Αυτή η ανάρτηση αλλιώς ξεκίνησε πριν μέρες να γράφεται κι αλλιώς καταλήγει.
Αν έχετε λίγο χρόνο διαβάστε την έχει κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρον.
Την περασμένη εβδομάδα είπα να κάνω λίγο γλυκό πορτοκάλι, δεν είχα κάνει φέτος.
Πήγα στη λαϊκή αγορά και από γνωστό παραγωγό αγόρασα 4 κιλά πορτοκάλια ποικιλίας ναβαλίνες.
Ήρθα η καλή σου σπίτι τα καθάρισα πήρα τις φλούδες κι άρχισα τη διαδικασία.
Έβλεπα τα υπόλοιπα των πορτοκαλιών και σκεπτόμουνα τι να τα κάνω.
Να τα φάμε όλα ήταν πολλά, να τα κάνω χυμό πάλι πολλά μου φαινόντουσαν.
Δεν τα κάνω μαρμελάδα λέω χρήσιμη θα είναι, βλέπετε σε αυτό το σπίτι δεν υπάρχουν καθόλου βαζάκια μαρμελάδας!!!!!χαχαχαχα σε λίγο θα βγουν στη βεράντα.
Τα κόβω σε κομμάτια αφαιρώ τις ίνες και τα βάζω σε μια κατσαρόλα και στη φωτιά.
Όταν πήραν βράση τα πίεσα λίγο και μετά από βράσιμο 20 λεπτών τα πέρασα ελαφρά από το μπλέντερ.
Μέτρησα το μείγμα έβαλα και ζάχαρη 2/3 του μείγματος και πάλι βράσιμο μέχρι να δέσει.
Την άφησα να κρυώσει γιατί κάτι δεν μου πήγαινε καλά.
Όταν το βράδυ επέστρεψε ο καλός μου του του λέω δε δοκιμάζεις λίγο σε λέω που σε λέω πειραματόζωο!!
Δοκιμάζει και μου λέει τι φρούτο είναι αυτό;;
Όπα λέω τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο τα περίμενα.
Με δυσκολία θα έλεγες πορτοκάλι!!!
Όμως επειδή δεν είχα σκοπό να την πετάξω την αρωμάτισα με κάμποσο ουίσκι (όπως στα γκρέιπ φρουτ αλλά διπλάσια ποσότητα, έτσι κι αλλιώς εμείς δεν το πίνουμε) της έβαλα και το χυμό ενός λεμονιού και την έβαλα σε αποστειρωμένα βάζα.
Θα την ανοίξω κάποια μέρα να δω πως θα είναι μπορεί να έχει μεθύσει!!!
Βέβαια το γλυκό δεν είχε τελειώσει και η αγωνία μου για το τελικό αποτέλεσμα είχε κορυφωθεί.
Ευτυχώς όμως έγινε πολύ καλό και αρωματικό!!
Δεν ξέρω αν είχα προσθέσει και κάποιες φλούδες στη μαρμελάδα ή κάποια άλλα εσπεριδοειδή τι αποτέλεσμα θα είχα.
Εκείνο όμως που κατάλαβα είναι ότι όλες οι ποικιλίες δεν είναι για όλα!! προς γνώσιν και συμμόρφωση.
Νέο!! Σήμερα λίγο πριν την ανάρτηση η μαρμελάδα δοκιμάστηκε από την Ιωάννα και άρεσε, γιαυτό και της χάρισα το ένα βάζο.
Η Ιωάννα έδωσε μια καλύτερη ιδέα για το εσωτερικό των πορτοκαλιών “Πορτοκαλόπιτα” με τη συνταγή της (ακολουθεί ανάρτηση).
Αυτά περί επεξεργασίας της πρώτης ύλης προϊόντων.
Και βέβαια ένα άλλο σκέλος της πρώτης “ύλης” αφορά την ιδέα και την επεξεργασία της.
Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές παρθενογένεση δεν υπάρχει όλα πηγάζουν από ακούσματα, εμπειρίες οικογενειακές, διαβάσματα εντύπων ή παρακολούθηση διαδικτυακά, και τέλος την φαντασία του καθενός να επεξεργαστεί όλα αυτά και να δημιουργήσει τη δική του πλέον ιδέα.
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;;
Προχτές με παίρνει τηλέφωνο μια καλή φίλη και μου λέει σου έχω στείλει μια συνταγή για μαρμελάδα εξαιρετική!! τη δοκίμασα!!εσύ που ασχολείσαι φτιάξε την και γράψε μετά.
Αφού την ευχαρίστησα τη ρώτησα από που είναι η πηγή της ιδέας και μου είπε ότι της την έδωσε μια φίλη που είχε φτιάξει τη μαρμελάδα αλλά δεν έχει σχέση με blog κλπ,μέχρι εκεί έφτανε η πληροφορία της.
Την επομένη ας χιόνιζε, εγώ πάω να βρω τα υλικά έρχομαι σπίτι και λέω ας ρίξω μια ματιά!!
Βέβαια η μαρμελάδα υπάρχει αναρτημένη αρκετές φορές άλλοτε με αναφορά στην πηγή κι άλλοτε όχι. Αυτό που είχε φτάσει σε μένα είναι από εκεί που δεν αναφέρεται η πηγή.
Παίρνοντας αφορμή από αυτό θα πω κάποια πράγματα πιο πολύ για να ξεσπάσω!!!
Ο καθένας είναι ελεύθερος να γράφει ή να συλλέγει ιδέες για αυτά είδε και του άρεσαν.
Όμως δεν μπορεί να αναρτά ολόκληρη την ανάρτηση του άλλου μαζί με τις φωτογραφίες του χωρίς έγκριση, πολλές φορές χωρίς παραπομπή, που το βρήκε και ποιανού ήταν η αρχική ιδέα!!
Δεν λέω κάτι καινούργιο, όλα αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές και καλό είναι να έχουμε μια κοινή πολιτική αλλά δεν το βλέπω να γίνεται.
Τον τελευταίο μήνα έχω κάτσει μπροστά στον υπολογιστή για αυτό το θέμα πολλέεέέέές ώρες, προσπαθώντας να βγάλω άκρη με κάποιους που δεν έχουν κατανοήσει κάποια απλά πράγματα. Μη νομίζεται ότι έχω ξεμπερδέψει!!!!
Όχι δεν θέλω να με συμπεριλάβει στη σελίδα του ή στο forum κάποιος χωρίς την έγκρισή μου και μάλιστα σε σελίδες με περιεχόμενο άσχετο με τα πιστεύω μου και τις αρχές μου!!!
Αυτά περί πνευματικής “ύλης”.
Τη μαρμελάδα την έφτιαξα είναι “Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο“
Η αρχική συνταγή για όσους θέλουν να τη δουν είναι στις Συνταγές μαμάς.
Να ευχαριστήσω την κυρία που είχε την αρχική ιδέα όπως και τις φίλες που μου τη σύστησαν.
Όντως είναι μια εξαιρετική μαρμελάδα με ιδιαίτερη γεύση!!
Θα την επαναλάβω με διαφορετική κολοκύθα μιας και υπάρχει σε αναμονή μια τεράστια.
Ζητώ συγγνώμην για το μεγάλο κείμενο αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνετε!!
Ξανθή μου, υπάρχει φρούτο ή λαχανικό που να μη το έχεις κάνει μαρμελάδα? Και μάλιστα τέλεια μαρμελάδα?
Συμφωνώ απόλυτα ότι χρειάζεται προσοχή στις πρώτες ύλες! Αυτές καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό!
Όσο για τα όσα λες για την μη τήρηση κάποιων αρχών που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ! Τα έχω πει και εγώ… Κάνουμε τόσο κόπο να βρούμε την συνταγή, να μαγειρέψουμε, να φωτογραφίσουμε και ξαφνικά κάποιοι θεωρούν δικαίωμά τους χωρίς να κοπιάσουν να φτιάχνουν ολόκληρα μπλογκ χωρίς να ντραπούν! Η μη αναφορά της πηγής είναι απαράδεκτη, αλλά και η απλή αναφορά της πηγής με την πλήρη αντιγραφή της, είναι και αυτή υποκρισία!
Βέβαια παρθενογένεση στις συνταγές δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν και όρια!
Βάζω πάντα και φλούδι πορτοκαλιού (αφού το γλυκάνω) στη μαρμελάδα πορτοκάλι. Και στο γλυκό πορτοκάλι(δεν ξέρω αν έχεις δει τη συνταγή μου) βάζω και το εσωτερικό του οπότε δεν έχω το δίλημμά σου :-).
Προσυπογράφω τις απόψεις και για την πρώτη ύλη και για το copypaste. Νομίζω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε ενιαία συμπεριφορά απέναντι στους λογοκλόπους…Μόνο τότε ίσως κάτι γίνει
Αγγελική μου η αγάπη μου για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού είναι δεδομένη και οι πειραματισμοί θα συνεχίζονται.
Είναι τρόπος ζωής πια.
Για τα υπόλοιπα χαίρομαι που συμφωνείς κι από εδώ δημόσια, τα έχουμε ξαναπεί νομίζω μαζί και με άλλες φίλες.
Με ενοχλεί πολύ αυτή η στάση, να γεμίζεις τις σελίδες σου χωρίς να κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις, αλλά να εισπράττεις από τις διαφημίσεις που έχεις στο πλάι ξέρεις!!
Σαφώς και σε όλα στη ζωή μας υπάρχουν όρια.
Vita εγώ θα φτιάξω ολόκληρο πορτοκάλι σε λίγες μέρες, όπως και σε μαρμελάδες εσπεριδοειδών γενικά βάζω και τις φλούδες, είπα όμως να εκμεταλλευτώ αυτό το υλικό από τις ναβαλίνες. Σκέτο δεν λέει τίποτα.
Για τα υπόλοιπα μάλλον πρέπει να σ ενημερώσω με μήνυμα για το που κυκλοφορούν συνταγές σου.
Και βέβαια η ενιαία τακτική είναι απαραίτητη.
Όντως πολύ νόστιμη αυτή η μαρμελάδα με τη κολοκύθα και το μήλο από το Συνταγές Μαμάς.
εγω ξανθούλα μου δεν έχω άποψη για τις μαρμελάδες γιατί δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω και γιατί άλλωστε? αφού έχω εσένα που με τροφοδοτείς !!! χιχιχι
οσο για τα υπολοιπα φυσικά συμφωνώ και επαυξάνω !!!
και του χρόνου να είσαι καλά να μας ξαναφτιάξεις !!!
Ανώνυμος: η παραπομπή υπήρχε στις Συνταγές Μαμάς οπότε το σχόλιο σας το θεωρώ περιττό.
Μαράκι μου αύριο θα φτιάξω πολύ με άλλο είδος κολοκύθας αυτή τη φορά και θα σου κρατήσω βαζάκι!!
Γιαυτό δεν είναι οι φίλοι!!
Φιλάκια
Καλησπέρα Ξανθή μου, να είναι πάντα καλοφάγωτα όσα φτιάχνεις και να περνάς καλά όταν τα φτιάχνεις. Είσαι καταπληκτική που δίνεις και σε φίλες. Σου στέλνω e-mail.
Η μαρμελάδα και το γλυκό είναι υπέροχα αφού πια είσαι βετεράνος!!
Όσο για τα υπόλοιπα συμφωνώ μεν αλλά έχει πάρει πια τέτοιες διαστάσεις το φαινόμενο που το καλύτερο είναι να το παίρνουμε χαλαρά!!!! Αφού δεν μπορούν να γράψουν ασε τους να αντιγράψουν!!!
Αυτή την μαρμελάδα είχα την τύχη να την δοκιμάσω και είναι πολύ ωραία!
‘Οσο για τα υπόλοιπα συμφωνώ αλλά όπως λέει και η Λίλα -αφού δεν μπορούν να γράφουν……… ας αντιγράφουν……………
Ελένη σε ευχαριστώ πολύ!!και βέβαια δίνω σε φίλους συγγενείς κλπ.
Αν ήταν όλα όσα φτιάχνω να τρώω εγώ θα έσκαγα!!!χαχαχαχα
Ευχαρίστως να σου δώσω κι εσένα.
Λίλα σε ευχαριστώ για το κομπλιμέντο!!
Δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες, αν έβρισκες τις αναρτήσεις σου εκεί που τις βρήκα εγώ δεν ξέρω τι θα έκανες.
Ιωάννα εσύ είσαι τυχερή να δοκιμάζεις τα άλλα τα συζητήσαμε αρκετά σήμερα νομίζω.
Σε ευχαριστούμε για την πορτοκαλόπιτα σου, είναι υπέροχη και μετά την παραχώρηση θα αναρτηθεί.
Ξανθή,πάντα έχεις μια λύση για να βελτιώσεις τις νοστιμιές σου.
Αυτή την ποικιλία πορτοκαλιών δεν την ξέρω,μπορεί βέβαια να έχω αγοράσει.
Για όσα γράφεις έχεις δίκιο,δε μου συνέβη,είναι άλλου είδους το blog μου,μόνο τελευταία κάτι μου ζήτησαν με mail.
Κι άλλη μαρμελάδα,βλέπω δε χάνεις χρόνο-καλοφάγωτα όλα!
Φιλιά!
Ξανθή μου,
η πρώτη σου φωτογραφία είναι καταπληκτική!
Μ΄αρέσουν οι συνταγές σου για γλυκό και μαρμελάδα πορτοκαλιού (σκοτζέζικη να την ονομάσεις 😉 ) και μηλοκολοκύθας (ΜΕ ΠΗΓΗ ΚΥΡΙΕ ΑΝΩΝΥΜΕ!) !!!
Απορία:Θα μπορούσαμε να προσθέταμε στη μαρμελάδα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού αν τα πορτοκάλια που διαλέξαμε έχουν ουδέτερη γεύση;
Όσο για τα πλαγκιάτ,έχεις δίκαιο. Νομίζω πως οφείλεται εν μέρει στην άγνοια μας περί διαδυχτιακού κώδικα. Αν κι απογοητευτική πράξη, την ανέχομαι από ιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας αλλά όχι από ιστοσελίδες και φόρουμς, που ανεβάζουν τις αναρτήσεις τρίτων χωρίς σύνδεσμο ή αναφορά στην πηγή, χωρίς κανένα σεβασμό. Ενάντια σε αυτές πρέπει να κινούμαστε.
Όταν όμως πάρα πολλά άτομα πλούτισαν με βιβλία μαγειρικής, καθαρές αντιγραφές ξένων βιβλίων, τί να κάνεις στο διαδύχτιο;Πόσες κυρίες θεωρούνται σ’Ελλάδα και Κύπρο Γνώστριες Μαγειρικής ενώ κανονικά θα έπρεπε να πλήρωναν τεράστιες αποζηνμιώσεις σε ξένους εκδοτικούς οίκους;
Τέσπα…
Όμορφη Παρασκευή Ξανθή μου!
:))))))))))))
Αχ, δεν βλέπω ν αδυνατίζωωωωω!Ελεος.
Οχι άλλα γλυκά,είμαι εθισμένη σε λέω.
Να φαντασθώ οτι το “πειραματόζωο” είναι υπέρβαρο, γιατί τη δημιουργό μόνο μαγείρισσα δε την υποψιάζεσαι!
Καλό βράδυ τι λέω καλό ξημέρωμα τώρα!
Ελένη προσπαθώ να αξιοποιήσω όλα τα υλικά στο καλύτερο τίποτα παραπάνω, βέβαια δεν σταματώ τις δοκιμές και τους πειραματισμούς.
Καλημέρα!
thalassamov καλημέρα!!
Κάποια φορά είχα βρει στο διαδίκτυο μια μαρμελάδα πορτοκάλι με ουίσκι Σκωτσέζικη που η αξία της ήταν ΜΕΓΑΛΗ ως προς το οικονομικό μιλάω, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.
Ο χυμός δεν θα προσθέσει κάτι μόνο αν βάλουμε φλούδες έστω κι άλλων εσπεριδοειδών θα αλλάξει.
Τα υπόλοιπα χωρούν μεγάλη συζήτηση, όλοι μας ίσως από άγνοια να έχουμε κάνει μικρές παρασπονδίες αλλά κάποια πράγματα από “επαγγελματίες” δεν συγχωρούνται.
Καλό Σ/Κ
Χαρά καλημέρα!!!πολύ γέλασα με το σχόλιο σου για τη μαγείρισσα!!
Το πειραματόζωο απαγορεύεται να παχύνει επιβάλλεται να δοκιμάζει όλα με μέτρο και έλεγχο!!!είμαι κι αυστηρή!!!χαχαχαχαχαχα
Δες αύριο την πορτοκαλόπιτα!!
Ξανθή μου το γλυκό πορτοκάλι φαίνεται υπέροχο.
Τώρα για την μαρμελάδα δεν ξέρω. Πάντως αυτό το καιρο μου έχει κολλήσει να κάνω μαρμελαδα πορτοκάλι. Ψάχνω διάφορα. Το σκ ίσως κάνω. Μου έχει χαλάσει και το laptop..κλάψ.
Αυτό που λες με τις συνταγές συμφωνώ. Καλό θα ήταν όταν το ξέρουμε να αναφέρουμε την πηγή.
Τα φιλιά μου 🙂
Marion μια ιδέα αν θέλεις δες την μαρμελάδα εσπεριδοειδών κι ακολούθησε αυτά τα βήματα με πορτοκάλι μόνο.
καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.
Το γλυκό πορτοκάλι είναι τέλειο, εγώ δεν το φτιάχνω γιατί είναι μπελαλίδικο για μένα.
Στη μαρμελάδα πορτοκάλι βάζω και την φλούδα μαζί και προσθέτω και μήλο για να γλυκάνει.
Συμφωνώ απολύτως με αυτά που γράφεις. Παρθενογένεση μπορεί να μην υπάρχει αλλά το παραμικρό που θα προσθέσεις η θα αλλάξεις σε μια συνταγή, κάνει την διαφορά και βάζει την προσωπική σου σφραγίδα.
Φιλιά πολλά
πρεπει να ειναι πολυ αρωματικη η μαρμελαδα σου!μπραβο για το μερακι σου!
Αχ Ξανθή μου, σε ένα μπλογκ που τόλμησα να ζητήσω τον λόγο που είχαν αντιγράψει ολόκληρη συνταγή και τις φωτογραφίες χωρίς αναφορά της πηγής, γύρισαν και μου είπαν ότι δικό τους είναι το μπλογκ όπως θέλουν θα το διαχειρίζονται….. Μετά από διάφορα περί πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλα, κατάφερα να τους πείσω να βάλουν την πηγή!!!!
Μαρία μπορείς να φτιάξεις γλυκό με ολόκληρο πορτοκάλι που είναι πιο εύκολο, και δεν θα έχεις και θέμα τι θα κάνεις το υπόλοιπο που είχα εγώ!!!
Για τα υπόλοιπα συμφωνώ μαζί σου.
Ειρήνη σε ευχαριστώ, δεν είναι απλά μεράκι αλλά κάτι πάρα πάνω δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω.
Ξανθή, υπέροχη η μαρμελάδα πορτοκάλι και γενικά λατρεύω τα εσπεριδοειδή. Φέτος τη μαρμελάδα μου την έκανα ανάμεικτη με πέντε φρούτα και με πολύ διοφερική μέθοδο.
Χαίρομαι που θίγεις το θέμα της αντιγραφής. Βλέπω την αγανάκτησή σου και την καταλαβαίνω. Το έχω πάθει αρκετές φορές και από Έλληνες και από ξένους. Έχουν και το θράσος μετά να σου λένε ότι σου κάνουν διαφήμιση αλλά πώς γίνεται αυτο χωρίς να σε αναφέρουν;
manousina αυτοί μπορούν να λένε ότι θέλουν, αλλά υπάρχουν και κανόνες και νόμοι όπως επίσης και υπηρεσίες που λύνουν αυτά τα θέματα. Είπαμε όμως να μη φτάνουμε εκεί.
Χαχαχα Ήβη σιγά τη διαφήμιση!!!και μιας και το έθιξες δεν έχω δει ούτε μια παραπομπή στα στατιστικά μου από αυτούς που με έχουν αντιγράψει ολόκληρη την ανάρτηση μου.Γιατί άλλωστε κάποιος να έρθει σ εσένα αφού διαβάζει κάπου αλλού τα ίδια πράγματα.
και στο κάτω κάτω ποιος τους είπε ότι εγώ θέλω διαφήμιση!!!
Αυτοί έχουν κέρδη συνήθως γιατί οι σελίδες τους είναι γεμάτες διαφημίσεις!!
Εγώ έχω κάνει με πέντε εσπεριδοειδή πάπα πολύ μεγάλη ποσότητα φέτος και θα συνεχίσω από βδομάδα μιας και με προμήθευσαν πάλι φρούτα.
Καλό Σ/Κ
Καλησπέρα
Το πορτοκάλι είναι το αγαπημένο μου φρούτο και τρώγω απίστευτες ποσότητες!
Γλυκό ή μαρμελάδα (μόνο του), δεν το έχω κάνει. Θα κεραστώ από το τόσο καλοφτιαγμένο δικό σου.
Τα υπόλοιπα συμφωνώ με τις θέσεις σου αλλά υπάρχει μεγάλη άγνοια επάνω στο θέμα…
Να έχετε ένα όμορφο ηλιόλουστο Σ/Κ
Ζαμπία
Ζαμπία μου έχεις απόλυτο δίκιο για το πόσο ενημερωμένοι είμαστε ή πόσο άσχετοι είμαστε οι περισσότεροι με τις διάφορες ρυθμίσεις κι αυτό εκμεταλλεύονται οι υπόλοιποι.
Όμως όταν λες σε κάποιον με ευγενικό τρόπο ότι δεν επιθυμείς να σε κάνει copy past νομίζω ότι πρέπει να το σέβεται.
Μπορώ να σου πω κακοήθειες πάρα πολλές.
Ευχαρίστως να σε κεράσω όχι μόνο από εδώ αλλά κι αληθινά!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!
Σε καταλαβαίνουμε Ξανθή μου, απόλυτα!!!
Εγώ πλέον έπαψα να δίνω σημασία… τους βαρέθηκα όλους αυτούς!
Πολλά φιλιά σου στέλνω, γλυκά σαν τη μαρμελάδα σου!!!
Μου λείψατε…
Χρύσα που είσαι κορίτσι μου;;είσαστε καλά;; ο άντρας σου είναι καλά μετά το ατύχημα;;
Πολλά φιλιά!
Καλό Σαββατοκύριακο!!