share

Chuthey παντζάρι μήλο

από
25CE-25A4-25CF-2583-25CE-25AC-25CF-2584-25CE-25BD-25CE-25B5-25CE-25B9-2B-25CF-2580-25CE-25B1-25CE-25BD-25CF-2584-25CE-25B6-25CE-25AC-25CF-2581-25CE-25B9

Chutney (βρετανική ορθογραφία) ή chatni (ινδικά) Τσάτνυ μεταφρασμένο στα Ελληνικά είναι ένας όρος για μια ποικιλία από γλυκά και πικάντικα καρυκεύματα αρχικά από τη Νότια Ασία συνήθως νωπά, διατηρημένα τεμαχισμένα πρωτογενή λαχανικά ή φρούτα με προσθήκη καρυκευμάτων.
Η ιστορία του Chathey αρχίζει το 1600 και Chathey έχουν σταλεί στην Αγγλία και τη Γαλλία ως προϊόντα πολυτελείας.
Στην Ευρώπη έφτασε με τους Άγγλους, τον 19 ο αιώνα, που το αγαπούν ιδιαίτερα και το έχουν επεξεργαστεί αρκετά.
Το κύριο συστατικό μπορεί να είναι οποιοδήποτε από μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών στα οποία έχει προστεθεί ζάχαρη ,αλάτι, σκόρδο, κρεμμύδι ξύδι τζίτζερ τα έχουμε βράσει και έχουν τη μορφή πηχτής μαρμελάδας.
Το γνωστότερο είναι το Chutney μάνγκο και υποδηλώνει ένα παρασκεύασμα από τουρσί μάνγκο στο οποίο προστίθενται διάφορα προϊόντα όπως τζίτζερ, σταφίδες, πιπέρι και ζάχαρη.
Συνοδεύουν ψητά ή βραστά κρέατα και ψάρια αλλά και μαλακά τυριά.
Για τις ανάγκες του φετινού μπαζάρ (όπου υπήρχε μεγάλη ποικιλία Chathey ) εγώ έφτιαξα αυτό με παντζάρι και μήλο.
Τα υλικά που δίνω βγάζουν 12 μικρά βαζάκια οπότε εσείς προσαρμόστε τα στις ανάγκες σας.

Υλικά
1,5 κιλό ωμό παντζάρι – ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
900γρ μήλα ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
700γρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα
225γρ σταφίδα ξανθή
225γρ σταφίδα μαύρη
1 κουταλάκι σούπας αλάτι
1 κουταλάκι σούπας ροζ πιπέρι ολόκληρο
500γρ καστανή ζάχαρη
250γρ ζάχαρη λευκή
50γρ τζίντζερ τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι
900 ml ξύδι
Διαδικασία

Τοποθετούμαι όλα τα προετοιμασμένα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Φέρνουμε την κατσαρόλα σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.


Η διαδικασία του βρασμού συνεχίζεται μέχρι το μείγμα μας να μειωθεί και να γίνει πηχτό.
Η συνοχή του μείγματος είναι σωστή όταν το chutney δεν ανεβαίνει γρήγορα όταν το πατάμε στο κέντρο με ένα κουτάλι και δεν παρατηρούμε περίσσια υγρού στην επιφάνεια.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με το chutney μέχρι επάνω κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Φυλάσσεται σε δροσερό και κρύο μέρος για 1 με 3 μήνες πριν την χρήση. Αυτό θα επιτρέψει στο chutney να ωριμάσει την γεύση του.

Εμείς το δοκιμάσαμε με τα αφράτα μπιφτέκια μας και τους ταίριαζε πολύ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή μου αφού έκανες μαρμελάδες με ότι φρούτο κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά πέρασες στα chutneys!:))
    Εδώ στην Ν Αφρική είναι πολύ προσφιλή εδέσματα και λόγω Εγγλέζικης κουζίνας και λόγω Ινδικής! Δεν υπάρχει κρέας που να μη σερβίρεται με συνοδευτικό κάποιο Chutney!
    Δεν έχω φτιάξει ως τώρα… Τσακίζουμε έτοιμα! Με προκαλείς με την συνταγή σου!
    Φιλάκια

  2. Απάντηση

    Σ’ αυτό εστίασα κι εγώ τις πρόσφατες αγορές μου! Γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ με αρκετά πράγματα.
    Τώρα που έχουμε και γραπτό “ντοκουμέντο” ποιός μας πιάνει!

  3. Απάντηση

    χμμ… ενδιαφέρον! Να σου πω, δεν ήξερα και πολλά σχετικά!! Θα κάνω κανέναν πειραματισμό (μόλις φτιάξει λίγο η διάθεση…:)). Καλή σου μέρα Ξανθή!

  4. Απάντηση

    Ξανθή μου, νομίζω με κάλυψε η Αγγελική! Είσαι η βασίλισσα της μαρμελάδας και του τσάτνυ! Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου,καλό είναι να γνωρίζουμε τα παρασκήνια μιας συνταγής! Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    • kiki
    • 19 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ωωωω! Μ’ έφτιαξες! Πεθαίνω για πατζάρι και τσάτνευ!

    • Eri
    • 19 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Παρα πολύ ωραία πρόταση για τσατνι Ξανθή μου! Καλές γιορτές!

    • Vita
    • 19 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ οι γλυκόξινοι συνδυασμοί και ταιριάζουν με τα ψητά των ημερών. Υπέροχο Ξανθή!

  5. Απάντηση

    @ Αγγελική αυτό είναι ένα από τα thatney που έχω φτιάξει κατά καιρούς, το δοκίμασα πολύ σύντομα και δεν μου άρεσε θέλει το χρόνο του να ωριμάσει!! Επειδή αρέσουν πολύ έχουμε γεμίσει βαζάκια διάφορα.
    Πολλά φιλιά.

    @ Πηνελόπη για τους φίλους τα γραπτά!!περιμένω να δω τι θα κάνεις!!

    @ Όλγα μου γιατί κοπέλα μου με χάλια διάθεση ακόμη;;;
    Εύχομαι γρήγορα όλα να πάνε καλά.
    Καλές γιορτές!!

  6. Απάντηση

    @ Ερμιόνη ευχαριστώ αγάπες είναι αυτές!!

    @ Κική να σου στείλω;;;

    @ Eri καλές γιορτές!!!

    @ Vita ευχαριστώ πάω να φτιάξω κάτι δικό σου τώρα!!

  7. Απάντηση

    Ειναι η πρώτη φορά που ακούω για αυτή τη συνταγή και πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν ήξερα καν τι είναι τα Chutney. Το μπατζάρι και το μήλο ταιριάζουν πάρα πολύ και από μόνα τους. Έχω και μια μπατζαροσαλάτα με μήλο που θα αναρτήσω σύντομα και αποδεικνύει του λόγου του αληθές! Φιλιά πολλά!

  8. Απάντηση

    Πολύ ωραίο το chutney!!! Γεια στα χέρια σου!

  9. Απάντηση

    Δεν το γνώριζα ούτε βέβαια το είχα δοκιμάσει ποτέ, μέχρι που έλαβα ένα βαζάκι δώρο από την Έφη!!
    Σε “βλέπω” Ξανθή μου σε καινούρια επεισόδια, με τη νέα σου ετικέτα 🙂
    Καλές Γιορτές να περάσετε!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό βράδυ

    • eleni
    • 19 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,το έχω ακουστά,αλλά δεν έχω δοκιμάσει.
    Σίγουρα είναι από τις γεύσεις,που μ΄αρέσουν.
    Φιλιά!

  10. Απάντηση

    12 βάζα δεν θα φτιάξω αλλα 2 σίγουρα…
    και σε μας αρέσουν τα γλυκόξινα και η συνταγή σου σίγουρα είναι εγγύηση…
    καλό βράδυ Ξανθούλα μου…-:))

  11. Απάντηση

    Noμίζω λόγω των ημερών είναι απαραίτητο συνοδευτικό..Πολύ ωραία είναι τα γλυκόξινα.
    Μπράβο σου Ξανθή για άλλη μια φορά.

    Φιλιά

  12. Απάντηση

    Πρέπει να είναι νόστιμο και εύγευστο συνοδευτικό κρεάτων. Μας βάζεις σε…πειρασμό.

  13. Απάντηση

    @ Χρυσαυγή τα chutney κι εγώ πριν λίγα χρόνια τα έμαθα και τώρα τα συνηθίζουμε πολύ.Υπάρχουν πάρα πολλοί συνδυασμοί φρούτων και λαχανικών.

    @ Κική ευχαριστώ.

    @ Γιώργο καλές γιορτές με υγεία και σε σας!!!

    @ Ελένη καιρός να δοκιμάσεις!!!

  14. Απάντηση

    @ Βιβή περιμένω να τη φτιάξεις!!!

    @ Marion ευχαριστώ πολύ καλ’ες γιορτές!!

    @ para-kelsoscooks γιατί όχι;; αυτοί οι πειρασμοί είναι ωραίο πράγμα.

    • nadia
    • 20 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ πολύ ο συνδυασμός που επέλεξες Ξανθή μου θα το δοκιμάσω σίγουρα.Καλές γιορτές να έχεις με υγεία

  15. Απάντηση

    …………()
    …………( )
    ………|░░░|
    ………|░░░|
    ………|░░░|
    ………|░░░|
    °º♫✿ ♪FELIZ
    °º✿ NATAL!!!
    º° ✿♥ ♫° ·.

    • Mariela
    • 21 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Καλά Χριστούγεννα Ξανθή μου, μόλις έκανα μια βόλτα εδώ και… μου άνοιξε η όρεξη!!
    σε φιλώ

  16. Απάντηση

    Καλές γιορτές σε όλη την οικογένεια!!!

    • Marina
    • 22 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Τα υλικά μ’αρέσουν αλλά οπωσδήποτε θα ήθελα να το δοκιμάσω!!!! Ομολογώ ότι πρώτη φορά ακούω γιάυτό! Να δω τι άλλο θα μου μάθεις…!!!
    Άντε τώρα να σε δω πόσο καλή είσαι στις φώτο…Έχω παιχνιδάκι στο μπλογκόσπιτό μου!
    Ευχαριστώ για την ιδέα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode