Λουκάνικο κεφτέ με ρεβίθια και παραπούλια

από
Λουκάνικο κεφτέ με ρεβίθια και παραπούλια

Εσείς γνωρίζετε το λουκάνικο κεφτέ;;

Είναι ένα μαλακό και ζουμερό λουκάνικο, δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, η δε νοστιμιά του οφείλεται στα υλικά. Το ιδιαίτερο αυτό νωπό λουκάνικο παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας με ένα μικρό ποσοστό γίδινου και πρόβειου, που κάνει και τη διαφορά.

Το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές, το βρίσκω στα Καραμανλίδικα του Φάνη στη Σωκράτους και πάντα άρεσε πολύ. Το έχω κάνει ψητό  (φωτογραφία), το έχω προσθέσει  σε σπεντοφάι και σε άλλες παρασκευές.

 

Πρόσφατα είχα φτιάξει σπετζοφάι και είχε περισσέψει λίγο το οποίο έβαλα στο φούρνο με ρεβίθια βρασμένα και παραπούλια.

Η αρχική σκέψη ήταν να μπει με μικρόσπερμα φασόλια και λάχανο, όμως όπως έχω ξαναπεί τα σχέδια είναι για να αλλάζουν και έτσι άλλαξαν και οι προσθήκες χωρίς να το μετανιώσω.

Φυσικά, το φαγητό μπορεί να γίνει και με κάποιο άλλο λουκάνικο και τους συνδυασμούς που αναφέρω.

Συνηθίζω να βράζω περισσότερα ρεβίθια ή φασόλια από αυτά που χρειάζομαι και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη. Τελευταία κάπου πήρε το μάτι μου ότι υπάρχουν σε πολλά Σούπερ μάρκετ σε κονσέρβα.

Λουκάνικο κεφτέ με ρεβίθια και παραπούλια

Συστατικά
  

  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 250 γρ λουκάνικο κεφτέ ή κάποιο άλλο
  • 100 γρ ρεβίθια βρασμένα
  • 3-4 παραπούλια
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα φύλλα από φρέσκο θυμάρι προαιρετικό
  • ζωμό κοτόπουλου ή νερό

Οδηγίες
 

  • Σε ένα τηγάνι (αν έχετε κάποιο που μπορεί να μπει στο φούρνο ακόμη καλύτερα) βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο μαζί με το λουκάνικο. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί τα κρεμμύδια με το λουκάνικο και αραδιάζουμε δίπλα τα ρεβίθια.
  • Μπλανσάρουμε τα παραπούλια σε βραστό νερό και τα μεταφέρουμε στο ταψί μας.
  • Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το θυμάρι και λίγο ζωμό κοτόπουλου ή βραστό νερό, ίσα να καλύπτει τον πάτο του ταψιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη 5- 10 λεπτά, ελέγχοντας να είναι ψημένο το λουκάνικο και να έχει μείνει λίγη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τυρί φέτα, φρέσκο σπιτικό ψωμί και κρασί από αυτό που προσθέσαμε στο φαγητό.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode