share

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

από
CE-BA-CE-BF-CE-BB-CE-BF-CE-BA-CF-85-CE-B8-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-CF-83-CF-84-CF-81-CF-8E-CF-83-CE-B9-CE-BC-CE-BF-3

Υποσχέθηκα στην Κική γλυκιά κολοκυθόπιτα, αυτή είναι μια από αυτές που κάνω χρόνια , υπάρχει κι έτερη που θα ακολουθήσει.
Φωτογραφία με κομμάτι της πίτας δεν υπάρχει μερικές φορές δεν τα προλαβαίνεις όλα!!

Τα υλικά μας
1 ½ κιλό σάρκα κολοκύθας (καθαρό βάρος χωρίς σπόρια και φλούδα)
1 κουταλιά αλάτι
6 αυγά
Ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλετε)
Κανέλα τριμμένη
Καρύδια τριμμένα
1 ½ φλιτζ λάδι

Για τα φύλλα
2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ σούπας ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ σούπας λάδι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Διαδικασία

Πληροφορίες για το φύλλο θα βρείτε εδώ

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στο τρίφτη του κρεμμυδιού.
Την τοποθετούμε σε σουρωτήρι προσθέτουμε το αλάτι ανακατεύουμε και αφήνουμε για δύο περίπου ώρες να φύγουν τα υγρά της.
Στραγγίζουμε την κολοκύθα με τα χέρια μας και την βάζουμε μέσα σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με 1 φλιτζάνι λάδι
Έχουμε έτοιμα τα καρύδια την κανέλα και τη ζάχαρη.


Αλείφουμε το ταψί με ένα πινέλο με λάδι τοποθετούμε το πρώτο φύλλο να προεξέχει έξω από το ταψί. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και λίγο λάδι ίσα να μην κολλάει το άλλο φύλλο.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο και την ίδια διαδικασία προσθέτοντας καρύδια και ζάχαρη.


Στο επόμενο φύλλο θα αρχίσουμε να προσθέτουμε την κολοκύθα

το μείγμα των αυγών και 1 κουταλιά ζάχαρη

Αυτή τη διαδικασία θα τη συνεχίσουμε μέχρι να τοποθετήσουμε τα υπόλοιπα φύλλα πλην τριών. Στο τελευταίο φύλλο πασπαλίζουμε πάλι με μπόλικη κανέλα.
Τοποθετούμε και τα δύο τελευταία φύλλα αλείφοντας ελαφρά με λάδι.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και δημιουργούμε κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι χωρίς να την κόψουμε εντελώς

ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για μία ώρα.

Μετά τα πρώτα 15 λεπτά τοποθετούμε πάνω από την πίτα το φύλλο που έχουμε κρατήσει έτσι η πίτα ψήνεται χωρίς να αρπάξει από πάνω. Στο τελευταία λεπτά του ψησίματος αφαιρούμε το φύλλο. (όποιος θέλει μπορεί να το φάει ραντίζοντας το με διαλυμένο ζεστό μέλι.)

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο
αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 2 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Κολοκυθόπιτα γλυκιά,η αδυναμία του άντρα μου!Έτσι την φτιάχνω κι εγώ αλλά δεν βάζω τα καρύδια-γούστα είναι αυτά-και γίνεται ανάρπαστη.
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

    • Παγώνα Δ.
    • 2 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Αυτή μάλιστα! Αυτή είναι κολοκυθόπιτα! Γνήσια, αυθεντική κι όχι τύπου μελανζέ!!!

  1. Απάντηση

    Ωραία η πίτα σου Ξανθή μου! Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το κόλπο με το τελευταίο φύλλο! Δεν είχε πάει το μυαλό μου! Για να προστατεύσω τις πίτες μου χρησιμοποιούσα βρεγμένο χαρτί για ψήσιμο… Όμως η ιδέα σου είναι καταπληκτική γιατί ξέρεις τι χρησιμοποιείς! Για όλα τα άλλα (χαρτί αλουμινόχαρτο κλπ) έχουν ακουστεί χίλια πράγματα! Ευχαριστώ

  2. Απάντηση

    που το σκέφτηκες βρε Ξανθούλα αυτό με το τελευταίο φύλλο ???? είναι καταπληκτικό !!!!!!! ουτε να το φανταστώ δεν μπορούσα !!!!

    μπραβο σου ! συγχαρητήρια για όλα !!!

    φιλια και καλό μήνα

  3. Απάντηση

    Ιωάννα καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
    Κι εγώ λίγα καρύδια βάζω αν και κάποτε που κέρασα κάποιους μου είπαν ότι χωρίς καρύδια δε λέει.
    Δε φτάνει που τους κέρασα!!
    Φιλιά.

  4. Απάντηση

    Παγώνα Δ. καλωσόρισες!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!

  5. Απάντηση

    Αγγελική μου η ιδέα ανήκει στη μανούλα, σαν παλιότερη νοικοκυρά, την ακούμε που και που!!!
    Κι εγώ σε ευχαριστώ!!

  6. Απάντηση

    Μαράκι καλό μήνα και σε σένα , όπως είπα και στην Αγγελική η ιδέα είναι της μανούλας, η οποία άνοιγε πολλά φύλλα κι έμαθε κι εμάς τους νεώτερους.
    Φιλάκια

  7. Απάντηση

    Πολύ έξυπνη η ιδέα με το τελευταίο φύλλο! Λαχταριστή φαίνεται, θα είναι και νοστιμότατη!Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

    • gasteroplix
    • 2 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    ποιός μπορεί να αντισταθεί σε μια σπιτική κολοκυθόπιτα, με καρύδια μας αρέσει κι εμάς, γειά στα χέρια σου

  8. Απάντηση

    big mama αυτή η πίτα μπορεί να γίνει όσο γλυκιά θέλει ο καθένας κι είναι μαι πίτα που τρώγεται ακόμη και για φαγητό κι όχι σαν γλυκό.
    Το δε φύλλο έχω φίλους που το τσακίζουν με μέλι.

  9. Απάντηση

    gasteroplix σε πιο κομμάτι να σταματήσουμε δεν ξέρω μόνο!!
    Ευχαριστώ.

  10. Απάντηση

    Μου έφεραν χθες μια κολοκύθα 20 κιλών. Έχουμε να φάμε πίτες και σούπες, ατελείωτες! Το κόλπο με το φύλλο έγραψε!

  11. Απάντηση

    εγώ πάλι γλυκειά κολοκυθόπιτα δεν έχω φτιάξει ποτέ! με βάζεις σε πειρασμό να δοκιμάσω…πολύ έξυπνη η τεχνική με το τελευταίο φύλλο!
    καλή βδομάδα!

  12. Απάντηση

    Μπέττυ εγώ πάλι δεν έχω κάνει αρμυρή εκτός κάποια που κάνω συχνά με τραχανά και φέτα αλλά χωρίς φύλλο,μια άλλη φορά θα τη γράψω.
    Καλή εβδομάδα και σε σένα!!

  13. Απάντηση

    μμμμ… νόστιμη φαίνεται!!! Κι εγώ, δεν έχω κάνει ποτέ γλυκιά, παρά μόνο αλμυρή.. άντε να δοκιμάσω καμιά φορά!! (Α, Ξανθή, ρώτησα για το λικέρ με φλούδια από φιρίκι, κι όπως φανταζόμουν δεν τό’χαν ξανακούσει! χε, η απάντηση ήταν “τα φλούδια τα δίνουμε στις κότες”!!Να σου πω την αλήθεια, δε μου φαίνεται ότι θα λέει και πολλά, αν το δοκιμάσεις πάντως, ενημέρωσε!)Την καλησπέρα μου από το βροχερό Πήλιο!

  14. Απάντηση

    Όλγα καλησπέρα από τη νεροποντή της Αθήνας!!
    Σε ευχαριστώ για την έρευνα του λικέρ κι εγώ κάτι ανάλογα θα απαντούσα αν ήμουν στο χωριό κι είχα τις κότες, χαχαχα.
    Μου έχει κάνει εντύπωση αυτή η αναφορά γιαυτό και το έγραψα ψάχνοντας κάποια πληροφορία.
    Έχω πολλά βιβλία συνταγών και σε ένα με γλυκά προτείνεται σε πολλά είδη φρούτων κάποια λύση για λικέρ που δεν την βρίσκω κι ιδιαίτερη.
    Να μην πάει χαμένο κι ότι άλλο ποτό χρησιμοποιήσω.
    Και πάλι σε ευχαριστώ.

  15. Απάντηση

    Ήρθα και εγώ, τελευταία βέβαια αλλά δεν πειράζει.
    Πολύ όμορφη η κολοκυθόπιτα, αλλά πειράζει που εγώ δεν την τρώω!!!!…….ξέρεις εσύ γιατί. χιχι 🙂
    Φιλάκια.

    • kiki
    • 4 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Όλα τα λεφτα το φύλλο φιλενάδα!

    • mia xara
    • 4 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμη πρέπει να είναι! Θα τη χρησιμοποιήσω σύντομα!!! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode