Αφού μιλήσαμε για τις πίκλες και τα γενικά για την παρασκευή τους ας κάνουμε και την πρακτική εφαρμογή.
Πίκλες κουνουπίδι - καρότα αρωματισμένο με κάρυ
4 βάζα των 450γρ
Συστατικά
- 45 γρ αλάτι χοντρό
- 750 γρ κουνουπίδι βάρος καθαρισμένο
- 500 γρ καρότα
- 1 λίτρο λευκό ξύδι
- 125 γρ ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας κοφτές κάρυ σε σκόνη
- 2 φύλλα δάφνης
Οδηγίες
- Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια
- Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες 0.5 εκατ. με τη βοήθεια μαντολίνου ή κοφτερού μαχαιριού.
- Σε μεγάλο γυάλινο μπολ διαλύουμε το αλάτι σε ένα λίτρο κρύου νερού. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε σε κρύο μέρος για 6 ώρες ή καλύτερα για μια νύχτα.
- Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφού στραγγίσουν καλά μετά το πλύσιμο τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
- Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, τη δάφνη και το κάρυ. Ανακατεύουμε και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.. Προσθέτουμε τα λαχανικά και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά ίσα που να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά αλλά να είναι τραγανά.
- Σουρώνουμε κρατώντας το υγρό. Μεταφέρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα τα λαχανικά και γεμίζουμε με το υγρό που έβρασαν.
- Κλείνουμε τα βάζα τοποθετώντας στα καπάκια κερωμένους δίσκους. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος για τέσσερις εβδομάδες πριν το καταναλώσουμε.
Σημειώσεις
Αν το υγρό που έβρασαν δεν μας φτάσει να γεμίσουμε τα βάζα προσθέτουμε λίγο ακόμη ξύδι.
Αν δεν έχουμε κερωμένους δίσκους καλό είναι να βάλουμε μικρά κομμάτια λαδόκολλας προς αποφυγήν οξείδωσης των καπακιών από το ξύδι.