share

Μαρμελάδα νεράντζι

από
Μαρμελάδα νεράντζι

Τα πολλά νεράντζια που είχαν φτάσει στο σπίτι ήταν μια πρόκληση για πολλές επεξεργασίες.

Μαρμελάδα δεν είχα φτιάξει ξανά και αποφάσισα να πειραματιστώ τώρα βασιζόμενη στη συνταγή που είχα φτιάξει το κόκκινο γκρέιπ φρούτ πριν χρόνια.

Πειραματίστηκα δύο φορές και κατέληξα στη διαδικασία που γράφω τώρα εδώ. Η διαφορά ήταν στην ποσότητα προσθήκης υγρών στο τελικό βράσιμο. Αν τα υγρά είναι περισσότερα θα πάρουμε ένα αποτέλεσμα ζελεδένιο με λιγότερη αναλογία σε φλούδες.

Είναι μια μαρμελάδα που δεν θα την συμπεριλάμβανες εύκολα σε αυτές που συνοδεύουν το πρωινό σου μιας και είναι γλυκόπικρη, αλλά ταιριάζει περισσότερο στην προσθήκη σε κέικ, σε τάρτες, πάνω από γιαούρτι, προσθήκη σε ντρέσινγκ, συνοδευτικό τυριών ή σε γλασάρισμα κάποιου ψητού ή μαγειρευτού κρέατος.

Έχουν μοιραστεί βαζάκια σε αυτούς που με προμήθευσαν τα φρούτα και περιμένω με αγωνία τη γνώμη τους.

Μαρμελάδα νεράντζι

Συστατικά
  

  • 300 γρ φλούδες νεραντζιού
  • 700 ml χυμό από τα νεράντζια
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 1 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα νεράντζια με σφουγγάρι και ξύνουμε ελαφρά την επιφάνεια τους.
  • Κόβουμε στη μέση και στύβουμε καλά παίρνοντας σε μια κανάτα το χυμό τους.
    Κρατάμε τα κουκούτσια και τις ίνες θα βοηθήσουν στο δέσιμο αποτελώντας επιπλέον πηκτίνη.
  • Κόβουμε τις φλούδες σε πολύ μικρά μπαστουνάκια και ζυγίζουμε.
  • Τοποθετούμε τις φλούδες σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό να τις σκεπάζει. Τις αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες.
  • Σε νερό που βράζει τοποθετούμε τις φλούδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασμού για άλλες δύο φορές βράζοντας 3-4 λεπτά.
    Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει καλά και να έχουν ξεπικρίσει, διαφορετικά επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά το βράσιμο.
    Στραγγίζουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ξεπικρισμένες φλούδες με το χυμό που είχαμε κρατήσει και τη ζάχαρη.
    Δένουμε σε ένα τουλπάνι τα κουκούτσια και τις ίνες και τα κρεμάμε με ένα σχοινί στην κατσαρόλα χωρίς να ακουμπάει στον πυθμένα.
    Βράζουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
  • Στραγγίζουμε πιέζοντας το τουλπάνι να βγει ότι υγρό υπάρχει και το αφαιρούμε.
  • Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να έχουν διαυγαστεί οι φλούδες.
    Έλεγχος με θερμόμετρο 106 βαθμούς.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Περισσότερα για τις τεχνικές και την αποστείρωση των βάζων θα βρείτε εδώ
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode