Πριν λίγες μέρες αγαπητή φίλη μου χάρισε ένα σακουλάκι με μανεστράκι και ένα με τραχανά.
Φτιαγμένα με αγάπη από τον αδελφό της εκεί στο μακρινό Κιλκίς, με αλεύρι από δικά του σιτάρια και προϊόντα γάλακτος πάλι από τα ζωντανά του.
Από την ημέρα που τα παρέλαβα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να φτιάξω με αυτά.
Ήταν κάποιες δύσκολες μέρες οι προηγούμενες αλλά… πρέπει να τρώω και κάτι.
Ο τραχανάς προστέθηκε σε κάποιες γεμιστές πιπεριές, ιδέα των παιδιών μου, αντί του κους κους.
Το πρώτο πιάτο με το μενεστράκι ήταν με μια πικάντικη ψητή κολοκύθα.
Ίσως κάποια στιγμή σας δώσω και τις συνταγές των προηγούμενων πιάτων.
Και προχτές έφτιαξα αυτό το κοτόπουλο γιουβέτσι με την προσθήκη όμως λαχανικών.
Ιδιαίτερο, ξεφεύγει από το κλασικό γιουβέτσι με την προσθήκη ντομάτας.
Δοκιμάστε το με όποιο μανεστράκι έχετε εσείς στη διάθεση σας.
Επίσης θα το δοκίμαζα με μπούτι γαλοπούλας για κάτι διαφορετικό.
Ένα αλλιώτικο γιουβέτσι κοτόπουλου
Εξοπλισμός
- Μαντεμένια γάστρα
Συστατικά
- 1 μπούτι κοτόπουλου κομμένο στη μέση
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 2-3 κλωνάρια σέλερι και λίγα φύλλα κομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 50 ml κρασί λευκό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 100 γρ μανεστράκι
- χυμό από ένα λεμόνι
- φύλλα θυμάρι προαιρετικό
Οδηγίες
- Σε μαντεμένια γάστρα ( αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος που να μπαίνει στην εστία και στη συνέχεια στο φούρνο) βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο. Γυρίζουμε από όλες τις πλευρές για πέντε λεπτά να σοταριστεί. Προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα πέντε λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το μισό ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση της εστίας για 20-25 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών και στη συνέχεια το μανεστράκι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο στο μεσαίο ράφι.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά με τη γάστρα σκεπασμένη χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα (μόνο κουνάμε τη γάστρα κυκλικά).Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε ακόμη 5 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρουμε προσθέτοντας αν θέλουμε λίγα φύλλα θυμαριού στο πιάτο.
- Συνοδεύουμε με μια σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί από αυτό που ροσθέσαμε στο φαγητό.