Όσοι παρακολουθείτε τη σελίδα από παλιά, γνωρίζεται ότι η καταγωγή της είναι από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά μιας και η δημιουργός της η Λίνα βρίσκεται εκεί. Τα τελευταία δύο χρόνια για λόγους πέρα από τη θέληση της μας παρακολουθεί χωρίς να γράφει η ίδια ανταλλάσσουμε ιδέες όμως τις οποίες υλοποιώ.
Έτσι έγινε και με αυτό το μπουρέκι, ήρθε η συνταγή του με μήνυμα και μετά δυο αναβολές επιτέλους έγινε και το απολαύσαμε με αγαπημένους φίλους.
Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω είναι τοπική όπως ακριβώς το κάνουν στα Χανιά. Σε αναζητήσεις είδα την προσθήκη πατάτας, η Λίνα όμως μου είπε ότι το παραδοσιακό Χανιώτικο δεν περιέχει πατάτες παρά μόνο κολοκυθάκια.
Μπουρέκι Χανιώτικο
Συστατικά
Για τη γέμιση
- 750 γρ κολοκυθάκια μεγάλα
- 300 γρ ανθότυρο
- 300 γρ ξινομυζήθρα
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τα φύλλα
- 200 γρ αλεύρι σκληρό
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χλιαρό νερό
- 1 τσιμπιά αλάτι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 0.5 εκατοστού. Προτιμήστε την κοπή με μαντολίνο για καλύτερο αποτέλεσμα. Αλατίζουμε καλά και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι από το προηγούμενο βράδυ να στραγγίσουν καλά. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Θέλουμε μια ζύμη όχι πολύ μαλακή και ανάλογα το αλεύρι μας προσθέτουμε σταδιακά νερό μέχρι να το πετύχουμε. Την τυλίγουμε σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα. Μοιράζουμε σε τρία μέρη με το ένα μεγαλύτερο όλων.
- Με το μεγαλύτερο μπαλάκι της ζύμης ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το φύλλο έτσι που να καλυφθεί καλά και να πέφτει και έξω από τα τοιχώματα του. Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε το φύλλο παντού.
- Ανοίγουμε ένα μικρότερο φύλλο και το τοποθετούμε στη βάση του ταψιού, λαδώνουμε και πάλι.
- Στρώνουμε μια στρώση κολοκυθάκια και από πάνω τοποθετούμε το 1/3 του ανθότυρου, το 1/3 της ξινομυζήθρας και το 1/3 του δυόσμου.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 2 φορές ακόμη. Ρίχνουμε παντού ελαιόλαδο.
- Ανοίγουμε ένα φύλλο ακόμη και σκεπάζουμε το ταψί. Γυρίζουμε προς τα μέσα το κομμάτι του φύλλου που εξέχει του ταψιού και δημιουργούμε κόθρο κλείνοντας το μπουρέκι. Κόβουμε σε κομμάτια χωρίς να φτάσουμε στο κάτω φύλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις, στο πρώτο ράφι του φούρνου για 50 - 60 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Στο ενδιάμεσο ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό μια δυο φορές.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά, κόβουμε καλά τα κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Το τυρί μπορεί να είναι μόνο Κρητική μυζήθρα. Ο δυόσμος είναι απαραίτητος, του δίνει την ιδιαίτερη γεύση.
Οι στρώσεις κολοκυθιού καλό είναι να μην υπερβούν τις τρεις, δεν θέλουμε να γίνει πολύ χοντρό το μπουρέκι.
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο χρησιμοποιήστε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες. Η πρόταση ήταν για ένα φύλλο από κάτω εγώ έβαλα δύο για καλύτερη απορρόφηση των υγρών.
Επειδή εγώ δεν είχα Κρητικά τυριά έβαλα ανθότυρο και βουστίνα της περιοχής μου.
Μπορεί να αποτελέσει ένα συνοδευτικό ή και κύριο πιάτο.
Έχω μαζάψει αρκετές συνταγές για χανιώτικο μπουρέκι από διάφορα χανιώτικα σπίτια και πιστεύω ότι όπως σε όλες τις παραδοσιακές συνταγές κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή… Άλλες με φύλλο, άλλες με σκέτο χυλό, άλλες και με πατάτες άλλες με σκέτο κολοκύθι, σε μερικές ακόμη και ντομάτα! Σταθερά τα κολοκύθια, ο δυόσμος και η μυζήθρα και στα υπόλοιπα πολλές παραλλαγές!
Πάντα υπάρχουν παραλλαγές, στις συζητήσεις που είχαμε με τη Λίνα έχω ακούσει και τα ονόματα των παραλλαγών.Κλασικά όμως όπως μου είπε είναι με φύλλα, κολοκύθια μυζήθρα και δυόσμο.