Συνεχίζοντας τις προτάσεις μου για τα εορταστικά μας τραπέζια σας παρουσιάζω αυτή την τούρτα, ή cheesecake για άλλους, η οποία αγαπήθηκε πολύ από την παρέα που τη μοιραστήκαμε και ιδιαίτερα από τους πολύ μικρούς συνδαιτυμόνες μας.
Είναι μια πολύ καλή ιδέα για ένα γιορτινό γεύμα ή ένα μπουφέ, μιας και τρώγεται ευχάριστα κρύα.
Εμείς είχαμε την εξαιρετική τύχη να έχουμε στο ίδιο τραπέζι με την τούρτα, αυτό το εξαιρετικό κρέας για το οποίο περισσότερα θα μάθετε προσεχώς από τον ειδικό σε αυτά φίλο Slow Chefs . Επισκεφτείτε τη σελίδα του και δεν θα χάσετε.
Η ιδέα για την τούρτα είναι από περιοδικό μεγάλης αλυσίδας ΣΜ στην Αγγλία με τη δική μου ματιά.
- 400 γρ κρεμμυδάκια στιφάδου
- 8 μικρές σκελίδες σκόρδου
- 150 γρ παντζάρια βολβοί
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- 125 γρ τριμμένο ψωμί
- 70 γρ σκληρό τυρί τύπου κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
- 70 γρ βούτυρο λιωμένο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 300 γρ τυρί φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 300 γρ μαλακό τυρί κρεμμώδες
- 150 γρ ξύγαλο Κρήτης
- 4 αυγά
- ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ξερό
- λίγα κλωνάρια θυμάρι για το στόλισμα
- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και τα παντζάρια. Στα κρεμμυδάκια κάνουμε μια σταυρωτή σχισματιά στο μέρος της ρίζας. Κόβουμε τα παντζάρια σε λεπτές φέτες ανάλογα με το μέγεθος τους.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ κρεμυδάκια σκόρδα και σε άλλο τα παντζάρια. Προσθέτουμε στο καθένα από μια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε δυνατό μούλτι τρίβουμε το ψωμί. (καλό είναι να είναι ψωμί χωριάτικο δυο ή τριών ημερών)
- Μόλις έχει ψηθεί η βάση βγάζουμε τη φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα τυριών.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία και θέση για 45 λεπτά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα στο ενδιάμεσο για να μην μας καεί η επιφάνεια.
Για τα τυριά μπορείτε να αλλάξετε τη σύνθεση των μαλακών τυριών καλό είναι ένα να είναι λίγο πικάντικο, εγώ χρησιμοποίησα το ξύγαλο, αν δεν το είχα θα πρόσθετα σε κάποιο άλλο κρεμώδες 1 κουταλιά κοπανιστή.
Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από το βράδυ όλα και να διατηρήστε στο ψυγείο ή στη βεράντα τώρα που κάνει κρύο και την επομένη να κάνετε τη σύνθεση.
Καλό είναι το ψωμί της βάσης να είναι από κάποιο ζυμωτό ψωμί που έχει μείνει τουλάχιστον τρεις τέσσερις μέρες στην ψωμιέρα σας.
Αν δεν έχετε φόρμα με αποσπώμενη βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσέρκι ίσιας διαμέτρου.
Οικογενειακώς δηλώνουμε φαν της συγκεκριμένης τούρτας…
Γιαυτό θα την ξαναφτιάξουμε!! Δεν ξέρω βέβαια την πρόταση του συνοδευτικού για την επόμενη φορά.
Φαίνεται εξαιρετική, αλλά και πολύ εμφανίσημη!
Πολύ νόστιμη πάνω από όλα!
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη!!! Σερβίρεται όμως εντελώς κρύα, άν κατάλαβα καλά?
Μαριάννα ναι σερβίρεται κρύο σε θερμοκρασία δωματίου και του ταιριάζει.
Πολύ εμφανίσιμη Ξανθή, υπέροχα φαίνονται τα λαχανικά από πάνω!
Πέρα από το εμφανίσιμη είναι και πολύ νόστιμη με μια “δροσιά” στη γέμιση λόγω του λεμονιού.
Πολύ ωραία γιορτινή πρόταση.
Εμφανίσιμη αλλά και γευστική. : )