Με την Πολωνία με συνδέουν δεσμοί οικογενειακοί. Πριν λίγο καιρό που είχα αναρτήσει μια φωτογραφία με καυτερές πιπεριές μέλος της ευρύτερης οικογένειας βλέποντας τες μου πρότεινε να φτιάξω μια καυτερή σάλτσα στέλνοντας μου και τη συνταγή.
Πριν μια βδομάδα στο σπίτι έφτασε ένα κουτί με καυτερές πιπεριές δώρο φίλης, με την επισήμανση ότι είναι πολύ καυτερές. Για εμένα προσωπικά και λίγο να ήταν δεν θα δοκίμαζα, μια πολύ μικρή που μπήκε σε μια σάλτσα μόνο που την έπιασα να την αφαιρέσω και άγγιξα τη γλώσσα στο χέρι με έκαψε.
Η σάλτσα όμως έγινε για τους τολμηρούς του σπιτιού και αγαπημένους φίλους που ανυπομονώ να έχω τη γνώμη τους.
Θα συνοδεύσουμε με αυτή ψητά κρέατα θα την προσθέσουμε σε σάντουιτς ή burger.
Ευχαριστώ πολύ τον Adrian για την πρόταση, είναι δυστυχώς δύσκολο να του στείλω ώστε να έχω τη δική του άποψη.
Καυτερή σάλτσα Barbecue με μάνγκο
Συστατικά
- 2 κοτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού τζίτζερ φρέσκο τριμμένο
- 500 γρ μάνγκο κομμένο σε μέτριους κύβους
- 200 ml χυμό μάνγκο
- 1 δοσομετρική κούπα σάλτσα ντομάτας
- 80 γρ καστανή ζάχαρη
- 90 ml λευκό ξύδι
- 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 2 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 3 κουτ. γλυκού καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες μαζί με τα σπόρια τους
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες
- Ξεκινάμε ετοιμάζοντας όλα τα υλικά.
- Καθαρίζουμε τα μάνγκο και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Μετράμε - ζυγίζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φορώντας οπωσδήποτε γάντια ψιλοκόβουμε τις καυτερές πιπεριές.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο, τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίτζερ και ανακατεύουμε συνέχεια για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις αρχίζει να βράζει μειώνουμε την ένταση σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το μάνγκο.
- Με ραβδομπλέντερ λιώνουμε τη σάλτσα και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά ανακατεύοντας να μην κολλήσει.
- Μεταφέρουμε με τη βοήθεια χωνιού σε αποστειρωμένα βάζα και σκεπάζουμε με τα καπάκια αφού τοποθετήσουμε στην επιφάνεια του βάζου κερωμένο δίσκο ή ένα δίσκο από λαδόκολλα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Μια υπέροχη σάλτσα! Σίγουρα εξίσου υπέροχη και χωρίς τις καυτερές πιπεριές, για όσους δεν αντέχουμε τόσο πικάντικες γεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, λόγω των εξαιρετικών συστατικών της, μπορεί να ενταχθεί στη λίστα των ευεργετικών για την υγεία superfoods. Σπάνια συνταγή – υπέροχη γεύση. Συγχαρητήρια, Ξανθούλα και Λίνα!
Αγαπητή Θέλγια μπορείς ν κάνεις τη σάλτσα βάζοντας μικρή ποσότητα καυτερής πιπεριάς μόνο για τη νοστιμιά. Σε ευχαριστούμε πολύ.
Δοκίμασα την δεύτερη εκδοχή με τις ακόμα περισσότερες πιπεριές και, παρόλο που είναι πράγματι πολύ καυτερή, δεν χάνονται οι γεύσεις και τα αρώματα. Προς το παρόν δεν έχουν ενωθεί ακόμα σε ένα ενιαίο σύνολο, κάθε μέρα όμως που περνάει γίνεται όλο και καλύτερη. Η δε υφή της είναι σούπερ. Μόνη μου ένσταση το όνομα, οι bbq sauces, ακόμα και οι λίγο hot, είναι ιδιανικές να βουτάς το κρέας σου σε αυτές, ας πούμε σαν κέτσαπ. Η συγκεκριμένη είναι too much γι’ αυτό το σκοπό, είναι μια γνήσια hot sauce και θέλει αντίστοιχη αντιμετώπηση. Πολύ καλή προσπάθεια.