share

Chutney με κουμ κουάτ

από
Chutney με κουμ κουάτ

Στη βεράντα μου ανάμεσα στις γλάστρες με τα λουλούδια τα μυριστικά και τις μυρτιές υπάρχει και μια γλάστρα με ένα διαφορετικό κουμ κουάτ, ήρθε σε εμένα πριν πολλά χρόνια δώρο σε μια μικρή γλάστρα και τώρα έχει μεγαλώσει πολύ.

Φέτος άνθισε τρεις φορές με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρεις διαφορετικές ωριμάνσεις καρπών.

Προκειμένου να εκμεταλλευτώ τους λίγους ώριμους καρπούς του έφτιαξα αυτό το chutney μια ιδέα που διάβασα πρόσφατα στο βιβλίο της φίλης Αγάπης ” THE FROZEN BANKER PROJECT” το οποίο μου χάρισε πρόσφατα.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και συνταγές για τα chutney θα τα βρείτε όλα εδώ

Με τα κουμ κουάτ έχω ασχοληθεί παλιότερα μιας είχα την τύχη να φτάσουν σε έμενα πολλά από Κέρκυρα και Λακωνία.

Μπορείτε να δείτε εδώ τι είχε φτιάξει και τώρα που μπορείτε να τα βρείτε να φτιάξετε και εσείς ότι σας αρέσει.

Αυτά της γλάστρα μου όπως είπα και στην αρχή είναι διαφορετικά έχουν στρογγυλό σχήμα και είναι λίγο πιο πικρά από αυτά που βρίσκουμε στις αγορές. Πέρσι είχα φτιάξει ένα μικρό βαζάκι μαρμελάδα το οποίο χρησιμοποίησα να γλασάρω κάποια κρέατα.

Εσείς μπορείτε να βάλετε αυτά που θα βρείτε στις αγορές ή σε δικά σας δεντράκια.

Κατά τη διάρκεια της παρασκευής γέμισε η κουζίνα μου αρώματα.

Θα το χρησιμοποιήσω σε μια πρόταση της Αγάπης από το βιβλίο της, προσθέτοντας το σε χοιρινό ή συνοδεύοντας κάποια τυριά ή ψητά κρέατα δεν είναι και πολύ άλλωστε.

Chutney με κουμ κουάτ

1 βαζάκι των 220 ml

Συστατικά
  

  • 200 γρ κουμ κουάτ
  • 90 γρ ζάχαρη
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάστα τζίτζερ ή φρέσκο τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι χοντροτριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισσο

Διαδικασία
 

  • Πλένουμε καλά τα κουμ κουάτ και τα ζυγίζουμε.
  • Τα κόβουμε στη μέση και ξανά στη μέση ανάλογα με το μέγεθος. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τυχόν ίνες.
  • Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε βρασμό.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μισό (από 9 στο 5 ανάλογα την κουζίνα μας) και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια του φρούτου και να έχει πήξει το μείγμα σαν μια αραιή μαρμελάδα. Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο, κλείνουμε καλά και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για μια εβδομάδα να ισορροπήσουν οι γεύσεις πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Σημειώσεις

Στη συνταγή του βιβλίου υπάρχει πρόταση για προσθήκη cranberries, όπως δεν είχα και τα παρέλειψα. Αν εσείς έχετε προσθέστε 1/4 φλυτζανιού τσαγιού για τη συγκεκριμένη ποσότητα υλικών.
 Εννοείτε ότι αν θέλετε περισσότερα βαζάκια θα πολλαπλασιάσετε ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά σας. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode