share

Μια φράπα αλλά ποια;; φράπα

από
Φράπα (5)

Πριν λίγες μέρες είχα τη χαρά να μου χαρίσουν μερικές φράπες. Και εκεί στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για το συγκεκριμένο φρούτο άρχισαν να έρχονται πληροφορίες πέρα από αυτές που γνώριζα και εύρισκα σε αναζητήσεις.

Έγραφα λοιπόν στην συνταγή που έκανα με το γλυκό κατόπιν πολλών αναζητήσεων στον ιστό τα παρακάτω:

“Η φράπα ή πόμελο ανήκει στα εσπεριδοειδή, το γένος citrus, με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία,  πιθανολογείται ότι το γκρέιπ φρουτ προέρχεται από μετάλλαξη της φράπας.

Οι καρποί είναι πολλοί μεγάλοι με χοντρή κίτρινη φλούδα που αποκολλάται εύκολα από τη σάρκα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του φρούτου ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου οι καρποί ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο και συλλέγονται μέχρι και τον Μάιο.

Η σάρκα τους είναι λευκή, ρόζ ή κόκκινη. Μπορεί να καταναλωθεί ως έχει σε σαλάτες  ή ως χυμός με την προσθήκη ζάχαρης. Έστυψα τη σάρκα (λίγο δύσκολο λόγω του μεγέθους του φρούτου ίσως με ηλεκτρικό αποχυμωτή πιο εύκολο) και θα πειραματιστώ να το κάνω ζελέ.

Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού αλλά και μαρμελάδας ή και στην προσθήκη σε σαλάτες. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και έχει οφέλη στην υγεία.

Κάποιοι το μπερδεύουν με το μπαμπιλόνι ένα άλλο εσπεριδοειδές της Άνδρου και της Νάξου, δεν είναι το ίδιο, ούτε στο σχήμα, είχα την τύχη να δοκιμάσω γλυκό από αυτό το φρούτο το οποίο είναι ιδιαιτέρως αρωματικό, όχι πως η φράπα δεν έχει άρωμα. ”

Όταν ακόμη ο χυμός τους ήταν στο ψυγείο, ρώτησα  φίλη παραγωγό  από το Άργος τι μπορεί να κάνει κάποιος το χυμό από τη φράπα, και αυθόρμητα μου απαντά μα ποιο χυμό είναι ελάχιστο το εσωτερικό της φράπας και εκεί αρχίζει η συζήτηση και οι αναζητήσεις περί φράπας.

Την επόμενη εβδομάδα βρίσκομαι με μια διαφορετική φράπα, από αυτή που γνώριζα  και γλυκό από αυτό που φτιάχνει η φίλη, οπότε νέες αναζητήσεις μπαίνουν στο μυαλό αλλά πολλοί λίγοι γνωρίζουν σχετικά με το νέο φρούτο που έχω στα χέρια μου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα δύο είδη φρούτων  που επεξεργάστηκα και το αποτέλεσμα.

Η πάνω σειρά είναι αυτό που επεξεργάστηκα  τη φλούδα και η συνταγή του είναι εδώ.

Η δεύτερη σειρά είναι το άλλο φρούτο που μου έφερε η φίλη παραγωγός και το γλυκό από αυτή.

Δείτε τις διαφορές στο εσωτερικό του φρούτου.

Στην δική μου αμφισβήτηση μήπως αυτό που μου έφερε είναι άλλο, δεν χωρούσε αμφιβολία γιατί είχε να μου αντιτάξει πληροφορίες δεκαετιών σχετικά με το υπάρχον δέντρο στο σπίτι της και την παρασκευή του γλυκού με το συγκεκριμένο φρούτο.

Εδώ που τα λέμε αν παρατηρήσουμε το εσωτερικό αυτού του φρούτου και παραλληλίσουμε με την έκφραση “μάγουλο φράπα” μάλλον αυτό που έχει την περισσότερη σάρκα θα είναι η φράπα.

Δοκίμασα το γλυκό που μου χάρισαν και χάριν πειραματισμού έφτιαξα κι εγώ λίγο με αυτό το φρούτο που έφτασε στα χέρια μου.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη σε σχέση με την παρασκευή άλλων γλυκών με εσπεριδοειδή.

  • Καθαρίζουμε τη φλούδα με κοφτερό μαχαίρι ή με αποφλοιωτή λαχανικών.
  • Κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το εσωτερικό χωρίς να το πετάξουμε.
  • Κόβουμε σε κομμάτια “κυδωνάτα” και τα ζυγίζουμε.
  • Στύβουμε το εσωτερικό και παίρνουμε το χυμό του, αυτό το λίγο που υπάρχει.
  • Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε τα κομμάτια του φρούτου με το χυμό και σκεπάζουμε με νερό. Θα πρέπει να καλύπτονται καλά τα κομμάτια από το νερό. Αφήνουμε 3-4 ώρες.
  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε ζάχαρη ίση με την ποσότητα του φρούτου και προσθέτουμε νερό ίσο με το βάρος συν 20% ( δηλαδή σε 500 γρ φρούτο αντιστοιχούν 500 γρ ζάχαρης και 600 ml νερό)
  • Βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τα κομμάτια του φρούτου αφού τα στραγγίσουμε.
  • Βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι από τα κομμάτια του φρούτου.
  • Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο και φυλάμε στο ψυγείο.

Αυτό το γλυκό τρώγεται όπως έχει ή προστίθεται σε άλλα γλυκά όπως κέικ ή όπου απαιτείται προσθήκη φρουι γλασέ.

Η καταγραφή έγινε χάριν των πειραματισμών και της έρευνας.

Θα παρακαλούσα όποιος έχει περισσότερες πληροφορίες για τη φράπα να τις γράψει στα σχόλια.

Ευχαριστώ την Ελένη για τις πληροφορίες που με έκαναν να ψάξω λίγο παραπάνω για το συγκεκριμένο φρούτο.

 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode