Υποσχέθηκα στην Κική γλυκιά κολοκυθόπιτα, αυτή είναι μια από αυτές που κάνω χρόνια , υπάρχει κι έτερη που θα ακολουθήσει.
Φωτογραφία με κομμάτι της πίτας δεν υπάρχει μερικές φορές δεν τα προλαβαίνεις όλα!!
Τα υλικά μας
1 ½ κιλό σάρκα κολοκύθας (καθαρό βάρος χωρίς σπόρια και φλούδα)
1 κουταλιά αλάτι
6 αυγά
Ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλετε)
Κανέλα τριμμένη
Καρύδια τριμμένα
1 ½ φλιτζ λάδι
Για τα φύλλα
2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ σούπας ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ σούπας λάδι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Διαδικασία
Πληροφορίες για το φύλλο θα βρείτε εδώ
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στο τρίφτη του κρεμμυδιού.
Την τοποθετούμε σε σουρωτήρι προσθέτουμε το αλάτι ανακατεύουμε και αφήνουμε για δύο περίπου ώρες να φύγουν τα υγρά της.
Στραγγίζουμε την κολοκύθα με τα χέρια μας και την βάζουμε μέσα σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με 1 φλιτζάνι λάδι
Έχουμε έτοιμα τα καρύδια την κανέλα και τη ζάχαρη.
Αλείφουμε το ταψί με ένα πινέλο με λάδι τοποθετούμε το πρώτο φύλλο να προεξέχει έξω από το ταψί. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και λίγο λάδι ίσα να μην κολλάει το άλλο φύλλο.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο και την ίδια διαδικασία προσθέτοντας καρύδια και ζάχαρη.
Στο επόμενο φύλλο θα αρχίσουμε να προσθέτουμε την κολοκύθα
Αυτή τη διαδικασία θα τη συνεχίσουμε μέχρι να τοποθετήσουμε τα υπόλοιπα φύλλα πλην τριών. Στο τελευταίο φύλλο πασπαλίζουμε πάλι με μπόλικη κανέλα.
Τοποθετούμε και τα δύο τελευταία φύλλα αλείφοντας ελαφρά με λάδι.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και δημιουργούμε κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι χωρίς να την κόψουμε εντελώς
Μετά τα πρώτα 15 λεπτά τοποθετούμε πάνω από την πίτα το φύλλο που έχουμε κρατήσει έτσι η πίτα ψήνεται χωρίς να αρπάξει από πάνω. Στο τελευταία λεπτά του ψησίματος αφαιρούμε το φύλλο. (όποιος θέλει μπορεί να το φάει ραντίζοντας το με διαλυμένο ζεστό μέλι.)
Κολοκυθόπιτα γλυκιά,η αδυναμία του άντρα μου!Έτσι την φτιάχνω κι εγώ αλλά δεν βάζω τα καρύδια-γούστα είναι αυτά-και γίνεται ανάρπαστη.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.
Αυτή μάλιστα! Αυτή είναι κολοκυθόπιτα! Γνήσια, αυθεντική κι όχι τύπου μελανζέ!!!
Ωραία η πίτα σου Ξανθή μου! Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το κόλπο με το τελευταίο φύλλο! Δεν είχε πάει το μυαλό μου! Για να προστατεύσω τις πίτες μου χρησιμοποιούσα βρεγμένο χαρτί για ψήσιμο… Όμως η ιδέα σου είναι καταπληκτική γιατί ξέρεις τι χρησιμοποιείς! Για όλα τα άλλα (χαρτί αλουμινόχαρτο κλπ) έχουν ακουστεί χίλια πράγματα! Ευχαριστώ
που το σκέφτηκες βρε Ξανθούλα αυτό με το τελευταίο φύλλο ???? είναι καταπληκτικό !!!!!!! ουτε να το φανταστώ δεν μπορούσα !!!!
μπραβο σου ! συγχαρητήρια για όλα !!!
φιλια και καλό μήνα
Ιωάννα καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
Κι εγώ λίγα καρύδια βάζω αν και κάποτε που κέρασα κάποιους μου είπαν ότι χωρίς καρύδια δε λέει.
Δε φτάνει που τους κέρασα!!
Φιλιά.
Παγώνα Δ. καλωσόρισες!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Αγγελική μου η ιδέα ανήκει στη μανούλα, σαν παλιότερη νοικοκυρά, την ακούμε που και που!!!
Κι εγώ σε ευχαριστώ!!
Μαράκι καλό μήνα και σε σένα , όπως είπα και στην Αγγελική η ιδέα είναι της μανούλας, η οποία άνοιγε πολλά φύλλα κι έμαθε κι εμάς τους νεώτερους.
Φιλάκια
Πολύ έξυπνη η ιδέα με το τελευταίο φύλλο! Λαχταριστή φαίνεται, θα είναι και νοστιμότατη!Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
ποιός μπορεί να αντισταθεί σε μια σπιτική κολοκυθόπιτα, με καρύδια μας αρέσει κι εμάς, γειά στα χέρια σου
big mama αυτή η πίτα μπορεί να γίνει όσο γλυκιά θέλει ο καθένας κι είναι μαι πίτα που τρώγεται ακόμη και για φαγητό κι όχι σαν γλυκό.
Το δε φύλλο έχω φίλους που το τσακίζουν με μέλι.
gasteroplix σε πιο κομμάτι να σταματήσουμε δεν ξέρω μόνο!!
Ευχαριστώ.
Μου έφεραν χθες μια κολοκύθα 20 κιλών. Έχουμε να φάμε πίτες και σούπες, ατελείωτες! Το κόλπο με το φύλλο έγραψε!
εγώ πάλι γλυκειά κολοκυθόπιτα δεν έχω φτιάξει ποτέ! με βάζεις σε πειρασμό να δοκιμάσω…πολύ έξυπνη η τεχνική με το τελευταίο φύλλο!
καλή βδομάδα!
Μπέττυ εγώ πάλι δεν έχω κάνει αρμυρή εκτός κάποια που κάνω συχνά με τραχανά και φέτα αλλά χωρίς φύλλο,μια άλλη φορά θα τη γράψω.
Καλή εβδομάδα και σε σένα!!
μμμμ… νόστιμη φαίνεται!!! Κι εγώ, δεν έχω κάνει ποτέ γλυκιά, παρά μόνο αλμυρή.. άντε να δοκιμάσω καμιά φορά!! (Α, Ξανθή, ρώτησα για το λικέρ με φλούδια από φιρίκι, κι όπως φανταζόμουν δεν τό’χαν ξανακούσει! χε, η απάντηση ήταν “τα φλούδια τα δίνουμε στις κότες”!!Να σου πω την αλήθεια, δε μου φαίνεται ότι θα λέει και πολλά, αν το δοκιμάσεις πάντως, ενημέρωσε!)Την καλησπέρα μου από το βροχερό Πήλιο!
Όλγα καλησπέρα από τη νεροποντή της Αθήνας!!
Σε ευχαριστώ για την έρευνα του λικέρ κι εγώ κάτι ανάλογα θα απαντούσα αν ήμουν στο χωριό κι είχα τις κότες, χαχαχα.
Μου έχει κάνει εντύπωση αυτή η αναφορά γιαυτό και το έγραψα ψάχνοντας κάποια πληροφορία.
Έχω πολλά βιβλία συνταγών και σε ένα με γλυκά προτείνεται σε πολλά είδη φρούτων κάποια λύση για λικέρ που δεν την βρίσκω κι ιδιαίτερη.
Να μην πάει χαμένο κι ότι άλλο ποτό χρησιμοποιήσω.
Και πάλι σε ευχαριστώ.
Ήρθα και εγώ, τελευταία βέβαια αλλά δεν πειράζει.
Πολύ όμορφη η κολοκυθόπιτα, αλλά πειράζει που εγώ δεν την τρώω!!!!…….ξέρεις εσύ γιατί. χιχι 🙂
Φιλάκια.
Όλα τα λεφτα το φύλλο φιλενάδα!
Πολύ νόστιμη πρέπει να είναι! Θα τη χρησιμοποιήσω σύντομα!!! 🙂