share

Ψωμάκια με προζύμι

από
Ψωμάκια με προζύμι

Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων δεν μπόρεσα να υλοποιήσω κάποια μαγειρικά μου σχέδια, ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Αποφάσισα να χαιρετήσω αυτό το χρόνο που τόσο πολύ μας πλήγωσε, εμένα ιδιαίτερα, με αυτά τα προζυμένια ψωμάκια. Μπορεί να τους έδωσα ένα εορταστικό σχήμα αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Θα μπορούσαν να μπουν σε ένα ταψί σε σχήμα μαργαρίτας ή να γίνουν μεγαλύτερα και να ψηθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μικρά ή μεγαλύτερά σάντουιτς.

Η παρασκευή τους στηρίχτηκε στη συνταγή μου για ψωμί αργής ωρίμανσης, δεν είναι απαραίτητο εδώ να τηρηθούν οι χρόνοι του ψυγείου μπορούν να σχηματοποιηθούν και αφού φουσκώσουν να  ψηθούν, λεπτομέρειες στη συνταγή.

Το ψωμί είναι ευλογία, όταν μπορείτε να ζυμώνετε, να το μάθετε στα παιδιά σας στα εγγόνια σας.

Καλή Πρωτοχρονιά!!

Ψωμάκια με προζύμι

Συστατικά
  

Για το προζύμι

  • 40 γρ υγρό προζύμι
  • 30 ml νερό σε θερμοκρασία 28-30 βαθμούς
  • 15 γρ αλεύρι σίκαλης
  • 15 γρ αλεύρι δυνατό

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο για το πλάσιμο
  • 320 νερό θερμοκρασία 28-30 βαθμούς
  • 10 γρ αλάτι
  • το αναπιασμένο προζύμι
  • βούτυρο για το ταψί και για το πλάσιμο

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με το ανάπιασμα (αναζωογόνηση προζυμιού). Από το υγρό προζύμι που έχουμε στο ψυγείο μας σε καθαρό βάζο ή μπολ ανακατεύουμε τις ποσότητες που αναφέρονται στα υλικά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 4-8 ώρες.
  • Σε μπολ ανάδευσης προσθέτουμε το αναζωογονημένο προζύμι και το νερό και ανακατεύουμε καλά με σύρμα κουζίνας.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα (φάση αυτόλυσης).
  • Μετά τη μια ώρα προσθέτουμε το αλάτι και με τα χέρια μας το ενσωματώνουμε στο μείγμα φροντίζοντας να ομοιογενοποιηθεί και η ζύμη. Αφήνουμε μισή ώρα.
  • Μετά το τη μισή ώρα με τα χέρια μας ή με τη σπάτουλα ανασηκώνουμε τη ζύμη από τη βάση του μπολ προς τα επάνω και διπλώνουμε προς τα κάτω κάνοντας αυτή την κίνηση σε όλη τη ζύμη τρεις τέσσερις φορές.
  • Αφήνουμε πάλι μισή ώρα και επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές την ίδια διαδικασία ανά μισάωρο και την τελευταία μετά από μια ώρα.
  • Μετά από αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 12 περίπου ώρες ή πλάσουμε τα ψωμάκια και να συνεχίσουμε στη διαδικασία του ψησίματος. Εγώ επειδή ο χρόνος μου δεν ήταν αρκετός στο να τελειώσω με το ψήσιμο προτίμησα να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο.
  • Όποιο τρόπο και αν επιλέξετε τα απόμενα στάδια είναι ίδια. Αν τη βάλετε στο ψυγείο βγάλετε την και αφήστε τη μισή τουλάχιστον ώρα.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια βγάζουμε τη ζύμη την πλάθουμε λίγο και μοιράζουμε σε μικρά μπαλάκια ανάλογα με το πως θα συνεχίσουμε. Το σημαντικό είναι να είναι περίπου ισοβαρή ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα.
  • Πλάθουμε τα μπαλάκια με βουτυρωμένα χέρια και αραδιάζουμε σε λαμαρίνα βουτυρωμένη ή καλύτερα πάνω σε χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο ή μέσα στο φούρνο στους 35-40 βαθμούς να διπλασιαστούν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά. Προαιρετικά ψεκάζουμε μια δυο φορές με νερό.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Τα δικά μου στολίστηκαν εορταστικά!!

Σημειώσεις

Φωτογραφίες από τα στάδια δεν ήταν δυνατόν να έχω, μπορείτε όμως να δείτε στο ψωμί αργής ωρίμανσης.
Για το υγρό προζύμι πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode