share

Ελιόψωμο και τυρόψωμο με προζύμι

από
Ελιόψωμο και τυρόψωμο με προζύμι

Με την ίδια ζύμη και με ένα νέο αλεύρι που μου χάρισε φίλη, έφτιαξα και τα δύο μιας και υπήρχαν ελιές που ήθελα να καταναλώσω άμεσα και λίγη φέτα που υπήρχε μπήκε στο άλλο.

Η διαδικασία στηρίχτηκε στη συνταγή για το ψωμί αργής ωρίμανσης με μικρές τροποποιήσεις.

Ελιόψωμο και τυρόψωμο με προζύμι

Συστατικά
  

  • 450 γρ αλεύρι
  • 150 γρ προζύμι αναπιασμένο
  • 250 ml νερό θερμοκρασίας 30 βαθμούς
  • 8 γρ αλάτι
  • 15 ελιές Καλαμών κομμένες χωρίς κουκούτσι
  • 100 γρ τυρί φέτα χοντροτριμμένη
  • αλεύρι για το πλάσιμο

Διαδικασία
 

  • Ξεκινάμε με το ανάπιασμα (αναζωογόνηση προζυμιού). Tο υγρό προζύμι που έχουμε στο ψυγείο, αφού το φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, σε ένα άλλο βάζο βάζουμε 50γρ από αυτό και προσθέτουμε 130 ml νερό συν 50 γρ αλεύρι σίκαλης και 50 γρ αλεύρι δυνατό. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε κάθε φορά πριν προχωρήσουμε σε ανάπιασμα για το ψωμί ή μια φορά την εβδομάδα αν δεν ζυμώνουμε συχνά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 4 έως 8 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε την απαιτούμενη ποσότητα προζυμιού και νερού.
    Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε να σταθεί μία ώρα.
  • Μετά τη μια ώρα προσθέτουμε το αλάτι και με τα χέρια μας το ενσωματώνουμε στο μείγμα φροντίζοντας να ομοιογενοποιηθεί και η ζύμη. Αφήνουμε μισή ώρα.
  • Μετά το τη μισή ώρα με τα χέρια μας ή με τη σπάτουλα ανασηκώνουμε τη ζύμη από τη βάση του μπολ προς τα επάνω και διπλώνουμε προς τα κάτω κάνοντας αυτή την κίνηση σε όλη τη ζύμη τρεις τέσσερις φορές.
    (Όπως είπα έχω κάνει κάποιες τροποποιήσεις στην συνταγή. Σε αυτή τη φάση σκέπασα μεσελοφάν το μπολ και το έβαλα στο ψυγείο για 12 ώρες.)
  • Την επόμενη μέρα βγάζουμε από το ψυγείο αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
    Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
  • Απλώνουμε το ένα μέρος με τη βοήθεια χοντρού πλάστη σε ένα φύλλο και μοιράζουμε τις ελιές και λίγο θυμάρι σε όλη την επιφάνεια.
    Κάνουμε ρολό και κλείνουμε καλά.
  • Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη προσθέτοντας το τυρί και λίγη καυτερή πάπρικα σε όλη την επιφάνεια και κάνουμε ρολό.
  • Μεταφέρουμε τα ρολά σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν.
    Μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο στους 30-35 βαθμούς.
  • Όταν σχεδόν διπλασιαστούν χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 30-35 λεπτά.
    Ψεκάζουμε με νερό 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάω σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα κόψουμε.

Σημειώσεις

Οι προτεινόμενες ποσότητες έχουν ζυγιστεί και μετρηθεί και ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο αλεύρι που χρησιμοποίησα. Πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη ποσότητα νερού με κάποιο άλλο αλεύρι. 
Το συγκεκριμένο αλεύρι είναι από Μύλους της Κορινθίας με τον χαρακτηρισμό “κίτρινο ψιλό” Δεν θα το βρούμε εύκολα σε όλα τα Σούπερ Μάρκετ. Σε εμένα έφτασε από φίλη.
Οι φωτογραφίες για τα πρώτα στάδια είναι από το αρχείο μου. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode