Χτες διάβασα κάπου ότι ήταν παγκόσμια ημέρα Ιταλικής κουζίνας και αμέσως θυμήθηκα τα panelle που έφτιαξε ο γιος μου όταν ήμουν στην Αγγλία, είχα υποσχεθεί ότι θα τα ψάξω και θα τα φτιάξω.
Επικοινώνησα λοιπόν με φίλη που ζει στην Ιταλία χρόνια, έψαξα αρκετά στον ιστό, θυμήθηκα τι είχε κάνει ο γιος μου και τα έφτιαξα.
Να πούμε πρώτα τι είναι τα Panelle. Προέρχονται από τη Σικελία, έρχονται από πολλά χρόνια πίσω όταν Άραβες άρχοντες της Σικελίας άρχισαν να αλέθουν τα ρεβίθια παίρνοντας το αλεύρι τους. Στη συνέχεια με αυτό έφτιαχναν μια ζύμη που την έψηναν στη φωτιά χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Αργότερα στην πόλη του Παλέρμο γεννήθηκε η σύγχρονη Panelle προκειμένου να τρέφεται ο λαός.
Υπάρχει πληροφορία ότι αυτή τη σύγχρονη εκδοχή έχουν απολαύσει επιφανείς πελάτες.
Αυτή η νέα εκδοχή λοιπόν είναι μικρά λεπτά κομμάτια ζύμης από αλεύρι ρεβιθιού τηγανισμένα, τα οποία τρώγονται ως ορεκτικό ή συνοδευτικό, τοποθετούνται σε σάντουιτς. Επίσης διάβασα ότι μπορεί να καταναλωθεί ως επιδόρπιο με κρέμα και ζάχαρη άχνη.
Στο Παλέρμο μπορεί κάποιος να τα συναντήσει σε υπαίθριες καντίνες όπου σε μεγάλα τηγάνια τηγανίζονται και προσφέρονται στους τουρίστες ή και στους ντόπιους.
Εμείς την πρώτη φορά τα απολαύσαμε ως ορεκτικό.
Χτες εγώ έφαγα μερικά για βραδινό και με τα υπόλοιπα συνόδευσα το πρωινό μου με αυγό τηγανητό, σαλάμι και τυρί.
Στο τέλος της συνταγής θα βρείτε μερικά “μυστικά” για το καλύτερο της συνταγής.
Panelle
Συστατικά
- 1 μέρος αλεύρι ρεβιθιού
- 3 μέρη νερό
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
- φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Οδηγίες
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι ρεβιθιού, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε καλά με σύρμα κουζίνας μέχρι να διαλυθεί καλά.
- Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε συνέχεια ώστε να μη σβολιάσει. Σε πέντε λεπτά περίπου θα αρχίσει να πήζει, ανακατεύουμε περισσότερο και μόλις έχουμε ένα πηχτό μείγμα αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθεί ο μαϊντανός. Μεταφέρουμε αμέσως πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μέσα σε ταψί ή σε επιφάνεια κοπής και ισιώνουμε ομοιόμορφα σε πάχος περίπου 0,5 εκατοστού.
- Αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια περίπου 3×5 εκατοστά.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και μόλις φτάσει περίπου 170 βαθμούς προσθέτουμε λίγα από τα κομμάτια. Αν βάλουμε πολλά θα πέσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά γυρίζοντας τα με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτοπετσέτα να απορροφήσει τυχόν περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού, προαιρετικά.
Για την επιτυχία αυτού του εδέσματος καλό είναι να προσέξουμε τα ακόλουθα:
- Να διαλυθεί καλά το αλεύρι πριν το τοποθετήσουμε στην εστία και να τηρηθεί η αναλογία ένα μέρος αλευριού 3 μέρη νερού.
- Να ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια ένταση ώστε να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα, μοιάζει λίγο με το μείγμα της πολέντα αν έχετε φτιάξει.
- Να απλωθεί σε λεπτό στρώμα
- Να παγώσει καλά
- Να τηγανιστούν τμηματικά, γυρίζοντας τα, προσέχοντας όμως να μην κάψει πολύ το λάδι γιατί θα πάρουν πολύ σκούρο χρώμα