Μια υπογλυκαιμία την είχα εδώ και μέρες, επιπλέον έχω αρχίσει να ψάχνω για Χριστουγεννιάτικες συνταγές.
Εκεί στην αναζήτηση βλέπω στο βιβλίο μου “Year Round” αυτή την τάρτα, μου καρφώνετε στο μυαλό και θέλω να τη φτιάξω. Τη μια μέρα δεν είχα τα cranberry μετά τελείωσε το βούτυρο, το οποίο φροντίστε να είναι ένα καλό βούτυρο αγελάδος, σήμερα όμως τα ψώνια έγιναν και μαζί με αυτά και η τάρτα.
Ήδη η μισή είναι στο στομάχι μας κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία της, γιαυτό και τη μοιράζομαι μαζί σας.
Τα κρύα βράδια μαζί με ένα τσάι ή μια ζεστή σοκολάτα θα είναι το απόλυτο συνοδευτικό.
Tarte tatin με μήλα και cranberry
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ αλεύρι μαλακό
- 150 γρ βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κύβους
- 50 γρ ζαχαρη άχνη
- 1 αυγό
Για την επικάλυψη
- 50 γρ βούτυρο αγελάδος
- 110 γρ ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 50 γρ cranberry
- 3 μήλα μεγάλα κομμένα σε φέτες
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι με τους κύβους του βουτύρου και με τα ακροδάχτυλα μας ενσωματώνουμε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και τη ζάχαρη άχνη και ζυμώνουμε ελαφρά να πάρουμε μια ζύμη Την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Για την επικάλυψη
- Σε μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
- Μεταφέρουμε σε ταρτιέρα βαθιά ή ταψί (24 εκατ. διαμέτρου) και σκορπάμε από πάνω τα cranberry.
- Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα στρώνουμε στην ταρτιέρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε πάνω σε λαδόκολλα ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
- Με τη βοήθεια της λαδόκολλας μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης πάνω από τα μήλα και αφήνουμε να εφαρμόσει καλά. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία τη ζύμη
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω από την ταρτιέρα και γυρίζουμε ανάποδα ξεφορμάροντας και μεταφέροντας τυχόν καραμέλα που θα έχει μείνει στην ταρτιέρα.
- Σερβίρουμε και αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια κρέμα ή και παγωτό.