Το Clafoutis είναι ένα γλύκισμα που φτιάχνεται με φρέσκα φρούτα και επικάλυψη από ένα κουρκούτι.
Η προσθήκη μπίρας στο συγκεκριμένο είναι μια ιδέα που είχα διαβάσει παλιότερα σε συνδρομητικό περιοδικό.
Σήμερα η ανάγκη γλυκού ήταν επιβεβλημένη, τα κεράσια ήταν στο ψυγείο κράτησα λίγη μπίρα από το μεσημεριανό μας γεύμα και σκάρωσα στα γρήγορα το γλυκό.
Σερβιρίστηκε με ένα παγωτό αγορασμένο από τον κοντινό μας φούρνο, δεν ήταν και άσχημο.
Clafutis με κεράσια και μπίρα
Συστατικά
- 400 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσι
- 100 γρ ζαχαρη άχνη και λίγη για την επικάλυψη
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 75 γρ αλεύρι μαλακό
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 100 ml μπίρα ξανθιά
- 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
- Ταψί ή φόρμα χωρητικότητας 1 λίτρου
Οδηγίες
- Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί μας. Πλένουμε τα κεράσια και τους αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα απλώνουμε στο ταψί τα πασπαλίζουμε με κουταλιά από τη ζάχαρη και σκορπάμε παντού το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι. Κάνουμε ένα λακουβάκι και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.
- Με αυγογδάρτη ή μίξερ χειρός χτυπάμε το μείγμα προσθέτοντας σταδιακά τη μπίρα, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τα κεράσια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 -40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αν θέλουμε με μια μπάλα παγωτού.
Σημειώσεις
Τα φρούτα μπορεί να είναι φράουλες ή βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Μπορείτε να δείτε εδώ ένα άλλο clafoutis με αχλάδια.
Το πιο εύκολο γλυκό. Τώρα θα βάλω κι εγώ με μούρα.
Έχω πολύ καιρό να φτιάξω clafutis, να δοκιμάσω ίσως με αρώνια!!
Γιατί όχι νομίζω ότι του ταιριάζουν πολλά φρούτα.