Μπορεί εμείς να τα λέμε όλα μαρμελάδες, αλλά στην Αγγλική βιβλιογραφία, αυτό που εμείς λέμε μαρμελάδα, το συναντούμε με διαφορετικές ορολογίες.
Conserves: Με τα φρούτα να υπάρχουν σε μεγαλύτερα κομμάτια ή και ολόκληρα και όχι πολύ πηχτό μείγμα
Jam: Τα φρούτα εδώ είναι πολτοποιημένα ή σε πολύ μικρά κομμάτια και το όλο μείγμα αρκετά πηχτό.
Marmelades: Παραδοσιακά με πορτοκάλια Σεβίλης
Οπότε κι αυτό που σήμερα θα σας παρουσιάσω πιο πολύ μοιάζει με τa conserves μιας και έχει κομμάτια φρούτου μέσα.
Είναι μια ιδιαίτερη μαρμελάδα ιδανική για τα πρωινά μας γεύματα ή για προσθήκη σε άλλα γλυκά παρασκευάσματα όπως τάρτες cheesecakes ή πάβλοβες.
Η προσθήκη ενός αφρώδους κρασιού ή σαμπάνιας δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στη μαρμελάδα και αξίζει να το προτιμήσετε.
Μπορείτε να δείτε μια άλλη μαρμελάδα με φράουλες εδώ .
Μαρμελάδα φράουλες με προσθήκη αφρώδους κρασιού
Συστατικά
- 1 κιλό φράουλες
- 700 γρ ζάχαρη με πηκτίνη
- 150 ml αφρώδες κρασί
- 50 ml Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τις φράουλες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσανάκι τους. (αυτό το κάνουμε γιατί διαφορετικά οι φράουλες απορροφούν νερό).
- Κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος τους.
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το 1/3 από τις φράουλες και με το εξάρτημα πουρέ του ραβδομπλέντερ τις πολτοποιούμε. Αν δεν έχουμε αυτό το εξάρτημα πολτοποιούμε με μια κουτάλα πουρέ.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις υπόλοιπες φράουλες, τη ζάχαρη, το αφρώδες κρασί και ζεσταίνουμε σε χαμηλή ένταση για περίπου δέκα λεπτά ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί το μείγμα φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει.
- Βράζουμε για περίπου 10 -15 λεπτά ελέγχοντας για το δέσιμο της μαρμελάδας. (έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί).
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει,
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά.