Όπως έγραφα και στην προηγούμενη ανάρτηση η τρίτη Κυριακή του Μαΐου είναι παγκόσμια ημέρα ψησίματος κέικ.
Σας είχα υποσχεθεί μετά από το γλυκό κέικ σοκολάτας με γλυκό πορτοκάλι και ένα αρμυρό.
Σήμερα έγινε και σας το παρουσιάζω.
Είναι ένα πολύ εύκολο κέικ, οικονομικό και μπορεί μαζί με μια σαλάτα να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα ή μόνο του να συνοδευτεί με ένα ποτήρι κρασί από το ίδιο που θα βάλουμε στο κέικ.
Επηρεασμένη από την έκθεση, που μόλις γύρισα, σχετικά με τα ροζέ κρασιά, θα δοκίμαζα με το κέικ μου ένα αφρώδες “Ακακίες Sparkling 2016¨ από το κτήμα ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ή με μια ρετσίνα “Κεχρής Ρόζα 2016”
Αρμυρό κέικ με λιαστές ντομάτες και ελιές
Συστατικά
- 4 αυγά
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για τη φόρμα
- 60 γρ ντομάτες λιαστές σε λάδι
- 10-12 ελιές Καλαμών
- 220 γρ αλεύρι μαλακό
- 20 γρ μπέικιν πάουντερ
- 100 ml λευκό κρασί
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κλαράκια δεντρολίβανου
- 6-7 σπαράγγια προαιρετικό
Οδηγίες
- Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε τις ελιές στα τρία αφαιρώντας το κουκούτσι Κόβουμε το ένα κλαράκι δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια κρατώντας τις κορφές τους σε μεγαλύτερα.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 20 χ 10 εκατοστά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα κουζίνας τα αυγά με μια πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί και μετά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινίζοντας τα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις ελιές και τα κομμάτια από τα σπαράγγια και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και μοιράζουμε στην επιφάνεια τις κορφές των σπαραγγιών.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε όσο ακόμη είναι χλιαρό, συνοδεύοντας μόνο με ένα ποτήρι κρασί ή και μια σαλάτα.
Σημειώσεις
Μπορείτε να παραλείψετε τα σπαράγγια, αυξήστε λίγο τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές και μοιράστε το δεύτερο κλαράκι δεντρολίβανου στην επιφάνεια.
Εκτός από χλιαρό τρώγεται άνετα και κρύο.
Ωραιότατο το αλμυρό κεκάκι! όχι μόνο γλυκά! Δεν είμαι ανώνυμη χαχα!
Όπως ξέρεις εγώ είμαι του αλμυρού τα γλυκά γίνονται προς χάριν άλλου!!