Δοκιμών συνέχεια, αυτή τη φορά παίζω με μια μαρμελάδα πιπεριάς jalapeno την οποία μου εμπιστεύτηκαν από το ROOT56, αρκετά καυτερή για μένα λιγότερο για τους υπόλοιπους που δοκίμασαν.
Και αφού έψαξα πολύ που θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω εκτός από τα πιο κοινά δηλαδή μπέργκερ, ψητά κρέατα, σαλάτες φίλος chef έριξε την ιδέα για κάποιο γλυκό με σοκολάτα όπως ταρτάκια με σοκολάτα ganache και γαρνιτούρα τη μαρμελάδα.
Κι εγώ αυτοσχεδίασα φτιάχνοντας αυτά τα ταρτάκια, έβαλα μέσα την μαρμελάδα και διακόσμησα με μια φράουλα από τις καλύτερες φράουλες της αγοράς που μου χάρισαν χτες οι φίλοι μου από το Αγρόκτημα Μαρίας Τσατίρη
Η πρώτη δοκιμή είναι αυτή και ακολουθεί άλλη μια με αρμυρό παρασκεύασμα.
Ταρτάκια με γέμιση σοκολάτα και μαρμελάδα jalapeno
6 ταρτάκια
Συστατικά
Ζύμη για τα ταρτάκια
- 225 γρ αλεύρι μαλακό
- 110 γρ βούτυρο παγωμένο
- 80 γρ ζαχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
- ξύσμα από μισό λεμόονι
- 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
Γέμιση
- 250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπα μέλι
- 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο
- μαρμελάδα jalapeno
Οδηγίες
Για τη ζύμη και τις φόρμες
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι τη ζάχαρη και το παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Με τα δάκτυλά μας ενσωματώνουμε το βούτυρο στα υπόλοιπα υλικά δημιουργώντας ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού το ξύσμα και το νερό και με απαλές κινήσεις δημιουργούμε μια ζύμη, χωρίς να τη ζυμώσουμε. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και αφού την τυλίξουμε σε σελοφάν την τοποθετούμε στο ψυγείο γι τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Βουτυρώνουμε έξι φόρμες γι τάρτες με διάμετρο βάσης 8 εκατ. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια χοντρού πλάστη την απλώνουμε σε φύλλο πάχους 0.5 εκατ. περίπου
- Κόβουμε δίσκους ζύμης μεγαλύτερους από τη διάμετρο της κάθε φόρμας και τους απλώνουμε σε κάθε φόρμα έτσι που να καλυφτούν καλά και τα τοιχώματα της. Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε μερικά σημεία τη ζύμη και τοποθετούμε τις φόρμες στην κατάψυξη για 15 - 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα. Τοποθετούμε τις φόρμες στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Μην τις παραψήσετε.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν ξεφορμάρουμε.
Για τη γέμιση με σοκολάτα ganache
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με τη σοκολάτα και το μέλι.
- Τοποθετούμε το μπολ πάνω από μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνέχεια με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει
- Σε κάθε ταρτάκι προσθέτουμε λίγη μαρμελάδα jalapeno και την απλώνουμε.
- Γεμίζουμε τις τάρτες με τη σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Γαρνίρουμε με κομμάτια φράουλας και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με γλυκό κρασί ή κάποιο λικέρ.
Σημειώσεις
Η προσθήκη της καυτερής πιπεριάς δεν είναι υποχρεωτική, ιδιαίτερα αν πρόκειται να φάνε παιδιά (εκτός και αν είναι τα παιδιά κάποιου φίλου, ξέρει εκείνος).
ΥΓ1: Μετά από τη δοκιμή με φίλους επανέρχομαι: η καυτερή μαρμελάδα μπορεί να είναι και σε μεγαλύτερη ποσότητα ή όπως έγραψε φίλος σε σχόλιο να ενσωματωθεί σε μέρος της σοκολάτας.
ΥΓ2: Μπορείτε με τα ίδια υλικά να φτιάξετε μια τάρτα σε ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκατοστών. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να ψήσετε τη ζύμη σε δύο στάδια καλύπτοντας την με χαρτί ψησίματος και φασόλια ή μπίλιες ψησίματος στα πρώτα 10 λεπτά.
Επίσης για αυτούς που δεν επιθυμούν την καυτερή μπορεί να την αντικαταστήσουν με μια μαρμελάδα πορτοκαλιού.
Αντί για φράουλες μπορούμε να γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς χοντοκομμένους.
Ευχαριστώ το κατάστημα ROOT56 γιατί για μια ακόμη φορά μου εμπιστεύτηκε νέο προϊόν για δοκιμές.
Η μαρμελάδα είναι από το The chilli factor με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρκετά ακόμη προϊόντα με καυτερές και γλυκές πιπεριές και θα τα βρείτε στο ROOT56 Περικλέους 56 στο Χολαργό.
Καλημέρα. Νομίζω θα ήθελα τη μαρμελάδα ανακατεμένη με τη γκανάς, όχι σε όλη, στη μισή ποσότητα που θα έμπαινε πρώτη στην τάρτα και από πάνω η σκέτη γκανάς. Ήρθα νωρίς χτες, έπρεπε να αργήσω για να δοκιμάσω, φαίνονται τέλεια.
Φανταστική ιδέα να χρησιμοποιήσεις τη μαρμελάδα αυτή σε γλυκό με σοκολάτα! Εντάξει.. τα ταρτάκια είναι τόσο ευπαρουσίαστα, τόσο όμορφα με την λεία επιφάνειά τους από σοκολάτα και την φραουλίτσα on top. Ξανθή μου αρέσει πάρα πολύ η συνταγή σου αυτή!! Εύγε!
Χάρμα οφθαλμών τα ταρτάκια! Συν τοις άλλοις, πολύ εμπνευσμένη η προσθήκη της καυτερής μαρμελάδας, πιστεύω πως θα ταιριάζει απίστευτα με τη σοκολάτα!!