share

Αρμυρά κεκάκια με καρότο και μπρόκολο romanesco

από
Allmyra kekakia

Αυτό το μπρόκολο το είχα μαγειρέψει πέρσι σε μια πολύ δύσκολη μέρα μαζί με ρεβίθια και παραπούλια. Δεν κράτησα τίποτα από αυτή τη συνταγή και φυσικά δεν θυμάμαι τι έκανα.

Την περασμένη βδομάδα, λόγω άλλης υποχρέωσης βρέθηκα σε μια κοντινή λαϊκή αγορά και συνάντησα παραγωγό που γνωρίζω από αλλού, αφού τριγυρίζω πάντα.

Είχα στον πάγκο του αυτό το μπρόκολο μαζί με τα υπόλοιπα γνωστά, πιάσαμε κουβέντα και φεύγοντας μου χάρισε ένα μπρόκολο romanesco.

Δυο λόγια για το συγκεκριμένο λαχανικό. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο, θα το συναντήσουμε περισσότερο σαν μπρόκολο αν και άλλοι λένε ότι είναι κουνουπίδι. Έχει αυτή την ιδιαίτερη δομή και χρώμα και όταν βράζει έχει πιο σφικτή υφή από τα άλλα δυο.

Και άρχισαν οι αναζητήσεις, τι μπορεί κανείς να φτιάξει με αυτό εκτός της κλασικής σαλάτας.

Οι περισσότεροι προτείνουν βραστό σε σαλάτες ή ψητό με μπαχαρικά.

Κάπου πήρε το μάτι μου την προσθήκη σε κεκάκια αρμυρά και το τόλμησα.

Αρμυρά κεκάκια με καρότο και μπρόκολο romanesco

Εξοπλισμός

  • Φόρμα για μάφιν

Συστατικά
  

  • Μπρόκολο romanesco μερικά μικρά μπουκέτα
  • 150 γρ καρότα βάρος καθαρισμένων
  • 50 γρ βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 100 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 30 γρ παρμεζάνα τριμμένη

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε μικρά μπουκέτα από το μπρόκολο, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε νερό που βράζει η σε καλάθι στον ατμό για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός.
  • Σε μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε και πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε μικρό μπολ ανάδευσης χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο για 2 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι συνεχίζοντας με ελαφρό χτύπημα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πολτό του καρότου και την παρμεζάνα και ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
  • Σε φόρμα για μάφιν βάζουμε θήκες σιλικόνης ή ειδικές θήκες για μάφιν και μεταφέρουμε με ένα κουτάλι το μείγμα χωρίς να γεμίσουμε μέχρι πάνω.
  • Προσθέτουμε στο κέντρο κάθε θήκης ένα μπουκέτο από το μπρόκολο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 -25 λεπτά, ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα στεγνή.
    Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  • Ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Τρώγονται ζεστά αλλά κι κρύα, δοκιμάστηκαν από φίλους και άρεσαν πολύ.

Σημειώσεις

Αντί της παρμεζάνας μπορούμε να βάλουμε κάποια κεφαλογραβιέρα. 
Θα τα έφτιαχνα ξανά είτε με το λευκό κουνουπίδι ή με τα κλασικό μπρόκολο.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ελένη Παγκάλου
    • 29 Φεβρουαρίου 2024
    Απάντηση

    Είστε υπέροχη και η κουζίνα σας εξαιρετική, ιδιαίτερη και υγιεινή

      • Ξανθή
      • 29 Φεβρουαρίου 2024
      Απάντηση

      Σας ευχαριστώ πολύ Ελένη, χαρά μου που σας ενδιαφέρουν οι προτάσεις μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode