share

Μηλόπιτα με ελαιόλαδο

από
Μηλόπιτα με ελαιόλαδο

Μετά τα πολλά κέικ ήρθε η επιθυμία μηλόπιτας και πορτοκαλόπιτας.

Επιλέγοντας και πάλι συνταγή από το βιβλίο μου του OTOLENGHI the cookbook  έφτιαξα αυτή τη μηλόπιτα στην πιο ελαφριά μορφή της παραλείποντας την κρέμα βουτύρου τυριού. Θα σας δώσω ολοκληρωμένη την πρόταση και η επιλογή είναι δικιά σας.

Όσο για την πορτοκαλόπιτα σήμερα αποφάσισα θα  φτιάξω μια πρόταση της Έρης από εδώ

Μηλόπιτα με ελαιόλαδο

10
Δοκιμάστε την στην πιο ελαφριά μορφή της ή με την κρέμα!!

Συστατικά
  

  • 80 γρ σταφίδες
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • 280 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/4 κουτ. γλυκού σόδα
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 160 γρ ζάχαρη
  • 1 καψουλα βανίλια
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 3 μήλα (450-500γρ περίπου) κομμένα σε μικρούς κυβους
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 ασπράδια
  • ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη

Για την κρέμα βουτύρου - τυριού

  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ ζάχαρη muscovado (σκούρα καστανή και υγρή)
  • 85 ml σιρόπι σφένδαμου Εγώ θα έβαζα πετιμέζι
  • 220 γρ τυρί κρέμα

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε τις σταφίδες με το νερό σε ένα μπρίκι και τις βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ετοιμάζουμε μια φόρμα με ... 20 εκατ διαμέτρου και τη στρώνουμε με χαρτί ψησίματος που το έχουμε ελαφρά αλείψει με ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη βανίλια
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπόλ (ανάλογα με το μίξερ που διαθέτουμε) τοποθετούμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα
  • Προσθέτουμε σταδιακά το μισό μείγμα αλευριού χτυπώντας σε μικρή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα μήλα και τις σταφίδες στο υπόλοιπο μείγμα αλευριού ανακατεύουμε και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δυο δόσεις ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω απαλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά,στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει στεγνή.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  • Για όποιον θέλει να προσθέσει την κρέμα βουτύρου τυριού ακολουθούν οι οδηγίες.

Για την προσθήκη της κρέμας βουτύρου τυριού

  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το σιρόπι μέχρι να πάρουμε ένα αεράτο μείγμα Προσθέτουμε την κρέμα τυριού συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να πάρουμε ένα λείο και στρωτό μείγμα
  • Κόβουμε τη μηλόπιτα στη μέση παίρνοντας δύο δίσκους. Με ένα πλατύ μαχαίρι απλώνουμε το μισό μείγμα της κρέμας στον κάτω δίσκο σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα κάνοντας κυματιστά σχέδια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

Όπως είπα και στην αρχή εγώ προτίμησα την πιο ελαφρά εκδοχή της μηλόπιτας, αν έφτιαχνα την κρέμα βουτύρου - τυριού θα πρόσθετα στη θέση του σιροπιού πετιμέζι.
Καλό είναι η ζάχαρη άχνη να προστεθεί όταν η μηλόπιτα έχει κρυώσει καλά ή μόνο κατά το σερβίρισμα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps@pepi's kitchen
    • 18 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ που φαίνεται το μήλο!!

    • Χρυσαυγη
    • 18 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ουσιαστικα εφτιαξες ενα πλουσιο κεικ μηλου αφου το μηλο ειναι ανακατεμενο με τη ζυμη. Το αγαπημενο μου ειδος κεικ!!!! Κι εγω χωρις την κρεμα θα το ετρωγα. Πολυ αφρατο!!!

    • evi@thehealthycook
    • 18 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    πω, πω!! φαίνεται υπέροχο!!
    κι εγώ νομίζω πως δεν χρειάζεται η κρέμα. σκέτο θα το προτιμούσα… και μοσχομυριστό!

    • lenia
    • 18 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ποια κρέμα, καλέ; Αυτή είναι τούμπανο (που λένε κ οι μαθητές μου) από μόνη της!
    Τέλεια!
    Φιλάκια, Ξανθούλα!

    • Ανώνυμος
    • 19 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία η μηλόπιτα με το λάδι, Ξανθή!!!!! Αλλά και η πορτοκαλλόπιτα της ‘Ερης πολύ ιδιαίτερη!!!! Αν την είχα δει χθές, θα την έφτιαχνα για τα γενέθλιά μου, αντί για τούρτα!!

      • Marie-Anne
      • 19 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      ‘E όχι και ανώνυμη, χαχαχα!!!!

    • Amelie
    • 19 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Δείχνει πολύ επιτυχημένη αυτή η αφράτη μηλόπιτα!

    • kikitchenandthechef
    • 19 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    χμμμμ νομιζω Ξανθη μου οτι το κεικ σε ακολουθει καθως αυτη η υπεροχη και αφρατη μηλοπιτα θα μπορουσε να ειναι ας πουμε ενα κεικ με μηλο…αχαχαχ!!!!Νομιζω ειναι τελεια και χωρις την κρεμα γιατι ειναι φουσκωτη και γεματη!!!!!!!
    πολλα φιλια!!!!

    • Silena
    • 20 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καταπληκτική μηλόπιτα!!! Εξίσου νόστιμη είτε με είτε χωρίς κρέμα!!!
    Καλό τριήμερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode