Η γαλλική λέξη “confit” κυριολεκτικά σημαίνει διατήρηση.
Το σκόρδο κονφί απαιτεί φρέσκα κεφάλια σκόρδου και μαγειρικό λάδι στο οποίο σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν.
Είχα την τύχη να έχω δυο μεγάλα κεφάλια σκόρδου από μπαξέ της Τήνου και φρόντισα να τα διατηρήσω με τη μέθοδο του κονφί.
Έτσι θα έχω όποτε θέλω έτοιμο σκόρδο να αρωματίσω πίτσα, ψωμί, να το προσθέσω σε βινεγκρέτ, σε σάλτσα ζυμαρικών ή και σε σούπες.
Είναι πολύ εύκολο να γίνει με απλά υλικά. Το βασικό είναι η καλή ποιότητα σκόρδου.
Μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, φλούδες λεμονιού, φύλλα δάφνης.
Διατηρείται για λίγες μέρες εκτός ψυγείου και περισσότερες στο ψυγείο.
Σκόρδα κονφί
1 βαζάκι των 212 ml
Συστατικά
- 2 μεγάλα κεφάλια σκόρδου
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- φύλλα δάφνης ή όποιο άλλο αρωματικό έχουμε
- καυτερή πιπεριά προαιρετικό
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις σκελίδες των σκόρδων και τις βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι και σκεπάζουμε με το ελαιόλαδο. Βράζουμε σε χαμηλή ένταση για 15-20 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο με τα αρωματικά που έχουμε επιλέξει και κλείνουμε καλά.
- Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος της κουζίνας για περίπου δύο εβδομάδες ή στο ψυγείο για περισσότερο.
Σημειώσεις
Τα σκόρδα δεν πρέπει να βράσουν πολύ, μόνο να μαλακώσουν.
Στο ψυγείο το ελαιόλαδο παγώνει αν θέλουμε να το διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο σπορέλαιο.
Το λάδι που περισσεύει δεν το πετάμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προσθέτοντας το σε διάφορα φαγητά μας στα οποία ταιριάζει η προσθήκη σκόρδου.
Αααα, δεν γνώριζα πως έπρεπε να βράσουν μέσα στο λάδι!! Νόμιζα πως μπορούσαν να διατηρηθούν στο ωμό λάδι μέσα στο βαζάκι!
Εάν βρώ καλά σκόρδα, θα το κάνω (ίσως ζητήσω από τον γείτονα που έχει λαχανόκηπο!).
Μαριάννα μπορούν να διατηρηθούν και χωρίς βράσιμο άλλη μέθοδος αυτή, είναι κάπως σαν τουρσί.