Αυτό το μπρόκολο το είχα μαγειρέψει πέρσι σε μια πολύ δύσκολη μέρα μαζί με ρεβίθια και παραπούλια. Δεν κράτησα τίποτα από αυτή τη συνταγή και φυσικά δεν θυμάμαι τι έκανα.
Την περασμένη βδομάδα, λόγω άλλης υποχρέωσης βρέθηκα σε μια κοντινή λαϊκή αγορά και συνάντησα παραγωγό που γνωρίζω από αλλού, αφού τριγυρίζω πάντα.
Είχα στον πάγκο του αυτό το μπρόκολο μαζί με τα υπόλοιπα γνωστά, πιάσαμε κουβέντα και φεύγοντας μου χάρισε ένα μπρόκολο romanesco.
Δυο λόγια για το συγκεκριμένο λαχανικό. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο, θα το συναντήσουμε περισσότερο σαν μπρόκολο αν και άλλοι λένε ότι είναι κουνουπίδι. Έχει αυτή την ιδιαίτερη δομή και χρώμα και όταν βράζει έχει πιο σφικτή υφή από τα άλλα δυο.
Και άρχισαν οι αναζητήσεις, τι μπορεί κανείς να φτιάξει με αυτό εκτός της κλασικής σαλάτας.
Οι περισσότεροι προτείνουν βραστό σε σαλάτες ή ψητό με μπαχαρικά.
Κάπου πήρε το μάτι μου την προσθήκη σε κεκάκια αρμυρά και το τόλμησα.
Αρμυρά κεκάκια με καρότο και μπρόκολο romanesco
Εξοπλισμός
- Φόρμα για μάφιν
Συστατικά
- Μπρόκολο romanesco μερικά μικρά μπουκέτα
- 150 γρ καρότα βάρος καθαρισμένων
- 50 γρ βούτυρο
- 4 αυγά
- 100 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 30 γρ παρμεζάνα τριμμένη
Οδηγίες
- Κόβουμε μικρά μπουκέτα από το μπρόκολο, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε νερό που βράζει η σε καλάθι στον ατμό για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός.
- Σε μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε και πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μικρό μπολ ανάδευσης χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο για 2 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι συνεχίζοντας με ελαφρό χτύπημα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πολτό του καρότου και την παρμεζάνα και ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
- Σε φόρμα για μάφιν βάζουμε θήκες σιλικόνης ή ειδικές θήκες για μάφιν και μεταφέρουμε με ένα κουτάλι το μείγμα χωρίς να γεμίσουμε μέχρι πάνω.
- Προσθέτουμε στο κέντρο κάθε θήκης ένα μπουκέτο από το μπρόκολο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 -25 λεπτά, ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα στεγνή. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
- Ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Τρώγονται ζεστά αλλά κι κρύα, δοκιμάστηκαν από φίλους και άρεσαν πολύ.
Είστε υπέροχη και η κουζίνα σας εξαιρετική, ιδιαίτερη και υγιεινή
Σας ευχαριστώ πολύ Ελένη, χαρά μου που σας ενδιαφέρουν οι προτάσεις μου.