Στη βεράντα μου ανάμεσα στις γλάστρες με τα λουλούδια τα μυριστικά και τις μυρτιές υπάρχει και μια γλάστρα με ένα διαφορετικό κουμ κουάτ, ήρθε σε εμένα πριν πολλά χρόνια δώρο σε μια μικρή γλάστρα και τώρα έχει μεγαλώσει πολύ.
Φέτος άνθισε τρεις φορές με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρεις διαφορετικές ωριμάνσεις καρπών.

Προκειμένου να εκμεταλλευτώ τους λίγους ώριμους καρπούς του έφτιαξα αυτό το chutney μια ιδέα που διάβασα πρόσφατα στο βιβλίο της φίλης Αγάπης ” THE FROZEN BANKER PROJECT” το οποίο μου χάρισε πρόσφατα.
Αν ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και συνταγές για τα chutney θα τα βρείτε όλα εδώ
Με τα κουμ κουάτ έχω ασχοληθεί παλιότερα μιας είχα την τύχη να φτάσουν σε έμενα πολλά από Κέρκυρα και Λακωνία.
Μπορείτε να δείτε εδώ τι είχε φτιάξει και τώρα που μπορείτε να τα βρείτε να φτιάξετε και εσείς ότι σας αρέσει.
Αυτά της γλάστρα μου όπως είπα και στην αρχή είναι διαφορετικά έχουν στρογγυλό σχήμα και είναι λίγο πιο πικρά από αυτά που βρίσκουμε στις αγορές. Πέρσι είχα φτιάξει ένα μικρό βαζάκι μαρμελάδα το οποίο χρησιμοποίησα να γλασάρω κάποια κρέατα.
Εσείς μπορείτε να βάλετε αυτά που θα βρείτε στις αγορές ή σε δικά σας δεντράκια.
Κατά τη διάρκεια της παρασκευής γέμισε η κουζίνα μου αρώματα.
Θα το χρησιμοποιήσω σε μια πρόταση της Αγάπης από το βιβλίο της, προσθέτοντας το σε χοιρινό ή συνοδεύοντας κάποια τυριά ή ψητά κρέατα δεν είναι και πολύ άλλωστε.

Chutney με κουμ κουάτ
Συστατικά
- 200 γρ κουμ κουάτ
- 90 γρ ζάχαρη
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάστα τζίτζερ ή φρέσκο τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι χοντροτριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 αστεροειδή γλυκάνισσο
Διαδικασία
- Πλένουμε καλά τα κουμ κουάτ και τα ζυγίζουμε.

- Τα κόβουμε στη μέση και ξανά στη μέση ανάλογα με το μέγεθος. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τυχόν ίνες.

- Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε βρασμό.

- Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μισό (από 9 στο 5 ανάλογα την κουζίνα μας) και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια του φρούτου και να έχει πήξει το μείγμα σαν μια αραιή μαρμελάδα. Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο, κλείνουμε καλά και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για μια εβδομάδα να ισορροπήσουν οι γεύσεις πριν το χρησιμοποιήσουμε.

