Άλειμμα δαμάσκηνου χωρίς ζάχαρη

Άλειμμα δαμάσκηνου χωρίς ζάχαρη

Μια μέρα πριν φύγω από το Λονδίνο  τα παιδιά μου παρουσίασαν στο πρωινό μας  ένα άλειμμα δαμάσκηνου με καταγωγή από την Πολωνία μιας υπάρχουν στενές συγγενικές σχέσεις.

Το είχε αγοράσει η νύφη μου από κατάστημα Πολωνικών ειδών στο Λονδίνο  μιας και της θύμιζε κάτι ανάλογο που έφτιαχνε η γιαγιά της.

Όπως καταλαβαίνετε εγώ ήθελα να μάθω τη συνταγή αυτή όπως το έφτιαχνε η γιαγιά και συνεχίζουν ακόμη να το φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Πολωνία και η συνταγή έφτασε σε εμένα άμεσα.

Γυρίζοντας, μιας και τώρα είναι η εποχή των δαμάσκηνων, άρχισα να ψάχνω για τα κατάλληλα.

Σημαντικό στοιχείο της συνταγής τα νόστιμα και καλά ωριμασμένα δαμάσκηνα στο δέντρο.

Μετά από πολλές αναζητήσεις βρήκα ότι καλύτερο μπορούσα και το άλειμμα είναι ήδη στα βαζάκια μου.

Είναι μια πολύ καλή ιδέα για όσους έχουν βγάλει τη ζάχαρη από τη διατροφή τους.

Για εμένα είναι μια πολύ καλή προσθήκη στο διαιτολόγιο μου ώστε να έχω ρυθμισμένη τη λειτουργία του εντέρου μου.

Αν και το κατέταξα στις μαρμελάδες δε θα μπορούσα να το πω μαρμελάδα γιαυτό και το ονόμασα άλειμμα.

Όπως και αν το πούμε αξίζει τον κόπο να το φτιάξουμε.

Με αυτή την ποσότητα δαμάσκηνων βγήκαν 3 μικρά βάζα.

Άλειμμα δαμάσκηνου χωρίς ζάχαρη
Print Recipe
Άλειμμα δαμάσκηνου χωρίς ζάχαρη
Print Recipe
Συστατικά
  • 2,5 κιλά δαμάσκηνα μωβ
  • βάζα αποστειρωμένα
Διαδικασία
  1. Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Τα κόβουμε σε τρία τέσσερα κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα πλατιά με χοντρό πάτο.
  3. Βράζουμε σε μέτρια ένταση για 1 1/2 ώρα χωρίς σκέπασμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας περιοδικά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε το βράσιμο, μειώνοντας την ένταση της εστίας (διαβάθμιση 1-9 στο 6), πάλι για 1 1/2 ώρα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην κολλήσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Την τρίτη ημέρα βράζουμε ξανά αλλά σε πολύ χαμηλότερη ένταση ανακατεύοντας συνέχεια για μια ώρα.
  6. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστό το μείγμα και κλείνουμε καλά.
  7. Επειδή δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, η οποία δρα ως συντηρητικό, θα κάνουμε μια επιπλέον διαδικασία κονσερβοποίησης.
  8. Βάζουμε τα βάζα σε κατσαρόλα με νερό σχεδόν μέχρι το καπάκι και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις αρχίσει να βράζει ελαττώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε για 10 λεπτά.
  9. Βγάζουμε τα βάζα από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό ντουλάπι ή καλύτερα στο ψυγείο.
  10. Συνοδεύουμε το πρωινό μας, το προσθέτουμε σε τάρτες ή τρώμε ένα κουταλάκι κάθε πρωί βοηθώντας τη λειτουργία του εντέρου.
Σημειώσεις

Τα τρία στάδια βρασμού είναι απαραίτητα για να συμπυκνώσουμε τα σάκχαρα του φρούτου και να αφαιρεθούν όλα τα υγρά. Πιθανόν, η διαδικασία να μπορεί να γίνει στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία αρκετές ώρες, ίσως το δοκιμάσω άλλη φορά.

Πριν το τρίτο βράσιμο εγώ έλιωσα με το ραβδομπλέντερ το μείγμα προκειμένου να πάρω μια πιο λεία υφή.

 

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Ο/Η Marie-Anne λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον!
    Εγώ δεν το έχω ανάγκη, αλλά 2-3 φίλες μου θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *