share

Ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά

από
Ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά

Μια άλλη πρόταση για ρεβίθια νηστίσιμη κι όχι μόνο, ιδιαίτερα πικάντικη, τολμήστε το!!
Σήμερα εγώ έκανα τη νηστίσιμη έκδοση, θα σας προτείνω στο τέλος και την αρτύσιμη.

Ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 250 γρ ρεβίθια
  • 500 γρ κολοκύθα
  • Από 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά (κόλιαντρο, κανέλα, κάρυ,μοσχοκάρυδο,μπούκοβο )
  • 2 σκελίδες σκόρδα
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίτζερ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 ώριμες ντομάτες ή 2/3 μιας συσκευασίας ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • Λίγα κλωνάρια φρέσκου κόλιαντρου

Οδηγίες
 

  • Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό να μουσκέψουν. Την επομένη τα καθαρίζουμε τρίβοντας τα να φύγουν οι πολλές φλούδες. (εγώ έχω ξαναπεί ότι τα καθαρίζω ένα ένα )
  • Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσοχή στην αρχή θέλουν ξάφρισμα και χαμήλωμα της φωτιάς. Ο χρόνος βρασμού τους ποικίλει ανάλογα τα ρεβίθια. Τα δικά μου έβρασαν σε περίπου μισή ώρα.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο τζίτζερ και πολτοποιούμε το σκόρδο. Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά.
  • Μόλις τα ρεβίθια έχουν βράσει τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί για αργότερα
  • Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε τα μπαχαρικά το σκόρδο και το τζίτζερ.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να βγάλουν τα αρώματα τους και προσθέτουμε την κολοκύθα γυρίζοντας την μερικές φορές να σοταριστεί ελαφρά.
  • Προσθέτουμε μέρος από το ζουμί των ρεβιθιών ίσα που να σκεπάζει την κολοκύθα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει ίσα που να μαλακώσει κι όχι να λιώσει, περίπου 10-12 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα ρεβίθια κι ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει η σάλτσα τους ανακινώντας την κατσαρόλα χωρίς να χρησιμοποιούμε κουτάλα. Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακινώντας ξανά την κατσαρόλα κι αφήνουμε σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα για πέντε λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε γαρνίροντας με τα φύλλα του κόλιαντρου.
  • Συνοδεύουμε με μια σαλάτα, ελιές, ψωμί και καλό κρασί.

Σημειώσεις

Τα ρεβίθια δεν θα πρέπει να βράσουν πολύ γιατί μετά θα γίνουν χυλός, όπως επίσης και η κολοκύθα πρέπει να κρατάει λίγο στο πρώτο βράσιμο.
Το φαγητό με αυτές τις αναλογίες μπαχαρικών είναι αρκετά πικάντικο πάντα για τα δικά μας γούστα. Αφαιρέστε ή προσθέστε μπαχαρικά ανάλογα με τα γούστα σας.
Για να το κάνετε αρτύσιμο μπορείτε μαζί με τα ρεβίθια να προσθέστε κομματάκια από απάκι ή ψιλοκομμένο λουκάνικο που θα έχετε περάσει λίγο από το τηγάνι ή και κομμάτια μπέικον.
Οι επιλογές δικές σας

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή μου! Διαβάζοντας τη συνταγή τη θεώρησα Ινδική-ήταν έκπληξη για μένα που χρησιμοποίησες εσύ τόσα μπαχαρικά!
    Όταν είδα την κολοκύθα, τότε είπα είναι από το Μαρόκο! Εκεί μαγειρεύουν τα ρεβίθια με κολοκύθα και κρέας. Δηλαδή πήγα από την Ανατολή στη Δύση!
    Πρέπει να σου έγινε πολύ νόστιμο το φαγάκι, ευχαρίστως έτρωγα αυτό το καλοσερβιρισμένο πιατάκι σου!
    Πολύ ωραία και η φωτογράφιση!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

  2. Απάντηση

    Παράξενη συνταγή όντως, μπήκα όμως στο τριπάκι και λέω να τη δοκιμάσω μια μέρα…..θα σου πω τα αποτελέσματα!!

  3. Απάντηση

    Καλησπέρα και απο εμένα.Ωραία πρόταση, δεν έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο και μόλις το είδα, μπήκα σε πειρασμό!Καλή εβδομάδα!

  4. Απάντηση

    Καλησπέρα,Ξανθή.Ωραία η συνταγή σου και έχω στην αποθήκη μια κολοκύθα από το καλοκαίρι.Μπαίνω στον πειρασμό να τη δοκιμάσω παρόλο που μου φάνηκε δύσκολη για τις ικανότητές μου…Καλή εβδομάδα…

  5. Καιρό έχω να φτιάξω ρεβύθια. Δεν ξέρω όμως πως θα δεχτούν τα παιδάκια μου τα υπέροχα αυτά υλικά στο φαγητό τους. Με βάζεις όμως σε πειρασμό…

  6. Απάντηση

    @ Καλησπέρα Ελένη, δεν ξέρω την προέλευση χώρας του φαγητού, εγώ πήρα την ιδέα από χαρτάκι κομμένο από περιοδικό χειροτεχνίας και την έφερα στα μέτρα μας. Τα προτεινόμενα μπαχαρικά ήταν άλλα, διάβασα όμως τι ταιριάζει με την κολοκύθα σε ένα αφιέρωμα και έβαλα όσα είχα και ταίριαζαν.
    Σε ευχαριστώ πολύ για όλα.

    @ anthivolon δεν είναι όμως παράξενη σε γεύση, δοκίμασε και περιμένω

    @ ΕΛΕΝΗ εύχομαι ο πειρασμός να σε οδηγήσει σε ωραίο γευστικό αποτέλεσμα!! Καλό βράδυ.

  7. Απάντηση

    @ Όστρια δεν είναι καθόλου δύσκολη στην εκτέλεση της ακολούθησε τα βήματα. Θα χαρώ να έχω τη γνώμη σου.

    @ Στέλλα αν πρόκειται να φάνε παιδιά καλό είναι να προσέξεις τις ποσότητες των μπαχαρικών,ίσως είναι λίγο πικάντικο.Καλό βράδυ.

  8. Απάντηση

    Κρίμα που δεν τρώω ρεβύθια, τα μπαχαρικά είναι πολύ ενδιαφέροντα ομολογουμένως!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι Ξανθή!!

  9. Απάντηση

    Και ο συνδυασμός των μπαχαρικών, αλλά και η προσθήκη της κολοκύθας μου αρέσει!
    Θα προτιμήσω την αρτύσιμη εκδοχή, για πιο πλούσιο αποτέλεσμα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

  10. Απάντηση

    Πωπωωωω! Ξανθή μου μοσχοβόλισε το πιάτο σου με τόσα μπαχαρικά!!! Άρωμα Ανατολής!!!

    • Εφη
    • 4 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Μου έκανε κλικ το σωτάρισμα της κολοκύθας στα συγκεκριμένα μπαχαρικούλια!!! Μη σου πω ότι θα δοκιμάσω και σκέτη (χωρίς τα ρεβύθια) για να τσεκάρω…. Το φαγάκι σου θα τιμηθεί σίγουρα! Τώρα αρτύσιμο, νηστήσιμο..θα δούμε!
    Καλή εβδομάδα Ξανθή μου!

    • Marί
    • 5 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Κολοκύθα δεν έχω αν βάλω κολοκυθάκι θα αλλάξει τελείως; φαίνονται πεντανόστιμα τα ρεβυθάκια.
    Φιλιά.

    • Marina
    • 5 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Δεν έχω φάει ποτέ ρεβύθια!!! Είναι ωραία;;; Όταν γυρίσω θα τα δοκιμάσω…
    Ελπίζω να αποκατέστησε η ΔΕΗ! Αντε γιατί σου άλλαξε τα φώτα!!!

  11. Πολύ ωραία συνταγή, θα αρέσει και σε αυτούς που δεν τα τρώνε πολύ τα όσπρια.

  12. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή και καλή εβδομάδα εύχομαι!! Πολύ ιδιαίτερη συνταγή, δεν έχω ξαναδεί ρεβίθια να συνδυάζονται με κολοκύθα! Υγιεινό, χορταστικό και πολύ γευστικό πιάτο!
    Δεν τολμώ να το φανταστώ με απάκι… πρέπει να είναι απίστευτα νόστιμο!! Φιλιά πολλά!

    • Eri
    • 5 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Πω πω φαντάζομαι γεύση, τι ωραία ιδέα Ξανθή μου! Καλή εβδομάδα!

  13. Απάντηση

    Ξανθη μου δεινεις μια ιδεα μπας και φαει ο μικρος τα ρεβυθια -που δεν τα θελει-μαζι με την κολοκυθα που την αγαπα
    ωραιο μου ακουγεται και φανταζομαι και την μυρωδια του
    σευχαριστω

  14. Απάντηση

    Δεν έχω κολοκύθα!
    Καλή εβδομάδα.

  15. Απάντηση

    @ Χρυσαυγή θα σε καλέσω σε τραπέζι και να δεις που αυτά θα τα φας.

    @ ΕΛΕΝΑ κι εγώ την επόμενη φορά θα τα φτιάξω με απάκι.

    @ Κική ευχαριστώ!!

    @ Έφη περιμένω εντυπώσεις!

  16. Απάντηση

    @ Μαρία δεν νομίζω ότι έχει καμιά σχέση με κολοκυθάκια. Δεν πουλάνε στην αγορά σας κολοκύθα;;

    @ Μαρίνα μη μου πεις ότι δεν έχεις δοκιμάσει ρεβίθια;;;
    Η Άρτεμις τρελάθηκε της άρεσαν πάρα πολύ!!
    Η ταλαιπωρία συνεχίζεται σήμερα έβρεξε και δεν έχει κανείς πια τηλέφωνο!!

    @Greek food online review Ευχαριστώ πολύ!!

  17. Απάντηση

    @ Ερμιόνη φανταστικός συνδυασμός, η κολοκύθα με τα μπαχαρικά ταιριάζει πολύ, την έχω κάνει στο φούρνο άλλη φορά ως συνοδευτικό και με τα ρεβίθια ταίριαξε πολύ!!
    Φτιάξε το!!

    @ Eri σε ευχαριστώ πολύ!

    @ Ειρήνη μπορείς να δοκιμάσεις με λιγότερα μπαχαρικά για το παιδί, πιστεύω ότι θα του αρέσει.

    @ Δήμητρα καλέ δεν έχεις κρατήσει κολοκύθες να σου στείλω!!!

  18. Απάντηση

    Φαίνεται εξαιρετικό πιάτο..
    Θα το επιχειρήσω αν βρω κολοκύθα στο μανάβικο.

    Καλό βράδυ σου

  19. Απάντηση

    ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ… ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

  20. Απάντηση

    !!!!!
    φαίνεται τόσο τέλειο που νομίζω θ΄αγοράσω το απόγευμα κολοκύθα για να το φτιάξω αύριο!
    Νταν,αύριο θα δοκιμάσουμε τα ρεβύθια σου.
    Νηστίσιμο φαίνεται τόσο μελένιο που η γεύση θα είναι τρομερά αρτύσιμη!

    Πολλά φιλιά

  21. Απάντηση

    @ Ρεγγίνα φτιάξε το και περιμένω εντυπώσεις.

    @ fotolabida1 ευχαριστώ!!

    @ thalassamov ελπίζω να βρήκες κολοκύθα και να το φτιάξεις!
    Η Άρτεμις έχει ξετρελαθεί με αυτό το φαγητό, και να φανταστείς ότι δεν ήταν ποτέ τόσο φανατικά φίλη με τα ρεβίθια. Περιμένω εντυπώσεις!!

    • Vita
    • 6 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραίος συνδυασμός Ξανθή. Και επι πλεόν υπέροχο σε εμφάνιση τι πιάτο σου!

    • iwanna
    • 7 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Αγαπημένο φαγητό τα ρεβύθια και πολύ ωραία η συνταγή σου,θα δοκιμαστεί σύντομα……..

  22. Απάντηση

    Dear Blondee,
    I love chickpeas and have found myself adding them to many dishes.
    I also like to grill them and eat them just like that.
    This dish sounds very delicious.
    Thank you for your visits and your very kind comments and good wishes.
    Blessings my friend, Catherine xo

  23. Απάντηση

    Τέλειο πιάτο Ξανθή μου.
    Τα μπαχαρικά που έβαλες είναι του γούστου μου. Και η κολοκύθα θα του πηγαίνει ωραία.
    Υπέροχη ιδέα που αναβαθμίζει τα ρεβίθια.

    Φιλιά
    (ωραίες φωτογραφίες 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode