Το κρέας της γίδας ή αίγας όπως την λένε στην Κρήτη δεν είναι από αυτά που συναντάς συχνά ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις αλλά ούτε είναι αγαπητό στο ευρύ κοινό.
Στα χωριά πάλι από παλιά ήταν μαζί με αυτό της προβατίνας το κρέας που ο πολύς κόσμος αγόραζε λόγω και της χαμηλότερης τιμής του. Επίσης στα χωριά τα μικρά ζώα ήταν αυτά που θα κρατούσαν για αναπαραγωγή ή για τη γιορτή του Πάσχα ή τα διάφορα πανηγύρια προκειμένου να γίνουν ψητά.
Ο πατέρας μου, όπως έχω πει και άλλες φορές, διατηρούσε ένα μικρό μαγαζί στο χωριό που τα είχε όλα, από μπακάλικο χασάπικο καφενείο κλπ.
Θυμάμαι από μικρή να αγοράζουν το κρέας σε μικρές ποσότητες (έχω προλάβει και τα δράμια) και συνήθως αυτό ήταν κάποιο χοντρό, έτσι αποκαλούσαν το κρέας των μεγάλων ζώων, δηλαδή της γίδας ή της προβατίνας.
Οι γονείς μου μαγείρευαν αυτό το κρέας συνήθως βραστό, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες και κοκκινιστό στη γάστρα με τα ξύλα προσθέτοντας μακαρόνια αυτό ήταν το δικό μας γιουβέτσι.
Με τον ίδιο τρόπο η μάνα έφτιαχνε και το αρνάκι ή το κατσικάκι και ήταν το πολυαγαπημένο όλης της οικογένειας αλλά και πολλών φίλων.
Εδώ θα δείτε πως μας το έφτιαξε για τελευταία φορά πριν φύγει από τη ζωή.
Όλη αυτή η εισαγωγή έχει σχέση με τις μνήμες που με ακολουθούν, σήμερα θα σας δώσω τη δική μου συνταγή όπως έγινε στην κουζίνα μου προκειμένου να προσαρμοστεί στα δεδομένα ηλεκτρικής κουζίνας μετά από παράκληση φίλων που έφεραν το κρέας από τα μέρη μου και με εμπιστεύτηκαν να το μαγειρέψω.
Γίδα στη γάστρα με μακαρόνια
Συστατικά
- 1200 γρ κρέας από γίδα κομμένο σε μερίδες
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβους
- 500 γρ χυμό ντομάτας ή τριμμένες ντομάτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
- 50 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ μακαρόνια σπαγγέτι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό να το σκεπάζει και το ξύδι. Αφήνουμε περίπου μια ώρα. Στραγγίζουμε το νερό και ξεπλένουμε πάλι.
- Βάζουμε το κρέας με κρύο νερό και λίγο αλάτι σε χύτρα ταχύτητος ή μεγάλη κατσαρόλα. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε καλά. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 1 ώρα και τριάντα λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα χαμηλώνοντας την ένταση της θερμοκρασίας σε μέτρια προς χαμηλή. Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος βράζουμε σε άλλη κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία για διπλάσια ώρα.
- Στραγγίζουμε το ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι και το κρατάμε. Απομακρύνουμε από το κρέας τα κόκαλα και προσέχουμε να φύγουν τα πολύ μικρά κοκαλάκια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε την ντομάτα τα σκόρδα και την κανέλα. Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος και το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα, μετράμε το ζωμό θα πρέπει να είναι 1200 ml και το προσθέτουμε κι αυτό στη γάστρα. Αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με βραστό νερό. Στη φάση αυτή προσθέτουμε το βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά Προσθέτουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε με μια πιρούνα και βάζουμε στο φούρνο με τη γάστρα σκεπασμένη.
- Ψήνουμε για 10 -12 λεπτά ανακατεύοντας μια δυο φορές στο ενδιάμεσο. Δοκιμάζουμε να έχουν ψηθεί τα μακαρόνια και να μη έχει μείνει σάλτσα.
- Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι.
Eμένα μου αρέσει η γίδα και η προβατινα Ξανθη
Βραστή με μπολικο αλατοπιπερο!!
Κοκκινιστό πρέπει να είναι ακομα πιο ωραίο.
Γεια στα χερια σου!
Πρόκειται για μεγαλειώδες φαγητό! Λατρεύω τη γίδα και έτσι με τα μακαρονια στο φούρνο έχω να την φάω από παιδί!
Επειδή θέλω να το φτιάξω αυτό το υπέροχο φαγητό , την μία κουταλιά βούτυρο σε ποιά φάση την βάζετε ; στο σοτάρισμα ;
Ευχαριστω για τη συνταγή.
Ευχαριστώ για την επισήμανση το διόρθωσα, το βούτυρο το βάζουμε όταν προσθέτουμε τα μακαρόνια.
Καλή Χρονιά! Ακολούθησα την συνταγή σας πειστά. Πρόσθεσα αντί για μακαρόνια κριθαράκι . Εγινε καταπληκτικό! Ευχαριστώ!
Προέκυψε όμως ενα προβλημα , την μαγείρεψα 28/12/18 και οι φιλοι ζητάνε να το μαγειρέψω παλι και σημερα 6/1/19!
Αγαπητή Ιφιγένεια Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Χαίρομαι που σας άρεσε αυτό το φαγητό και στους φίλους σας, “φοβάμαι”ότι θα σας αναγκάσουν να το φτιάξετε πολλές φορές. Για μένα είναι πολλές οικογενειακέ αναμνήσεις.
Μήπως το βρασιμο για 1,5 ώρα στην χύτρα είναι υπερβολικό? Αντίστοιχα χοντρά κρέατα (βεργάδι) που έχω μαγειρέψει στην χύτρα για 25 λεπτά, έχουν γίνει πολύ μαλακά. Θα δοκιμάσω την συνταγή την Κυριακή που μας έρχεται, μάλλον με κριθαράκι. Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία περιγραφή του πατρικού μαγαζιού !!!
Ο χρόνος είναι μετρημένος σε χύτρα παλιά seb, ίσως με κάποια άλλη χύτρα να διαφέρει. Το βεργάδι αν δεν κάνω λάθος είναι μικρότερης ηλικίας ζώο. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εφαρμόσετε τις οδηγίες της δικής σας χύτρας. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο σας, περιμένω τις εντυπώσεις σας αν το φτιάξετε.