Εδώ και πολλούς μήνες ήμουν στην αναζήτηση για χτένια. Πήγα στην κεντρική αγορά πήγα σε Σούπερ Μάρκετ, τηλεφώνησα αλλά δεν..
Στην αγορά βέβαια δεν κατεβαίνω πλέον συχνά και κάποια που βρήκα ήταν σε συσκευασία του κιλού οπότε για εμένα ήταν υπερβολικά πολλά.
Την περασμένη εβδομάδα είχα την τύχη να τα συναντήσω στα ψυγεία μεγάλου ΣΜ σε μικρότερη συσκευασία και με το κέλυφος τους.
Θα μου πείτε καλά τι σε έπιασε και τα ψάχνεις τόσο;; Ε ναι τόσα έχω δει στο master chef xaxaxaxa. Όχι βέβαια δεν ήταν αυτό το κίνητρο αλλά τα πολλά πιάτα που έχουν φτάσει σε εμένα με φωτογραφία από τα παιδιά μου.
Ο στόχος ήταν να βρω αυτά χωρίς το κέλυφος και μεγαλύτερα, αλλά ελπίζω σε νέα αναζήτηση και να τα απολαύσω με τις συνταγές των παιδιών.
Η συνταγή για αυτά σήμερα είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο του μίξερ μου με διάφορες συνταγές και μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα συνοδευτικό.
Οι ποσότητες είναι προσαρμοσμένες για γεύμα για ένα άτομο.
Χτένια με πικάντικα μήλα
Συστατικά
- 1 μήλο κομμένο σε ροδέλες
- μείγμα μπαχαρικών από κουρκουμά, κίμινο, κόλιαντρο, μπούκοβο
- φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- φύλλα από θυμάρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- 6 χτένια
- βούτυρο
- χυμό λεμονιού
- σχινόπρασο ψιλοκομμένο
Οδηγίες
- Πλένουμε το μήλο και το κόβουμε σε ροδέλες του 1,5 εκατοστού περίπου. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε μικρή ποσότητα από κάθε μπαχαρικό. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και παίρνουμε τα φύλλα από δυο τρία κλωνάρια θυμαριού.
- Στρώνουμε ένα μικρό ταψί με χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε τις ροδέλες του μήλου. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και τα μυριστικά και λίγο αλάτι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 30 λεπτά γυρίζοντας τα μήλα στα 15 λεπτά.
- Σε μικρό τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο και μαγειρεύουμε τα χτένια ρίχνοντας με ένα κουτάλι βούτυρο συνέχεια για ένα λεπτό από την κάθε πλευρά.
- Σε μπλέντερ ή σε γουδί βάζουμε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού μαζί με το ψιλοκομμένο σχινόπρασο και χτυπάμε δυνατά.
- Σερβίρουμε βάζοντας από κάτω τις ροδέλες του μήλου από πάνω τα χτένια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο- λεμόνι- σχινόπρασο.