Σαν γλωσσοδέτης ακούγεται!
Ήταν να μην αρχίσω τα μεζεδάκια ποιος με πιάνει τώρα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ήθελα να το φτιάξω έδω και χρόνια, από τότε που δοκίμασα κάτι ανάλογο σε ένα ταβερνάκι στη Σαλαμίνα.
Να που ήρθε η ώρα του, το βρήκα μπροστά μου σε ένα βιβλιαράκι που μου χάρισε φίλη, κάνοντας εκκαθάριση της βιβλιοθήκης της και αναφέρεται σε μεζέδες για κρασί.
Πατατο - γάριδο- κροκέτες
20 κροκέτες
Συστατικά
- 350 γρ πατάτες βάρος καθαρισμένες
- 300 γρ γαρίδες μικρές καθαρισμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλικομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 50 ml λευκό κρασί
- 2 αυγά
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
- γαλέτα για το πανάρισμα
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά προαιρετικό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό να βράσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με την κουτάλα του πουρέ ή περνώντας τες από το μύλο λαχανικών.
- Κόβουμε τις γαρίδες σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν
- Στο μπολ με τις πατάτες προσθέτουμε τις γαρίδες, τα αυγά, το μαϊντανό, το τυρί, τον κουρκουμά αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή καλύτερα ένα βράδυ
- Πλάθουμε κροκέτες και τις πανάρουμε με γαλέτα. Τοποθετούμε τις κροκέτες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 20 λεπτά γυρίζοντας τες μια φορά.
- Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Σημειώσεις
Οι γαρίδες μου ήταν κατεψυγμένες. Πρέπει να έχουν ξεπαγώσει πολύ καλά.
Μετά το κρασί θα πρέπει το μείγμα κρεμμύδι - γαρίδες να μην έχει καθόλου υγρά.
Αν το μείγμα σας είναι πολύ μαλακό προσθέστε λίγο αλεύρι αυτοδιογκούμενο.
Πλάθονται πιο εύκολα με ελαφρώς βρεγμένα χέρια.
Οι κροκέτες μπορούν να τηγανιστούν, προτίμησα το ψήσιμο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Μπορούν να σταθούν σε ένα μπουφέ ή να αποτελέσουν ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με μια πράσινη σαλάτα.