφήκαμε”. Και όχι τίποτε, προσπαθούμε κάπως να “μαζευτούμε” το τελευταίο διάστημα οικογενειακώς :-))

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Πηνελόπη έχω χαλάσει πολύ θα μπορούσα να πω αλλά χάριν της αγάπης γίνονται όλα!!

    • spoon stories
    • 20 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Φουσκώσανε και γίνανε υπέροχοι! Φαντάσου είναι από τα λίγα γλυκά που δεν τρώω αλλά έτσι όπως τους βλέπω άνετα δοκίμαζα! Μπράβο σου! Καλό Σ/Κ!!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode