Ένα κομμάτι παστού μπακαλιάρου περίμενε στο ψυγείο του γείτονα που ανταλλάσσουμε γεύσεις, ιδέες και το κυριότερο μια παρέα στο τραπέζι μιας και οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να πιούν ένα ποτήρι κρασί με παρέα.
Εδώ και καιρό με προκαλούσε να τον μαγειρέψω και όλο κάτι γινόταν και έπαιρνε αναβολή.
Ώσπου προχτές λέει τι θα γίνει εκείνος ο μπακαλιάρος;; Βρες τι θέλεις να τον κάνουμε κι εγώ είμαι εδώ είπα.
Έτσι έφτασε στην κουζίνα μου ο μπακαλιάρος οι πιπεριές και τρείς προτάσεις μαγειρέματος από την Ισπανική κουζίνα.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ισπανία τιμούν ιδιαίτερα το μπακαλιάρο και άλλα ψάρια και τον μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους
Βρήκα σε βιβλίο μου μια ιδέα με αρακά και σπαράγγια, πολύ ενδιαφέρουσα αλλά την άφησα για όταν θα είναι εύκολο να βρούμε σπαράγγια.
Από τις προτάσεις που έφτασαν σε εμένα διάλεξα αυτή που σας παρουσιάζω μου έκανε κλικ αλλά και επειδή δεν ήθελε πολλές ώρες στην κουζίνα μιας και η ζέστη καλά κρατεί ακόμη.
Οι πληροφορίες λένε ότι με αυτή τη σάλτσα μπορούμε να συνοδεύσουμε και κρέατα, ίσως το δοκιμάσω όταν ανοίξουν οι χασάπηδες.

Μπακαλιάρος με σάλτσα πιπεριάς
Συστατικά
Για τη σάλτσα πιπεριάς
- 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου χοντροκομμενο
- 2 ντομάτες πομοντόρι ή μια μεγάλη ντομάτα χοντροκομμένα
- 4 ψημένες πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το μπακαλιάρο
- 400 γρ φιλέτο παστού μπακαλιάρου
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- λίγα φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ με το δέρμα προς τα κάτω. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον πέντε φορές.Στραγγίζουμε από το νερό και στεγνώνουμε καλά.
- Φροντίζουμε να ψήσουμε τις πιπεριές και να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε από βάζο.
- Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και την πάπρικα ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Τοποθετούμε σε επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιούμε.Εναλλακτικά μεταφέρουμε σε μπολ και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.Μεταφέρουμε και πάλι στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε πιπέρι στον μπακαλιάρο και αλευρώνουμε καλά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου αφού τινάξουμε την περίσσεια αλευριού. Τηγανίζουμε 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ανάλογα το πάχος του κομματιού. Βγάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει το περιττό ελαιόλαδο.
- Όσο τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο βάζουμε σε μέτρια ένταση το τηγάνι με τη σάλτσα πιπεριάς να βράσει.
- Σερβίρουμε μια καλή ποσότητα σάλτσας και από πάνω ένα κομμάτι μπακαλιάρου. Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού.
- Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής κι ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα.