Για το Χρήστο Μαντίδη σας έχω μιλήσει παλιότερα φτιάχνοντας, από το βιβλίο του “ο Χρήστος Μαντίδης Αναβιώνει το Σερραϊκό Τραπέζι», τους Χοιρινούς χοντροκομένους κεφτέδες με πράσο και αυγόξυδο.
Τώρα είχα την τιμή να μου εμπιστευτεί αυτή την τυρόπιτα από τις συνεχιζόμενες έρευνές του για τη Σερραϊκή κουζίνα.
Την έφτιαξα χτες με πολύ μικρές δικές μου παρεμβάσεις και σας την παρουσιάζω.
Ας δούμε όμως πρώτα τι μας λέει ο ίδιος για την πίτα:
“… Ίσως η πιο δοξασμένη πίτα των Βλάχων! Η γεύση της που -νομίζω- αποτελεί απεικόνιση της Βλάχικης ψυχής βασίζεται στο πρόβειο τυρί και γιαούρτι, τα πολλά φρέσκα αυγά και φυσικά στο βούτυρο γάλακτος. Τουλάχιστον έτσι την ήθελε ο πατέρας της Πόπης Ζωής από την Ηράκλεια Σερρών. Εκτός από τα Χριστούγεννα και τη Τυρινή εβδομάδα της Αποκριάς που ήταν οι γιορτινές στιγμές της, την έφτιαχναν όλο το χρόνο και την απολάμβαναν ως φαγητό κυρίως τα Σάββατα. Την έψηναν σε ξυλόφουρνο ή ξυλόσομπα. Γιαούρτι δεν έβαζαν όλες οι Βλάχες της Ηράκλειας, όμως σας παρακαλώ να μην το παραλείψετε….. ”
Ευχαριστώ πολύ Χρήστο.
- 8 σπιτικά φύλλα για πίτα ή ανάλογα του εμπορίου
- 400 γρ τυρί φέτα
- 200 γρ ανθότυρο
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 6 αυγά συν ένα κρόκο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 130 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- ταψί με διάμετρο 34 εκατοστά
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα (στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε παραπομπή σε άρθρο για τα φύλλα) (Μειώστε την ποσότητα του αλευριού κατά 200 γρ από την προτεινόμενη ποσότητα και προσαρμόστε το νερό, ώστε να πάρετε ποσότητα για 8 φύλλα κατάλληλα για το προτεινόμενο ταψί). Μοιράζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη φροντίζοντας τα 2 να είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα 6. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
- Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας. Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα (εκτός του ενός κρόκου). Προσθέτουμε αλάτι με προσοχή ανάλογα το πόσο είναι αρμυρή η φέτα μπόλικο πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά το ταψί μας.
- Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε από πάνω από τη γέμιση πάντα αλειμμένα με βούτυρο.
- Χαράζουμε ελαφρά την πίτα ( χωρίς να φτάσουμε στο κάτω μέρος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
Για τη διαδικασία του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ .
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε δικό σας φύλλο αγοράστε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες.