Κάθε Οκτώβριο στις 16 εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα άρτου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών.
Για εμένα κάθε ημέρα είναι γιορτή του ψωμιού, είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά της διατροφής μας και πρέπει να το σεβόμαστε.
Μια φορά την εβδομάδα φτιάχνω το δικό μου ψωμί και όποτε μου έχει δοθεί ευκαιρία έχω ασχοληθεί με κάποια ιδιαίτερα αρτοσκεύασματα.
Φέτος είχα αρχίσει από νωρίς τα σχέδια για το τι θα φτιάξω και εκεί που είχα σχεδόν αποφασίσει σε ένα αρτοπαρασκεύασμα με μήλα, έρχεται φωτογραφία από την κόρη λέγοντας μου δες τι βρήκα για εσένα από το περιοδικό του γνωστού Σούπερ μάρκετ.
Και ήταν μια φωτογραφία με φοκάτσια.
Αποφάσισα να αλλάξω σχέδια μιας και μήλα θα έχουμε για πολύ καιρό ακόμη ενώ τα σταφύλια τελειώνουν σιγά σιγά.
Φοκάτσια ή πιο σωστά φοκάτσα, όπως έχω γράψει και παλιότερα είναι ένα παρασκεύασμα Ιταλικής προέλευσης, θα μπορούσαμε να το αντιστοιχίσουμε με τη δική μας τη λαγάνα, όμως αυτό είναι περισσότερο φουσκωμένο και αφράτο.
Είναι ένα αφράτο ψωμί στην ουσία, που στην επιφάνεια του έχουμε προσθέσει κάποια υλικά επιπλέον.
Σερβίρεται σκέτη ως ορεκτικό, ζεστή ή και κρύα, με ελαιόλαδο με προσθήκη ή όχι βαλσαμικού, με τυριά, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σάντουιτς ή μπρουσκέτας.

Έχω φτιάξει άλλες δυο φορές μια προσθέτοντας ντοματίνια και κρεμμύδια και μια πατάτες και μια ακόμη πάλι με ντοματίνια αλλά με την εναλλακτική πρόταση προσθήκης προζυμιού
Τώρα ακολούθησα την προτεινόμενη συνταγή με προσθήκη στην επιφάνεια σταφυλιού και μπλε τυριού.
Είναι πολύ εύκολο να γίνει με εναλλακτικές προτάσεις χρόνων. Μπορούμε δηλαδή να ετοιμάσουμε τη ζύμη μια έως 2 ημέρες πιο πριν και η τελική επεξεργασία να γίνει λίγες ώρες πριν το ψήσιμο. Όλα θα τα βρείτε στη συνταγή και στις σημειώσεις της συνταγής.

Φοκάτσια ή φοκάτσα με μπλε τυρί και σταφύλια
Εξοπλισμός
- Ταψί με διαστάσεις 20 x 32
Συστατικά
- 500 γρ αλεύρι δυνατό
- 2 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι 10 γρ
- 1 κουτ. γλυκού μαγιά ξερή 5 γρ
- 400 ml νερό
- 6 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κλωνάρια δεντρολίβανου
- 150 γρ κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι
- 60 γρ μπλε τυρί
- 1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
Διαδικασία
- Από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη ζυμώματος κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά, 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, το νερό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζυμώματος ή με τα χέρια μας μέχρι να αποροφηθεί το νερό και να έχουμε μια ιδιαίτερα μαλακιά ζύμη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με σελοφάν. Αφήνουμε όλο το βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου. * Θα δούμε ότι το πρωί θα έχει φουσκώσει αρκετά.
- Το επόμενο πρωί με λαδωμένα χέρια ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας, διπλώνοντας τη μερικές φορές.
- Στρώνουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και λαδώνουμε το χαρτί καλά. **Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και με λαδωμένα χέρια την απλώνουμε ομοιόμορφα παντού. Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος ή στο φούρνο στους 30-40 βαθμούς για 2 περίπου ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
- Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τα υλικά της επιφάνειας,Μουλιάζουμε το δεντρολίβανο σε νερό για τουλάχιστον μια ώρα και μετά το κόβουμε αφαιρώντας τυχόν ξερά μέρη. Πλένουμε τα σταφύλια και κόβουμε τις πιο μεγάλες ρώγες στη μέση.Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπλε τυρί.
- Μόλις η ζύμη μας έχει διπλασιαστεi τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο και με τα δάκτυλά μας δημιουργούμε μικρές λακκούβες.Μοιράζουμε τα σταφύλια και το δεντρολίβανο και στη συνέχεια τα κομμάτια από το μπλε τυρί. Ραντίζουμε και πάλι με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να είναι τραγανή.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε κατά προτίμηση σε σχάρα ή ξύλινη επιφάνεια αν είναι να τη σερβίρουμε άμεσα.